Komputer sterujący dawką paliwa

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
seby

#1 Post autor: seby »

Witam
Pada mi prawdopodobnie komputer sterujący dawką paliwa. Pytanie czy ten sprzęt się naprawia , wymienia? Jeżeli tak to proszę o pomoc. Najlepiej jakby to było w województwie lubuskim.
misiek80

#2 Post autor: misiek80 »

seby pisze:Witam
Pada mi prawdopodobnie komputer sterujący dawką paliwa. Pytanie czy ten sprzęt się naprawia , wymienia? Jeżeli tak to proszę o pomoc. Najlepiej jakby to było w województwie lubuskim.
mozesz zrozwinac troche jak ta usterka komputera sie objawia? Mam podobne wrazenie z moja Zoska :(
Ostatnio zmieniony 22 lut 2012, 19:33 przez misiek80, łącznie zmieniany 1 raz.
smsylwester

#3 Post autor: smsylwester »

Wątpię by był to komputer, ja raczej obstawiam czujnik temperatury. Napisz jakie masz objawy bo nikt jasnowidzem nie jest.
misiek80

#4 Post autor: misiek80 »

A wiec od paru miesiecy zmagam sie z blendem P130 (zauwaze ze ponad rok temu wymienilem sonde na ntk bo stara padla - stwierdzenie elektryka samochodowego) pare miesiecy spokoju i od lata zaczelo mi znowu pokazywac P130 tak raz na tydzien, z biegiem czasu zaczelo wyskakiwac coraz czesciej to jest zawsze jak silnik nagrzeje sie ponad ok 90 stopni to na wolnych obrotach wyskakuje P130 na OPCOM pokazuje wtedy ze sonda nie pulsuje tylko stoi na ok 4,89V . Jak odpale na nowo silnik to pulsuje i jak jada to jest ok tylko w momencie postoju np. skrzyzowanie znowu sie zapala i czuc wtedy lekkie drgania silnika. w listopadzie wymienilem przeplywke ale to niepomoglo, dwa tygodnie temu wymienilem po raz kolejly sonde bo tak mi znajomy mechanik zasugerowal 130E niemoje a blad dalej tensam. no normalnie rece opadaja :cry:
a o jaki czujnik koledze chodzilo? Bo jesli o ten z przeplywki to pokazuje wlasciwa temperature.
smsylwester

#5 Post autor: smsylwester »

nie chodzi mi o temperaturę zasysanego powietrza tylko temp. płynu. Jak masz możliwość to sprawdź jaką temp. pokazuje komp przez obd. Koleś miał podobnie (nie wiem jakie błędy bo nie podpinałem go) zasugerowałem mu by czujnik wymienił i miał spokój. PS. czym mierzyłeś napięcie? jeżeli miernik cyfrowy to takiej małej reakcji nie pokaże, miernik analogowy lepszy, a najlepiej oscyloskopem.
misiek80

#6 Post autor: misiek80 »

napiecie sprawdzalem OP-COMem i elektronicznym miernikien, innego niestety nieposiadam.
temperature postaram sie jutro zmiezyc

[ Dodano: Nie Mar 04, 2012 20:33 ]
A wiec temperatura jest w granicy 92 - 97 stopni jak wentylator sie zalancza. wiec to napewno nie to. A zeby bylo smieszniej to dzis gonilem Zoske po miescie i solidnie zagrzalem i niewyskakiwal ten blad od sondy i niewiem co myslec o tym. Ale na wszelki wypadek mam w Wtorek termin w servisie Opla na aktualizacje oprogramowania to zobaczymy co wyjdzie :)
smsylwester

#7 Post autor: smsylwester »

I co wyszło, podgrzewacz sondy świrował, czy poprostu musiała zostać odmulona?
Kinia25

#8 Post autor: Kinia25 »

mialem podobny objaw zwalali na sonde ale jak się okazało wymienili dysze na wtryskach od gazu na troszke wieksze i to ustapilo jest git nie wiem z jakich na jakie bo na gwarancji to robilem byly dysze ktore nie wystarczały do zośki 125km trochę brakowało
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”