Problemy związane z użytkowaniem klimatyzacji
Moderator: Sebu$
Dziwna sprawa czyli jak zimno to nie wlacza sie? Szczerze to pierwszy raz sie z tym spotykam. Poprzedni wlasciciel mowil mi ze uciekl mu freon i nabijal rok temu moze wina jest brak freonu, po prostu jest go za malo. Nawiewy ma prawie zawsze ustawione na szybe czolowa i w tej pozycji probowalem odpalic klime.
Panowie klimatyzacja przy temperaturze minusowej nigdy się nie załączy ...czujnik temperatury czynnika na to nie pozwoli ..tak samo jeśli latem temperatura czynnika jest za duża w czasie pracy sprężarki czujnik też na jakiś czas wyłącza sprężarkę .....po prostu czynnik w układzie przy temp. minusowej zamarzł by w układzie zawór rozprężny(układ wysokiego i niskiego ciśnienia) jeśli jest inaczej macie awarie czujnika lub (fachowiec) od klimy chce zarobić na swoje wakacje
Inni tobie pomogą jak zobaczą że sam chcesz sobie pomóc
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Proponuję też przed sezonem letnim odgrzybić i odświeżyć całą klimę, a szczególnie skraplacz.Mazarin pisze:Czyli trzeba czekac do wiosny ze sprawdzeniem klimy? Od jakiej temperatury jest mozliwe zalaczenie klimy?
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Nie chcę zakładać nowego tematu a mam taki problem. Mianowicie dzisiaj chciałem włączyć klimę, w sumie po raz pierwszy po zimie, i tu nic ,nie działa. Ostatnio jesienią miałem nieszczelność na osuszaczu od góry, mechanicy mieli mały problem by go uszczelnić ale w końcu im się udało i klima działała. Przypuszczam że gaz uciekł. Dodam że mam skraplacz razem z osuszaczem z prawej strony skraplacza, taki jak w Astrze H. Moja Zafira jest z roku 2004 1.8 benzyna. I tak się zastanawiam, czy można by było ten osuszacz na stałe zaślepić np. zaspawać. Tymczasowo brak kasy na nowy skraplacz a on trochę kosztuje.
Podepnę się pod wątek problemów z klimą.
U mnie klima działa tak jak trzeba, dobrze ładnie chłodzi, nabita rok temu, natomiast kompresor wydaje dźwięki jakby miały być to jego ostatnie chwile (poniżej filmik z odgłosem jaki wydaje sprężarka po uruchomieniu)
FILMIK
Czyżby to łożysko w sprężarce trafiło ??
U mnie klima działa tak jak trzeba, dobrze ładnie chłodzi, nabita rok temu, natomiast kompresor wydaje dźwięki jakby miały być to jego ostatnie chwile (poniżej filmik z odgłosem jaki wydaje sprężarka po uruchomieniu)
FILMIK
Czyżby to łożysko w sprężarce trafiło ??