dokładnie taki zestaw mam i w weekend przejechałem 500km w 5 osób a w bagażniku koło 50kg bagażu + pełen zbiornik gazu zamiast koła i zero przycierki. Ogólnie mam wrażenie stabilniejszej jazdy ale może to przez zimówki.thomas32 pisze:Ale już przy 5 osobach i trochę bagażu to już niestety tak. Ja miałem taki zestaw ale z oponami 195/65 R15.
szerokie koła
Moderator: Sebu$
a co sądzicie o takich butkach ???
http://allegro.pl/felgi-mak-5x110-17-i2024876871.html
- BajBus
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
nie przesadzajcie...
ja mam takie letnie i są w porządku, jasne że jak sie wpadnie przy 60km/h w dziurę to się plomby sypią, ale wrocław swego czasu był jednym z najbardziej dziurawych miast (wg opini na CB ) i dało radę jeździć.
ja mam takie letnie i są w porządku, jasne że jak sie wpadnie przy 60km/h w dziurę to się plomby sypią, ale wrocław swego czasu był jednym z najbardziej dziurawych miast (wg opini na CB ) i dało radę jeździć.
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
Dokładnie...BajBus pisze:nie przesadzajcie...
Ja mam 17 calowe co prawda na profilu opony 50, i mieszkam w takim terenie gdzie jest dziura na dziurze... powoli się to zmienia I jeździ się dobrze, nie ma takiego komfortu jak na 15 czy 16... Ale jeśli będziesz starał się omijać dziury to wytrzymają na naszych polskich drogach
- kamil12luty
- Mieszkaniec
- Model:
Felgi w 100% trafione w mój gust, sam bym takie z checią założył. Co do profilu to jak koledzy pisza trzeba uważać ale tragedi nie ma. W cali od 4 lat jezdze na 225/45/16 i jak odpukac do tej pory ani razu nie prostował. Chłopaki na forum calibry zalecaja do niższego profilu nadmuchac trosze wiecej powietrza dla bezpieczeństwai ( 2.4-2.5).depechetom pisze:a co sądzicie o takich butkach ???
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ja uważam, że nie ma co przesadzać z szerokością i rozmiarem felg i opon... W końcu ważniejsze jest bezpieczeństwo niż wygląd Zośki (co najmniej dla mnie). Swego czasu miałem w Astrze I szerokie gumy (wystawały delikatnie poza nadkola) i powiem tak: przyczepność zajeb... ale gorzej jak są jakieś nierówności wtedy kierownicę naprawdę trzeba "trzymać"...
- Albert Einstein
a coś takiego ??? czy 225 to nie za szerokie gumy dla Zofii ?
http://allegro.pl/komplet-kol-do-opla-i2070556117.html
http://allegro.pl/komplet-kol-do-opla-i2070556117.html
- kamil12luty
- Mieszkaniec
- Model:
Depechetom
Wszystko fajnie, pomijam już sprawy komfortu, przyczepności na mokrym, spalania itp. Wszystko to z całą pewnością ulegnie pogorszeniu. Tylko na suchym i na zakrętach będzie lepiej. Przy tak małym silniczku jest sens wkładać coś więcej niż 205-tki? Sprawdzałeś choć raz czy takie felgi w ogóle wejdą Ci w nadkole? Ile będą wystawać? Czy przy obciążeniu nie będą tarły o krawędź nadkola? Najpierw przymierz zanim kupisz.
Ja mam 205/55/16 ale felgi 6,5 cala i ET 37 Zafirka A 2,2 16V. Na przedniej osi są dokładnie na styk z błotnikiem. Gdybym zastosował ET 35, to już by wystawały po za obrys błotnika co jest niezgodne z prawem. Nie mogłem zastosować 7-dmio calowych felg, chyba, żeby były z ET 49, ale te z kolei dotykały elementów zawieszenia (z oponą). Zimowe na zdjęciu to 195/65/15 felgi 6,5 cala ET35 z Vectry. Także są na styk, szersze ani o mniejszym ET nie mogą być.
W Zafirze B która w miejscu koła jest szersza o 20 mm można spokojnie stosować felgi 7 cali ale trzeba sprawdzić ET, zwłaszcza przy oponach ponad 205.
A co do wystawania po za błotnik? Niby drobnostka. Mój kolega miał wystające opony w Mondeo. Na światłach wjechał mu w zadek facet inną osobówką. Nie zostało mu wypłacone żadne odszkodowanie z tego tytułu, ponieważ auto nie spełniało wymogów technicznych a tym samym nie powinno znajdować się w ruchu drogowym. Czasem więc warto się zastanowić, czy dla wyglądu warto narobić sobie kłopotów.
Wszystko fajnie, pomijam już sprawy komfortu, przyczepności na mokrym, spalania itp. Wszystko to z całą pewnością ulegnie pogorszeniu. Tylko na suchym i na zakrętach będzie lepiej. Przy tak małym silniczku jest sens wkładać coś więcej niż 205-tki? Sprawdzałeś choć raz czy takie felgi w ogóle wejdą Ci w nadkole? Ile będą wystawać? Czy przy obciążeniu nie będą tarły o krawędź nadkola? Najpierw przymierz zanim kupisz.
Ja mam 205/55/16 ale felgi 6,5 cala i ET 37 Zafirka A 2,2 16V. Na przedniej osi są dokładnie na styk z błotnikiem. Gdybym zastosował ET 35, to już by wystawały po za obrys błotnika co jest niezgodne z prawem. Nie mogłem zastosować 7-dmio calowych felg, chyba, żeby były z ET 49, ale te z kolei dotykały elementów zawieszenia (z oponą). Zimowe na zdjęciu to 195/65/15 felgi 6,5 cala ET35 z Vectry. Także są na styk, szersze ani o mniejszym ET nie mogą być.
W Zafirze B która w miejscu koła jest szersza o 20 mm można spokojnie stosować felgi 7 cali ale trzeba sprawdzić ET, zwłaszcza przy oponach ponad 205.
A co do wystawania po za błotnik? Niby drobnostka. Mój kolega miał wystające opony w Mondeo. Na światłach wjechał mu w zadek facet inną osobówką. Nie zostało mu wypłacone żadne odszkodowanie z tego tytułu, ponieważ auto nie spełniało wymogów technicznych a tym samym nie powinno znajdować się w ruchu drogowym. Czasem więc warto się zastanowić, czy dla wyglądu warto narobić sobie kłopotów.