[A] [B] [C] Akumulator - kompendium wiedzy - jaki, jak dbać itp.

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Nikoś

#121 Post autor: Nikoś »

Wybór padł na Centre Futura CA722 72Ah z prądem rozruchu 720A.
Powód 3 letnia gwarancja jakośc oraz wysoki prąd rozruchu :) mam nadzieję że posłuży mi kilka lat :)

Awatar użytkownika
kamil12luty
Mieszkaniec
Model:

#122 Post autor: kamil12luty »

bardzo dobry wybór. Lepiej dac ciut wiecej i miec spokoj na pare lat.

KOPERNIK

#123 Post autor: KOPERNIK »

Nikoś pisze: Wybór padł na Centre Futura CA722 72Ah z prądem rozruchu 720A.
Mam ten sam akumulator tylko prąd ma 780A i jestem bardzo zadowolony już 2rok z niego
Nikoś pisze:Powód 3 letnia gwarancja
też mnie to przekonało bo ostatnie aku które miałem nowe zaraz po skończeniu gwarancji padały i nie dało się już uratować ...

KaDe

#124 Post autor: KaDe »

Witam koledzy....

Moja sytuacja na CENTRA FUTURA+ 55Ah
Pierwsza wpadka Święta'11 nie wyłączyłem lampki podsufitki potem krótkie ładowanie
Druga wpadka w ostatni weekend - parking nie wyłączyłem świateł

Jazdy - weekendy jednorazowo 10-15km w jedną stronę
wyjątki jazdy do pracy poniedziałki/piątki 130 km w jedną stronę
na tygodniu dojazdy do pracy 3-5 km w jedną stronę

Silnik 116km 1.8 XE1 z klimą oraz szyberdachem
Co radzicie myślę dalej o 60Ah CENTRA FUTURA wiadomo dlaczego
Futura co pada z zielonym oczkiem kupiłem w 04'08 :driver:

cieniassss

#125 Post autor: cieniassss »

KaDe, ja polecam Exide Classic, jest to budżetowa linia Exide'a (odpowiednik Centra Standard), nie mają tak wyżyłowanych parametrów ale za to większą żywotność i rewelacyjną cenę (często tańsze niz Centra Standard), myślę że w zupełności wystarczy EC502 (50Ah 510A, długość 242mm) a jak chcesz większy to EC652 (65Ah 540A), mam taki w ZB ale on ma długość 278mm i np w ZB nie wchodzi w podstawkę, ale w ZA powinien

adasko

#126 Post autor: adasko »

Do benzyny 60 czy 65Ah nie ma co wkladac, wg mnie jest to pojemnosc za duza :piwo:

KaDe

#127 Post autor: KaDe »

Ten co miałem to był 55Ah i wytrzymał prawie 4 lata !!!

Teraz robią widzę 53Ah....

Wg. str.1 : X18XE1 Standard 50AH / Rekomendacja 60Ah / z siedzibą 66AH

cieniassss

#128 Post autor: cieniassss »

adasko pisze:Do benzyny 60 czy 65Ah nie ma co wkladac, wg mnie jest to pojemnosc za duza :piwo:
kiedyś kiedyś do benzyny montowali alternatory 50A, a do diesli 70A, teraz 100A i 120A, więc jest czym ładować akumulator :)

KaDe

#129 Post autor: KaDe »

Czyli patrz czytaj str.1 :driver:

Detal kupiłem FUTURE 53Ah tak więc w te mrozy się sprawdzi.... :piwo:

biedrona

#130 Post autor: biedrona »

Witajcie Doradźcie proszę jaki akumulator kupić do swojej Zosi bo już mam mętlik w głowie a na starym nic nie jest napisane Moja zosia ma silnik 2.0DTI Y20DTH I jest to wersja z klimatronikiem Nie mam zielonego pojęcia jaki i co kupić Jeżdżę dziennie około 100 km Pomóżcie proszę Pozdrawiam

adasko

#131 Post autor: adasko »

http://allegro.pl/akumulator-bosch-silv ... 78837.html
miałem taki w drugim aucie, 3 lata chodzil jak nowy, pozniej auto sprzedałem :piwo: :piwo: na takie mrozy nie ma co oszczędzać na aku, lepiej kupic lepszy w miarę niezawodny, chociaz teraz robia je tak aby po okresie gwarancji kupic nowy czyli 2-3 lata i wymiana :lol:

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#132 Post autor: Bodek »

biedrona pisze:Witajcie Doradźcie proszę jaki akumulator kupić do swojej Zosi bo już mam mętlik w głowie a na starym nic nie jest napisane Moja zosia ma silnik 2.0DTI Y20DTH I jest to wersja z klimatronikiem Nie mam zielonego pojęcia jaki i co kupić Jeżdżę dziennie około 100 km Pomóżcie proszę Pozdrawiam
Marekww33 pisze:Zafira A:

Y20DTH Standard 70AH / 74AH Rekomendacja - 80AH
Kwestia producenta to już Twój wybór w zależności od zasobności portfela.
adasko pisze:..... chociaz teraz robia je tak aby po okresie gwarancji kupic nowy czyli 2-3 lata i wymiana :lol:
Zgadzam się, ale Boscha miałem w Astrze, był OK.

Wybrane z katalogu producenta:

Tu masz pasujące Bosch-a:

Obrazek

albo Centra Futura:

Obrazek
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

asadii

#133 Post autor: asadii »

Witam :)

Jaki kupić najlepiej akumulator do Zafiry (chodzi mi ile powinien mieć amper) ?

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#134 Post autor: chabretti »

Witaj kolego asadii ja dziś zakupiłem akumulator kagera 72Ah i prąd rozruchowy 680. Dałem 280zeta + 30zł za stary bo nie zdawałem go. Miałem kiedyś taki w focusie i po tygodniu stania na parkingu przy minus 20tu kilku stopni dawał radę. Chciałem kupić oryginał ale w aso krzyknęli 600 zeta

asadii

#135 Post autor: asadii »

Dzięki wielkie :)
Też muszę sobie sprawić, ale właśnie nie wiedziałem ile powinien mieć Ah. Ktoś mi kiedyś powiedział, że 60 powinien mieć. Wolałem to sprawdzić przed zakupem, bo te dzisiejsze mrozy to wykończą człowieka. :x

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”