Wskazania poziomu paliwa
Moderator: Sebu$
witam,
Pytanie mam bo wiem że możecie mieć taką zośkę jak ja mam! Jest to auto bez możliwości sprawdzenia spalania chwilowego i na 100km (nie mam takich przycisków przy przełączniku wycieraczek)więc jak można dojść jakie jest spalanie bez konieczności liczenia na piechotę na kalkulatorze?Pytam dlatego bo rezerwa pali mi się dość często (leja nie dużo )nie nie wiem na ile to starczy na 20km czy na 50? Zośka 2003 silnik 1,6-pomóżcie
Pytanie mam bo wiem że możecie mieć taką zośkę jak ja mam! Jest to auto bez możliwości sprawdzenia spalania chwilowego i na 100km (nie mam takich przycisków przy przełączniku wycieraczek)więc jak można dojść jakie jest spalanie bez konieczności liczenia na piechotę na kalkulatorze?Pytam dlatego bo rezerwa pali mi się dość często (leja nie dużo )nie nie wiem na ile to starczy na 20km czy na 50? Zośka 2003 silnik 1,6-pomóżcie
dziękuję za zainteresowanie. Powiem jak to u mnie wygląda!mam zośkę kilka tyg i jeszcze uczę się o niej!nie wiem gdzie są przyciski do sprawdzenia spalania chwilowego i na 100km, nie mam napewno przycisków ani w przełączniku wycieraczek ani od świateł.Napiszcie proszę jak "krowie na rowie"jak sprawdzić spalanie. Jedyne przyciski to nastawianie zegara i koło licznika.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Trzeba rozróżnić ZA od ZB - inaczej obsługiwany jest komp.lechu pisze:Zaraz, zaraz. Ja tez nie mam tych przyciskow ale chwilowe spalanie i srednie mam caly czas na wyswietlaczu a do tego moge sie przelaczac klawiszem BC na kokpicie na dwa odrebne liczniki.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
W ZA nie ma przycisku BC na kokpicie, komp obsługiwany jest z manetki.jastrzaj pisze:aaaaaa zapomniałem dodać że nie wiem gdzie jest klawisz BC na kokpicie na dwa odrebne liczniki. Nie wiem czy mam coś takigo.
[ Dodano: Sro Lut 29, 2012 19:11 ]
Ja ma zośke A 2003r - e1*98/14*0110- jeszcze jest na tabliczce Z 21B XXKP
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Jako że za bardzo nie mam uprawnień do zakładania nowych wątków do pozwolę się podpiąć pod poniższy. Czy ktoś się orientuje przy jakim stanie zbiornika (w litrach) zapala się rezerwa a przy jakim zaczyna mrugać. Z wiadomych powodów nie chce osuszać zbiornika do zera a chciałbym, chociaż teoretycznie mieć punkt odniesienia do oszacowania wielkości spalania mojej Zofiji. Niestety jedyne przyrządy pomiarowe jakimi dysponuje to wskaźnik paliwa i lampka rezerwy.
[ Komentarz dodany przez: Maciek: Wto Paź 23, 2012 21:59 ]
Po to są istniejące tematy na forum żeby się w nich dopisywać
Maciek
[ Komentarz dodany przez: Maciek: Wto Paź 23, 2012 21:59 ]
Po to są istniejące tematy na forum żeby się w nich dopisywać
Maciek
Dzięki za info. Sadziłem że może ktoś dysponuje danymi z jakiejś specyfikacji technicznej Zafiry. Coś mi się kojarzy ze rezerwa powinna się zapalić jak auto ma zapas paliwa na ok 100km, tylko chyba jest to trochę naciągana teoria bo inaczej wygląda spalanie w trasie a inaczej w mieście.jastrzaj pisze:Z tego co ja wiem ( mogę się mylić) lampka u mnie zapala się przy 7 litrach-rezerwa. Można to sprawdzić podłączając Zośkę do kompa. Tam znajdzie się odpowiedz
Chociaż Twoje 7 litów mogłoby odpowiadać niem więcej 100km jazdy w cyklu mieszanym.
No pozwole sie sobie nie zgodzic : na NCDR 1100 jest taki przycisk : zarowno nim jak i pokretlem mozna odslugiwac kompaBodek pisze:W ZA nie ma przycisku BC na kokpicie, komp obsługiwany jest z manetki.
Przycisku na kierownicy bo kolega gotow szukac przycisku na manetkach kierunkow/wycieraczek.Bodek pisze:komp obsługiwany jest z manetki.
Z tym zapalaniem sie rezerwy to troche loteria.Koenig pisze:Coś mi się kojarzy ze rezerwa powinna się zapalić jak auto ma zapas paliwa na ok 100km, tylko chyba jest to trochę naciągana teoria bo inaczej wygląda spalanie w trasie a inaczej w mieście.
Chociaż Twoje 7 litów mogłoby odpowiadać niem więcej 100km jazdy w cyklu mieszanym.
Zalezy to oczywiscie od ilosci paliwa w baku ale tak samo od terenu po jakim jedziesz lub stoi auto. Tak samo zalezy od stylu jazdy .
Zdazylo mi sie wytestowac ze na swiecenie/miganie kontrolki rezerwy nie patrze a zasieg jest dla mnie wykladnikiem.
Ciekawostka... Zapewne zalezy to od wersji radia w aucie.pablo2374 pisze:obsługa kompa jest w manetce właśnie od kierunków/wycieraczek a nie na kierownicy
U mnie w 2.0 DTI komputer obsluguje sie przyciskami na kierownicy albo na radiu a na manetce od kierunkowskazow mam przyciski od tempomatu.
BTW nie zgodzilem sie tylko z tym ze niema przycisku BC na kokpicie...
- Maciek
- Zafiromaniak
- Auto: Z20LET
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Jak nie ma sterowania w kierownicy to przyciski od kompa są właśnie w prawej manetcepablo2374 pisze:A u mnie przyciski od tempomatu to akurat mam na lewej manetce od świateł drogowych, natomiast na prawej właśnie od wycieraczek (i tu sorki nie od kierunków ) mam właśnie sterowanie kompem. Posiadam też Zośkę z 2001 w wersji Comfort.