Błąd P0340-29 i problem z odpaleniem Z19DTH

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
security

Błąd P0340-29 i problem z odpaleniem Z19DTH

#1 Post autor: security »

Po przygodzie którą miałem opisana tu http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=120&start=315
Zabrałem się za oględziny auta...
Filtra paliwa ok
Rozrząd po sciągnięciu pokrywy wygląda na ok (choć nie ustawiałem na znaki)
świece ok
aku nowy
Wywalało błąd czujnik wałka krzywkowego obwód przerwany. Załatwiłem używany ale nie wiem czy sprawny(nowy w orginale 500zł zamiennik Fiatowski 220zl) zmieniłem czujnik i teraz
Błąd który wywala OP-com opisuje jako:czujnik pozycji wałka rozrządu przerwany obwód.Na chłopski rozum to chodzi o te same czujniki.
Auto nie chce odpalić.....może być uszkodzony lub uszkodzone kable prowadzące do czujnika lub źle ustawiony rozrząd co się wiąże z tym że niestety przy próbie odpalenia przeskoczył tyle się dowiedziałem.
Próbowałem odpalić na "chama" na "plaka" też nic.Ponoć jak czujniki walnięte to powinien na chwilkę z "plaka chwycić.
Nasycenie DPF ma 104%
Panie i Panowie co sądzicie od czego jutro zacząć od odkręcenia DPF i czy to że jest zapchany może mieć wpływ że nie odpala?
Może ktoś miał podobny przypadek i pomoże...
Wszystkie sugestie mile widziane

Ile jest czujników rozrządu? jeden u góry przy kole pasowym od rozrządu a drugi na wale??
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: Bodek »

Błąd to:

P0340 Obwód czujnika położenia wałka rozrządu - wysoka częstotliwość C-17

Dalej coś nie halo jak dla mnie padnięty czujnik.
security

#3 Post autor: security »

Bodek
Ale chociaż na "plaka' czy samostart powinien załapać a tu nic kicha totalna
a czemu raz pokazuje czujnik położenia wałka rozrządu a raz wałka krzywkowego?? zły opis w op-com ??
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#4 Post autor: Bodek »

security pisze:Bodek
Ale chociaż na "plaka' czy samostart powinien załapać a tu nic kicha totalna
a czemu raz pokazuje czujnik położenia wałka rozrządu a raz wałka krzywkowego?? zły opis w op-com ??
ForumOpel24
security

#5 Post autor: security »

czytam czytam i nic nie znalazłem jak na razie ale mam obawy ze poszedł rozrząd:(
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#6 Post autor: Bodek »

security pisze:czytam czytam i nic nie znalazłem jak na razie ale mam obawy ze poszedł rozrząd:(
Zobacz jeszcze TTOO

może TTOO

ciężko coś powiedzieć.
security

#7 Post autor: security »

Bodek dzięki poczytałem i już coś więcej wiem ale nadal nie mam bladego pojęcia czy zapchany DPF ma wpływ że nie odpala jutro go rozkręce.

szukam jeszcze jakieś zdjęcia silnika od strony sciany grodziowej w podobnym stylu co tu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/28f ... 6349e.html#
i jak by ktoś miał schemat jak ustawić rozrząd na znaki będę wdzięczny
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#8 Post autor: Bodek »

security pisze:Bodek dzięki poczytałem i już coś więcej wiem ale nadal nie mam bladego pojęcia czy zapchany DPF ma wpływ że nie odpala jutro go rozkręce.

szukam jeszcze jakieś zdjęcia silnika od strony sciany grodziowej w podobnym stylu co tu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/28f ... 6349e.html#
i jak by ktoś miał schemat jak ustawić rozrząd na znaki będę wdzięczny
DPF musi się wypalić, rozkręcenie go i popatrzenie jak wygląda to chyba nic nie da.

Przegoń autko, może się wypali jak nie to serwisowo, z tym, że później trzeba olej wymienić, a i tak nie wypali się do końca, czyli ok. 20%, tylko do około 50%.

WYPALANIE SERWISOWE:
Wypalanie serwisowe jest odpaleniem na postoju za pomocą interfejs-u. Silnik pracuje około 15 minut na wysokich obrotach(około 35000) i nie mamy pewności, że sadza w filtrze wypali siędo wartości książkowej, czyli 15-20%, bywa, że nasycenie po takim wypaleniu jest powyżej 60%. Zabieg ten nie wpływa dobrze na silnik i bije nas po kieszeni, gdyż wiąże się z wymianą oleju, gdyż jest on bardzo rozrzedzony.
Wypalanie to bardzo bogata mieszanka paliwa, którą silnik nie jest w stanie spalić. Część tego paliwa przedostaje się do oleju, co skraca jego żywotność. Zaleca się, szczególnie przy jeździe miejskiej, częstą wymianę w moim przypadku było to 9500km.Oprócz tego należy monitorować poziom oleju. Polecam monitorowanie interfejsem, pilnowanie kontrolki INSP (okresowy przegląd).

DPF
security

#9 Post autor: security »

Bodek
To akurat wiedziałem jak kupowałem zafirę.....czytając kiedyś posty na temat możliwości fejsa nie widziałem opisu jak to zrobić.....ale mam kogoś kto ma TECHa i to zrobi tylko musi auto odpalić.A z tego co się dowiadywałem wystarczy popuścić wydech przed DPFem i powinno my być lżej...ale to wszystko okaże się w praniu.Mi chodzi o to tylko żeby zapalił a później wytne gadzinę. :lol:

Napisz co dalej się z tym stało - Bodek
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 20:05 przez security, łącznie zmieniany 1 raz.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#10 Post autor: Harry200 »

Jak masz taki duży procent nasycenia to możesz mieć problem z odpaleniem,jeżeli czujnik wałka będzie dawał złe sygnały to też raczej nie zapali,możesz jeszcze odłączyć wtyczkę z czujnika wałka rozrządu i wtedy spróbuj odpalić,w trybie awaryjnym powinien chodzić tylko na czujniku wału..
security

#11 Post autor: security »

Harry200 odłączyłem i też nic...
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#12 Post autor: Harry200 »

To teraz pozostaje Ci tylko poluzować połączenie przed DPF na próbę..
danio

#13 Post autor: danio »

Kiedyś w mojej zafirce DPF miał nasycenie przeszło 100% i odpalał bez problemu. Jak czujnik położenia wału poszedł ma prawo zośka nieodpalić. Przypadek z autopsji
security

#14 Post autor: security »

Rozrząd przeskoczył o 2 ząbki głowica do zwalenia i remont niestety
danio

#15 Post autor: danio »

Jak przeskoczył o te 2 ząbki to dużego spustoszenia narobił ?
Bo słyszałem wozidła co również pasek przeskoczył ale tragedii nie było
Tak tylko pytam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”