[A] [B] [C] Akumulator - kompendium wiedzy - jaki, jak dbać itp.
Moderator: Mariusz
- kamil12luty
- Mieszkaniec
- Model:
Mam ten sam akumulator tylko prąd ma 780A i jestem bardzo zadowolony już 2rok z niegoNikoś pisze: Wybór padł na Centre Futura CA722 72Ah z prądem rozruchu 720A.
też mnie to przekonało bo ostatnie aku które miałem nowe zaraz po skończeniu gwarancji padały i nie dało się już uratować ...Nikoś pisze:Powód 3 letnia gwarancja
Witam koledzy....
Moja sytuacja na CENTRA FUTURA+ 55Ah
Pierwsza wpadka Święta'11 nie wyłączyłem lampki podsufitki potem krótkie ładowanie
Druga wpadka w ostatni weekend - parking nie wyłączyłem świateł
Jazdy - weekendy jednorazowo 10-15km w jedną stronę
wyjątki jazdy do pracy poniedziałki/piątki 130 km w jedną stronę
na tygodniu dojazdy do pracy 3-5 km w jedną stronę
Silnik 116km 1.8 XE1 z klimą oraz szyberdachem
Co radzicie myślę dalej o 60Ah CENTRA FUTURA wiadomo dlaczego
Futura co pada z zielonym oczkiem kupiłem w 04'08
Moja sytuacja na CENTRA FUTURA+ 55Ah
Pierwsza wpadka Święta'11 nie wyłączyłem lampki podsufitki potem krótkie ładowanie
Druga wpadka w ostatni weekend - parking nie wyłączyłem świateł
Jazdy - weekendy jednorazowo 10-15km w jedną stronę
wyjątki jazdy do pracy poniedziałki/piątki 130 km w jedną stronę
na tygodniu dojazdy do pracy 3-5 km w jedną stronę
Silnik 116km 1.8 XE1 z klimą oraz szyberdachem
Co radzicie myślę dalej o 60Ah CENTRA FUTURA wiadomo dlaczego
Futura co pada z zielonym oczkiem kupiłem w 04'08
KaDe, ja polecam Exide Classic, jest to budżetowa linia Exide'a (odpowiednik Centra Standard), nie mają tak wyżyłowanych parametrów ale za to większą żywotność i rewelacyjną cenę (często tańsze niz Centra Standard), myślę że w zupełności wystarczy EC502 (50Ah 510A, długość 242mm) a jak chcesz większy to EC652 (65Ah 540A), mam taki w ZB ale on ma długość 278mm i np w ZB nie wchodzi w podstawkę, ale w ZA powinien
Witajcie Doradźcie proszę jaki akumulator kupić do swojej Zosi bo już mam mętlik w głowie a na starym nic nie jest napisane Moja zosia ma silnik 2.0DTI Y20DTH I jest to wersja z klimatronikiem Nie mam zielonego pojęcia jaki i co kupić Jeżdżę dziennie około 100 km Pomóżcie proszę Pozdrawiam
http://allegro.pl/akumulator-bosch-silv ... 78837.html
miałem taki w drugim aucie, 3 lata chodzil jak nowy, pozniej auto sprzedałem na takie mrozy nie ma co oszczędzać na aku, lepiej kupic lepszy w miarę niezawodny, chociaz teraz robia je tak aby po okresie gwarancji kupic nowy czyli 2-3 lata i wymiana
miałem taki w drugim aucie, 3 lata chodzil jak nowy, pozniej auto sprzedałem na takie mrozy nie ma co oszczędzać na aku, lepiej kupic lepszy w miarę niezawodny, chociaz teraz robia je tak aby po okresie gwarancji kupic nowy czyli 2-3 lata i wymiana
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
biedrona pisze:Witajcie Doradźcie proszę jaki akumulator kupić do swojej Zosi bo już mam mętlik w głowie a na starym nic nie jest napisane Moja zosia ma silnik 2.0DTI Y20DTH I jest to wersja z klimatronikiem Nie mam zielonego pojęcia jaki i co kupić Jeżdżę dziennie około 100 km Pomóżcie proszę Pozdrawiam
Kwestia producenta to już Twój wybór w zależności od zasobności portfela.Marekww33 pisze:Zafira A:
Y20DTH Standard 70AH / 74AH Rekomendacja - 80AH
Zgadzam się, ale Boscha miałem w Astrze, był OK.adasko pisze:..... chociaz teraz robia je tak aby po okresie gwarancji kupic nowy czyli 2-3 lata i wymiana
Wybrane z katalogu producenta:
Tu masz pasujące Bosch-a:
albo Centra Futura:
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Witaj kolego asadii ja dziś zakupiłem akumulator kagera 72Ah i prąd rozruchowy 680. Dałem 280zeta + 30zł za stary bo nie zdawałem go. Miałem kiedyś taki w focusie i po tygodniu stania na parkingu przy minus 20tu kilku stopni dawał radę. Chciałem kupić oryginał ale w aso krzyknęli 600 zeta