Hamulce. Kilka pytań.
Moderator: Sebu$
Hamulce. Kilka pytań.
Założyłem ten temat, aby raz na zawsze poznać Wasze zdanie odnośnie hamulców w Zafirze A. Otóż słyszałem ( zaznaczam tylko z obiegowych opinii ), że standardowe hamulce w Zafirze A mają problem z zatrzymaniem pojazdu, przez co tarcze/klocki szybką się zużywają, a same hamulce lubią się przegrzewać. Czy to jest prawda, czy bajka wyssana z palca? I jak w tym względzie wypadają hamulce z wersji OPC?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jeżeli chodzi o tarcze z przodu to masa przekłada się na wielkość tarczy.raventes pisze:Dzięki za info To że OPC ma większe tarcze to ja wiem, tylko nie wiem jak bardzo przekłada się to na skuteczność hamowania?
Wersja Masa
1,6 1320kg
1,8 1370kg
2,2 1400kg
2,0 OPC 1540kg
2,0 1485kg
2,2 1550kg
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
2,0 DTH - 280x25raventes pisze:OPC wcale najcięższa nie jest za to ma największe tarcze z przodu ( tył taki sam jak np wersja 1.8 ). Czy zatem różnica ta polega tylko na średnicy tarczy przedniej, czy może też np na ilości tłoczków?
2,2 OPC - 280x25
1,6 - 280x25
Dane według EPC
więc tarcze takie same, a zawsze wydawało mi się, że im większe auto to tarcza większa.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przednie tarcze owszem, takie same ale różnica jest w hamulcach tylnych:Bodek pisze: 2,0 DTH - 280x25
2,2 OPC - 280x25
1,6 - 280x25
Dane według EPC
więc tarcze takie same, a zawsze wydawało mi się, że im większe auto to tarcza większa.
Właśnie zauważyłem, że 1.6 16V i 1.6 CNG ma nie dość że z tyłu bębny to jeszcze i ich średnica wynosi tylko 230mm.
A przecież różnica w masie między 1.6 a 1.8 nie jest duża, a 1.8 ma już z tyłu tarcze. Tak więc nie ma różnicy między tym czy mamy silnik 1.8 czy 2.2 - hamulce są takie same ( wyjątek silnik 1.6 ). Wersja OPC ma tylko większe tarcze przednie i to jest jedyna różnica między hamulcami. Więc na kilka pytań sam już sobie odpowiedziałem Ale na 1 odpowiedzi nie znam. Czy hamulce w OPC są wyraźnie lepsze od tych z wersji 1.8 wzwyż?
Dane z mikody.
- Bodek
- Zafiromaniak
Podobno na jakości straciły, lepszym wyborem będzie Textar, TRW czy ATE.raventes pisze:Czy możesz wyrazić opinie o Brembo MAX? Chodzi mi o trwałość. Słyszałem, że kiepsko z tym.