[A] termostat - problemy z nagrzewaniem silnika i wnętrza
Moderator: Sebu$
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Dzisiaj zrobione 150 km przy temp. -12 stopni, temperatura silnika 85-86.M4R10 pisze:Wczoraj zrobiłem trasę ok 150km Przy prędkościach 85-100 km/h temp ledwo dobijała do 80° C
Odpukać to jest zdrowy termostat, a w autku cieplutko
Ładowanie na aku 14,1 - 14,3.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Ja spuściłem ok 3 litrów płynu
[ Dodano: Czw Lut 02, 2012 20:16 ]
Panowie i panie jadąc dzisiaj autem zastanawiałem się nad moim niesprawnym termostatem i niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego przy niesprawnym termostacie z nawiewów leci gorące powietrze ze aż parzy a temp na wskaźniku na początku skali może to nie termostat przecież czujnik temperatury jest przed termostatem w bloku silnika . Jeżeli nie mam racji proszę mi to wytłumaczyć .
[ Dodano: Czw Lut 02, 2012 20:16 ]
Panowie i panie jadąc dzisiaj autem zastanawiałem się nad moim niesprawnym termostatem i niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego przy niesprawnym termostacie z nawiewów leci gorące powietrze ze aż parzy a temp na wskaźniku na początku skali może to nie termostat przecież czujnik temperatury jest przed termostatem w bloku silnika . Jeżeli nie mam racji proszę mi to wytłumaczyć .
- JARO
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
witam. wracałem wczoraj w nocy do domu temperatura startowała od -15 a po przejechaniu 330km skończyła na -28 zmarzłem w Zosi jak nie powiem co.... dzisiaj wymiana wkładu termostatu i znowu nic..... Drugi wkład i nic nie wiem już co jest niby na termostacie napisane 92stopnie a wskazówka nie dobija nawet do 90.... trzeciego kupował nie będe bo nie ma sensu. Myślałem nad zamontowaniem jakiejś dodatkowej pompki oczywiście elektrycznej wymuszającej obieg płynu przez nagrzewnice. Czy jest coś takiego mozliwe czy to zda egzamin. Pompki znalazłem na allegro
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/pompka-wody-pompa-obiegowa-obiegu-webasto-nowa-i2070537727.html
- JARO
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
A mam jeszcze takie Pytanko czy jest możliwe i jeśli tak to w jaki sposób żeby przy zatkanej chłodnicy (przesłoniętej kartonem) prędkości jazdy w granicy 100km/h, trasie 300km, temperaturze zew. -13stopni, nie załączył się wentylator a tym bardziej nie zagotował sie płyn? temperatura na wskaźniku nie całe 90st. jakieś 87-88. Czy jest jakieś racjonalne wytłumaczenie tej sytuacji?