chyba padło wspomaganie kierownicy ?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
misiakrp

chyba padło wspomaganie kierownicy ?

#1 Post autor: misiakrp »

Witam dzisiaj podczas jazdy nagle poczułem jakbym jechał po "szynach" (ruch kierownicy prawie nie możliwy) aby objechać male rondo sporo musiałem włożyć wysiłku aby to zrobić
ogólnie uczucie jakby coś trzymało mi koła i nie pozwalało skręcać po wyłączeniu auta i odpaleniu działa wspomaganie (wydaje mi sie ze nawet jest za czułe ale to może po tych oporach kierownicy parę min wcześniej takie odczucie) ale po przejechaniu znowu kilometra może paru robi się to samo
błędów nie pokazuje bo jak odpalam ponownie to działa :(
co kolegów zdaniem może to być?

Awatar użytkownika
bykmark
Mieszkaniec
Imię: Marek
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#2 Post autor: bykmark »

Patrzyłeś na poziom oleju hydraulicznego ?

luk

#3 Post autor: luk »

w zosi B jaest elektryczno-hudrauliczne .ja tez miałem cos takiego tylko mi padał wtedy alternator

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#4 Post autor: Bodek »

luk pisze:w zosi B jaest elektryczno-hudrauliczne .ja tez miałem cos takiego tylko mi padał wtedy alternator
Przy padniętym altku, ciągnie tylko akumulator, więc padło by do zera, a tu po ponownym uruchomieniu przez chwilę działa.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

misiakrp

#5 Post autor: misiakrp »

bykmark pisze:Patrzyłeś na poziom oleju hydraulicznego ?
nie patrzyłem bo nawet nie wiem gdzie to sprawdzić :(
jakieś jeszcze pomysły jak sprawdzić alternator czy działa?

[ Dodano: Pon Mar 05, 2012 13:15 ]
stan oleju chyba ok (jak chodzi o ten zbiorniczek za aku )
dzisiaj jazda ok 20 km i wszystko ok ale mam stracha bo jak padnie przy jeździe na wprost to pół biedy bardziej boje sie ze awarii przy np. wyprzedzaniu :(

Awatar użytkownika
Krzysztof
Debiutant
Imię: KRZYSZTOF
Model: C
Oznaczenie silnika: Z19DT
#6 Post autor: Krzysztof »

Witam, sprawdź sobie najpierw czy dobrze doładowuje Ci alternator bo to są pierwsze objawy nie doładowanego aku który odłącza poszczególne urządzenia ale z drugiej strony powinna Ci się zapalić kontrolka ładowania aku i powinien być wtedy zanotowany już błąd.
Ładowanie możesz sprawdzić na kompie w aucie poprzez radio powinno wynosić ok 14 v
No i sprawdź płyn zbiorniku jest na przekładni kierowniczej po lewej stronie patrząc od przodu samochodu.
Pozdrawiam
Kris

Zbigniew34

#7 Post autor: Zbigniew34 »

Odświeżę temat. Potrzebuję pompę do wspomagania ZF ma ktoś może namiary na takową lub kogoś kto je regeneruję?

Grygi

#8 Post autor: Grygi »

Witam !!!
Dopadł mnie nagle brak wspomagania. Żadnych wcześniejszych objawów. Tak se spokojnie do domu wracałem i nawet myślałem ze Zafira już o d kilku tysięcy km fajnie się sprawuje, a tu dojechałem i przynierzam sie do zaparkowania a tu kierownica jak w starze. Po kilku razach jakoś zaparkowałem. Chciałem sprawdzić błędy (hamuklec/gaz) ale nic nie pokazuje a napewno mam błędy (id kluczyka). Gdy zaplę auto to kontrolka autka z kluczykiem gasnie. Co to może być od czego zacząć :?: i co w pierwszej kolejności sprawdzić :?: , by wróciło wspomaganie kierownicy.

Pozdrawiam i czekam na sugestie wnet wakacje i czas nagli

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#9 Post autor: Rybka »

Grygi pisze:co w pierwszej kolejności sprawdzić
Sprawdź czy masz ładowanie- Brak ładowania to brak wspomagania.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#10 Post autor: Harry200 »

W pierwszej kolejności ładowanie a następnie poziom płynu od wspomagania.Następnie bezpiecznik od pompy 60 albo 80 A..

Grygi

#11 Post autor: Grygi »

Harry200 pisze:W pierwszej kolejności ładowanie a następnie poziom płynu od wspomagania.Następnie bezpiecznik od pompy 60 albo 80 A..
W test mode na biegu jałowym w test mode 13.9V wiec chyba ok. Poczytam jeszcze jak sprawdzić poziom płynu i przyjze się bezpiecznikom, Miałem jaki czas temu problem z brakie m reakcji na pedał przyspieszenia wiec może to elektryka. Dzięki za sugestie

pozdrawiam

Zbigniew34

#12 Post autor: Zbigniew34 »

A ja już jestem po wymianie pompy wspomagania. Spaliła się bo dostała się woda do silnika elektrycznego. Kupiłem używkę bo cena nowej trochę odstrasza. :)

Grygi

#13 Post autor: Grygi »

Witam !!!
Po nocnym postoju wspomaganie wróciło. Wiec wygląda to na elektrykę. Dam do sprawdzenia do mechanika to się przekonam. Choć takie awarie raz dział raz nie dział są bardzo kłopotliwe

[ Dodano: Pon Cze 17, 2013 18:21 ]
Witam !!!
Samochód był u mechanika i stwierdzono ze pompa do wymiany, ale wcześniej wróciło i jest ok. Pompę zamówiłem jakąś po testach z gwarancja na 2 miesiace. Ale nie do końca jestem przekonany ze to pompa (niby nie równo pracowała). Zauważylem ze musiałem zmniejszyć podświetlanie zegarów bo sterowanie z kierownicy . Wiec może to coś z elektronika jednak ?. Jeszcze pytanie gdzie szukać tego bezpiecznika 80A bo nie moge go namierzyć. W skrzynce bezpieczników w opisach go nie widzę).

Pozdrawiam i proszę o info. bo nie chce wymieniać pompy bez pewności ze to rozwiąże problem

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#14 Post autor: franki »

Grygi pisze: . Zauważylem ze musiałem zmniejszyć podświetlanie zegarów bo sterowanie z kierownicy .
U mnie było to samo - przy maksymalnym podświetleniu przestawały działać przełączniki w kierownicy - zmniejszyłem i jest ok od 3 lat
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”