Wymiana oleju.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
komura85

Wymiana oleju.

#1 Post autor: komura85 »

Witam czy łatwo jest wymienić olej i założyć nowy filtr oleju? Jak ktoś robić to ile oleju się leje i jaki kupić nowy filtr.

Awatar użytkownika
QRZOL
Mieszkaniec
Imię: Maciej
Auto: ZB 1.7 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
#2 Post autor: QRZOL »

Witam
Dużego problemu nie ma,najlepiej jak byś miał kanał to bez wyginania byś sobie spuścił olej,filtr podejrzewam że rękoma nie odkręcisz,ale może ci się uda.5,5 litra z wymianą filtra jak masz diesela jak dobrze widzę :)
Obrazek

gwizdenson

#3 Post autor: gwizdenson »

komura.daj sobie spokój z samodzielną wymianą.są do tego warsztaty.a olej stary gdzie wylejesz do kibla czy gdzieś w trawę.to nie te czasy żeby samemu wymieniać.a jeszcze jak się pytasz jak to zrobić.przecieź to najprostsza czynność przy samochodzie.a filtra napewno nie odkręcisz bez odpowiedniego klucza a jakbyś jednak dał radę do bez wprawy upieprzysz cały silnik olejem.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

wymiana oleju wraz z wkładem filtra oraz porcją oleju (5,5 litra), np. GM 5W40 to koszt dokładnie 135,0 zł - samodzielna wymiana tak jak piszą koledzy to gra nie warta świeczki

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#5 Post autor: rzadki »

MieHor pisze:wymiana oleju wraz z wkładem filtra oraz porcją oleju (5,5 litra), np. GM 5W40 to koszt dokładnie 135,0 zł - samodzielna wymiana tak jak piszą koledzy to gra nie warta świeczki
no to jest dobra promocja. za 6 litrów samego oleju Castrol trzeba dać ponad 100 zł, a tu dodatkowo wkład filtra i robocizna, nic tylko korzystać :)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#6 Post autor: MieHor »

Nawet nie wiem czy było to w ramach jakiejś promocji. Dostałem tylko pytanie: jaki olej ma być. Miałem do wyboru oryginał GM 5W40 lub jakiś inny, np. Mobil 1. Zdecydowałem się na GM: 5,5x16,0 + wkład filtra 27,0 + usługa 15,0 = 130,0 zł (nawet mniej niż podałem wcześniej) i kłopot z głowy a rączki czyste.

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#7 Post autor: timi68 »

MieHor pisze:samodzielna wymiana tak jak piszą koledzy to gra nie warta świeczki
Przynajmniej u nas w większości warsztatów przy zakupie oleju i filtra - wymiana gratis.
Popytaj u siebie może też tak jest.

Skasowany użytkownik 323

#8 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

Witam,
Zośke mam zalaną Mobilem 1 5W50. Oleum czas zmienić. Jak miałem astre F to lałem oryginał GM. Było wszystko ok. Proszę o poradę czy mobil 5W50 czy GM 5W40. Przebieg 182 tyś.
Aha i ile wchodzi? Wymiana bez zdejmowania miski.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 gru 2009, 21:24 przez Skasowany użytkownik 323, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
QRZOL
Mieszkaniec
Imię: Maciej
Auto: ZB 1.7 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
#9 Post autor: QRZOL »

Ja do mojej leje GM 10W-40 i wszystko jest ok.....
Obrazek

ZAKROPIOLO

#10 Post autor: ZAKROPIOLO »

timi68 pisze:
MieHor pisze:samodzielna wymiana tak jak piszą koledzy to gra nie warta świeczki
Przynajmniej u nas w większości warsztatów przy zakupie oleju i filtra - wymiana gratis.
Popytaj u siebie może też tak jest.

Ja też tak zrobiłem, że przy zakupie pozwoliłem na wymianę i więcej tego chyba nie zrobię.
Dlaczego? Z prostej przyczyny, wyciąganie oleju przez bagnet jakąś pompką jakoś do mnie nie przemawia, myślę, że jednak najwięcej syfu jest na dnie miski olejowej, ale może się mylę.....

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#11 Post autor: MieHor »

W swoim poście dot. wymiany oleju w warsztacie nic nie mówiłem jaką metodą: przez korek w misce olejowej czy np. wysysanie przez rurkę bagnetu.
Oczywiście zgadzam się z kolegą ZAKROPIOLO, że najlepszy sposób na spuszczenie oleju (niezależnie od tego gdzie - w garażu czy w warsztacie), to przejażdżka tak by olej się rozgrzał, najazd na kanał lub podnośnik, jakieś naczynie pod miskę i wykręcenie korka (nie zapominać o wyjęciu lub podniesieniu bagnetu, co ułatwia spływ starego oleju). Dalsza część nie wymaga żadnych komentarzy.

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
#12 Post autor: timi68 »

karolex pisze:Wymiana bez zdejmowania miski.
A po co zejmować miskę do wymiany oleju ?
ZAKROPIOLO pisze: myślę, że jednak najwięcej syfu jest na dnie miski olejowej, ale może się mylę.....
Jestem też zwolennikiem takiej wymiany, w tym warsztacie też też spuszczją olej.
Choć czas od czasu trzeba kupić korek. :lol:

Skasowany użytkownik 323

#13 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

timi68 pisze:karolex napisał/a:
Wymiana bez zdejmowania miski.

A po co zejmować miskę do wymiany oleju ?

A chociażby po to żeby mieć pewność że silnik dostanie idealnie czystą porcję oliwy. Widziałeś kiedyś co się dzieje na dnie miski w aucie?
Pozdrawiam

Anony Mous

#14 Post autor: Anony Mous »

Ja widziałem i nic się nie dzieje.

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
#15 Post autor: timi68 »

PanSledziowy pisze:Ja widziałem i nic się nie dzieje.
Ja też i to nie raz, różnicę zdań wymieniliśmy na PW.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”