Hamulce. Kilka pytań.
Moderator: Sebu$
-
raventes
Hamulce. Kilka pytań.
Założyłem ten temat, aby raz na zawsze poznać Wasze zdanie odnośnie hamulców w Zafirze A. Otóż słyszałem ( zaznaczam tylko z obiegowych opinii ), że standardowe hamulce w Zafirze A mają problem z zatrzymaniem pojazdu, przez co tarcze/klocki szybką się zużywają, a same hamulce lubią się przegrzewać. Czy to jest prawda, czy bajka wyssana z palca? I jak w tym względzie wypadają hamulce z wersji OPC?
-
adasko
-
raventes
-
raventes
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
2,0 DTH - 280x25raventes pisze:OPC wcale najcięższa nie jest za to ma największe tarcze z przodu ( tył taki sam jak np wersja 1.8 ). Czy zatem różnica ta polega tylko na średnicy tarczy przedniej, czy może też np na ilości tłoczków?
2,2 OPC - 280x25
1,6 - 280x25
Dane według EPC
więc tarcze takie same, a zawsze wydawało mi się, że im większe auto to tarcza większa.
-
Maciek
-
raventes
Przednie tarcze owszem, takie same ale różnica jest w hamulcach tylnych:Bodek pisze: 2,0 DTH - 280x25
2,2 OPC - 280x25
1,6 - 280x25
Dane według EPC
więc tarcze takie same, a zawsze wydawało mi się, że im większe auto to tarcza większa.
Właśnie zauważyłem, że 1.6 16V i 1.6 CNG ma nie dość że z tyłu bębny to jeszcze i ich średnica wynosi tylko 230mm.
A przecież różnica w masie między 1.6 a 1.8 nie jest duża, a 1.8 ma już z tyłu tarcze. Tak więc nie ma różnicy między tym czy mamy silnik 1.8 czy 2.2 - hamulce są takie same ( wyjątek silnik 1.6 ). Wersja OPC ma tylko większe tarcze przednie i to jest jedyna różnica między hamulcami. Więc na kilka pytań sam już sobie odpowiedziałem
Dane z mikody.
-
Maciek
-
leeoon
-
raventes