[FAQ]Tempomat

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
smynioo

#91 Post autor: smynioo »

DaRek7 pisze: Za kołem kierownicy są dwa wkręty, pod zaślepkami, musisz skręcić kierownicą lekko w lewo-pokaże Ci się jeden, potem w prawo-drugi, i zejdzie Ci górna część, potem na wysokości przełącznika kierunkowskazów i wycieraczek, wewnątrz, są dwa wkręty i jeszcze wkręty od spodu kolumny(jeśli dobrze pamiętam to na torx-a). ;)
:piwo:
Dwa wkręty pod zaślepkami (krzyżaki) dwa wewnątrz (torx) i jeden pod spodem (też torx).

Kolejne moje pytanie dotyczy tej "słynnej" wiązki z luźną wtyczką.
Nie mam nic takiego. Mam jedną sporą wiązkę kabelków pociągniętą do wielkiej wtyczki podłączonej do manetki kierunkowskazów.

PS. Na forum przydał by się dział z tutorialami. Było by mniej zaśmiecania powtażającymi sie pytaniami.
Kiedyś gdy miałem Lagunę MK2 byłem członkiem forum o Lagunie,był tam dział Tutoriale całkiem nieźle prowadzony. Zdjęcia,rysunki, opisy krok po kroku.
Co o tym sądzicie?

andwi
Przeglądacz
Imię: Andrzej
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z16XER
#92 Post autor: andwi »

Ta "Luźna wtyczka" jest w ZA. Jeśli masz ZB, to masz tylko wymienić manetkę kierunkowskazów, kabelki już są na miejscu.

smynioo

#93 Post autor: smynioo »

andwi pisze:Ta "Luźna wtyczka" jest w ZA. Jeśli masz ZB, to masz tylko wymienić manetkę kierunkowskazów, kabelki już są na miejscu.

No to manetka zamówiona. Przyjdzie na dniach.
Zamontuje, przeprogramuje i zobaczymy. :piwo:

EDIT:

Wszystko założone, dosłownie 5 min. roboty, tylko...

1. Engine Variant configuration - cruise control - modify to present - zrobione
2. IPC Variant configuration - cruise control - modify to present- potrzebny car pass
3. CIM steering Variant configuration - cruise control - modify to present - potrzebny car pass
4. CIM steering Variant configuration - country code - modify to - wybrać kraj inny niż GB - potrzebny car pass

Potrzebny car pass, a ja takowego przy zakupie nie dostałem :(
Przy zakupie auta dostałem chyba wszystkie papiery oprócz niego. Jutro zadzwonię do poprzedniego właściciela i do dilera i zobaczymy co z tego będzie.

EDIT 2:

Wszystko działa.
Polecam. :mrgreen:

Mudmo

#94 Post autor: Mudmo »

Dzis wymieniłem manetkę na taką z tempomatem. Cała robota z programowaniem zajęła ok 15 min. Wszystko działa jak należy. Cieszę sie teraz z jazdy i mam mniejsze spalanie. Polecam to ustrojstwo.

Golden

#95 Post autor: Golden »

Super sprawa, 15 minut i wszystko działa.

Maro1919

#96 Post autor: Maro1919 »

Witam, mi taka manetka się złamała, i nie mam pojęcia jak ją całkowicie zdemontować w celu naprawy/wymiany, może ktoś mnie oświeci ???

pozdrawiam

Zafira z 2007 CDTI

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#97 Post autor: Bodek »

Maro1919 pisze:Witam, mi taka manetka się złamała, i nie mam pojęcia jak ją całkowicie zdemontować w celu naprawy/wymiany, może ktoś mnie oświeci ???

pozdrawiam

Zafira z 2007 CDTI
Obrazek

znalazłem tylko coś takiego.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

rynkov

#98 Post autor: rynkov »

Witam
Mam Opla Zafire 2005, silnik 1,9 CDTI 150 KM. W serwisie sprawdzili ,że mam czujnik przy sprzęgle i całą resztę. Chcę uruchomić tempomat, mam złącze ELM 327 BLUETOOTH. Jaki program to obsłuży ???

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#99 Post autor: Bodek »

rynkov pisze:Witam
Mam Opla Zafire 2005, silnik 1,9 CDTI 150 KM. W serwisie sprawdzili ,że mam czujnik przy sprzęgle i całą resztę. Chcę uruchomić tempomat, mam złącze ELM 327 BLUETOOTH. Jaki program to obsłuży ???
ELM - nie służy do programowania, do odczytywania i kasowania błędów, potrzebny jest tech lub opcom.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

rynkov

#100 Post autor: rynkov »

Ok, to jaki kabel mam zakupic?

Za bardzo też nie kumam, ELM to rodzaj złącza a nie programu ??

Czy jest kabel uniwersalny do grypy VAG i OPEL?

W programie Opel Tech 2 nie ma zafiry 2005.

Awatar użytkownika
Kajmanek
Przeglądacz
Imię: Piotr
Auto: Zafira 1.6
Oznaczenie silnika: CNG
#101 Post autor: Kajmanek »

Witam wszystkich !
Tak a propo tempomatu ,ja mam ZB 2007 CNG ,jak do tej pory nie korzystałem z tempomatu tak jakoś nie wiem dlaczego ,ale jak już spróbowałem tego dobrodziejstwa ,to bardzo mi się spodobało i korzystam kiedy mogę w z związku z tym mam pytanie ,czy jadąc z włączonym ,mogę przyśpieszyć pedałem gazu np.w celu wyprzedzenia i on sam powróci do zadanej prędkości ???? bo ja mogę tylko zwiększyć prędkość lub zmniejszyć manetką tempomatu,jak jest włączony temp.pedał gazu nie reaguje ,czy tak ma być ??? A jak jest u Was ?? :/

cieniassss

#102 Post autor: cieniassss »

Kajmanek pisze:czy jadąc z włączonym ,mogę przyśpieszyć pedałem gazu np.w celu wyprzedzenia i on sam powróci do zadanej prędkości ????
dokładnie tak

Awatar użytkownika
Kajmanek
Przeglądacz
#103 Post autor: Kajmanek »

A u mnie mogę deptać gaz i nic nie reaguje ,muszę wyłączyć temp. i dopiero wtedy przyspiesza ,czy u mnie jest coś nie tak ,czy w każdej wersji działa tempomat tak samo ,może ja mam jakąś uboższą wersję tempomatu ????
muszę to na spokojnie sprawdzić może ja robię coś nie tak :oops:

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#104 Post autor: Maciek »

Przy włączonym tempomacie powinno się dać bez problemu nacisnąć gaz, aby przyspieszyć. Takie jest prawidłowe zachowanie tempomatu.
Może musisz mocniej wcisnąć pedał?

Awatar użytkownika
Kajmanek
Przeglądacz
#105 Post autor: Kajmanek »

Maciek pisze:Przy włączonym tempomacie powinno się dać bez problemu nacisnąć gaz, aby przyspieszyć. Takie jest prawidłowe zachowanie tempomatu.
Może musisz mocniej wcisnąć pedał?
Dzisiaj sprawdziłem tempomat dokładnie działa tak jak powinien ,tak jak opisywaliście -jest wszystko ok ! dzięki za podpowiedź
Pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”