Wyciek płynu chłodzącego z układu chłodzenia
Witam,
wczoraj zabralem sie za wymiane chlodnicy wedlug opisu zamieszczonego na forum. Niestety za pozno doszedlem do tego, ze jest troche prostrza metoda i najlatwiej wymontowac lampy przednie i te czesci nadwozia, do ktorych sa one przykrecone. Chlodnica wychodzi wtedy elegancko do gory. Niestety jak napisalem, wpadlem na to troche za pozno. Tak meczylem sie z wlozeniem chlodnicy, ze zahaczylem o mocowanie od chlodnicy klimy i zrobilem malutka dziurke w nowej chlodnicy Nie zauwazylem tego wczesniej, dopiero jak zaczalem napelniac uklad i zaczelo sie lac. Jako, ze zakup nowego Nissensa za 500 zl. nie jest super rozwiazaniem, mam pytanie. Czym mozna to zalutowac ?
Chcialbym to zrobic sam. Mam palniczek na propan butan, tylko nie wiem, jakiego materialu uzyc. Kiedys lutowalem przewody wysokiego cisnienia od zawieszenia w citroenie i dalem rade. Ma ktos doswiadczenia w lutowaniu aluminiowej chlodnicy ?
wczoraj zabralem sie za wymiane chlodnicy wedlug opisu zamieszczonego na forum. Niestety za pozno doszedlem do tego, ze jest troche prostrza metoda i najlatwiej wymontowac lampy przednie i te czesci nadwozia, do ktorych sa one przykrecone. Chlodnica wychodzi wtedy elegancko do gory. Niestety jak napisalem, wpadlem na to troche za pozno. Tak meczylem sie z wlozeniem chlodnicy, ze zahaczylem o mocowanie od chlodnicy klimy i zrobilem malutka dziurke w nowej chlodnicy Nie zauwazylem tego wczesniej, dopiero jak zaczalem napelniac uklad i zaczelo sie lac. Jako, ze zakup nowego Nissensa za 500 zl. nie jest super rozwiazaniem, mam pytanie. Czym mozna to zalutowac ?
Chcialbym to zrobic sam. Mam palniczek na propan butan, tylko nie wiem, jakiego materialu uzyc. Kiedys lutowalem przewody wysokiego cisnienia od zawieszenia w citroenie i dalem rade. Ma ktos doswiadczenia w lutowaniu aluminiowej chlodnicy ?
Niestety nie moglem znalesc palnika i stwierdzilem, ze zawioze ja do fachowca. Gosciu mi zalatal i chlodnica juz zalozona. Twierdzil, ze straszna tandeta mimo, ze to Nissens. Facet gadal, ze dla Nissensa robia rozni podwykonawcy i jakosc tez jest bardzo rozna.DaRek7 pisze:Jeśli masz wszystko co potrzebne i uda Ci się zalutować, to po co nowa? Jeśli to malutka dziurka to nie powinno być problemu, zwłaszcza że to nowy materiał do lutowania(tz.chłodnica) a zawsze parę stówek w kieszeni
Mam pytanko przy okazji. Gdzie jest jakis odpowietrznik do ukladu chlodzenia ?
Pozdrawiam
Pawel
Odpowietrznik jest na tej metalowej rurce która biegnie wzdłuż silnika,(najlepiej zdjąć górną osłonę silnika), pomiędzy silnikiem a chłodnicąhatson pisze: Gdzie jest jakis odpowietrznik do ukladu chlodzenia ?
możesz mieć problem z jego wykręceniem ale układ powinien się odpowietrzyć sam bez odkręcania odpowietrznika.
witam.jestem właścicielem Zośki od listopada.zakupiona z prywatnego importu,1.9 ctdi,2007Y,120 Kucy,przebieg przy zakupie 156 tysi ,po wymianie rozrzadu,oleju itp.tydzień temu padła chłodnica-ewidentny wyciek płynu.CZEŚĆ JEJ PAMIĘCI ;-) jestem po wymianie elementu.wcześniej wymieniłem sprężarke klimy i ją uruchomiłem.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nie próbowałeś załatwić nowej chłodni podpinając się na akcję serwisową , niektórym, na przykład mi się udało.piona32 pisze:witam.jestem właścicielem Zośki od listopada.zakupiona z prywatnego importu,1.9 ctdi,2007Y,120 Kucy,przebieg przy zakupie 156 tysi ,po wymianie rozrzadu,oleju itp.tydzień temu padła chłodnica-ewidentny wyciek płynu.CZEŚĆ JEJ PAMIĘCI ;-) jestem po wymianie elementu.wcześniej wymieniłem sprężarke klimy i ją uruchomiłem.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Witajcie koledzy i koleżanki
Właśnie wróciłam od mechanika i zapadła diagnoza wyciek z chłodnicy trzeba wymienić. Cena którą usyszalam zawaliła mnie z nóg 1400 zł plus koszty wymiany.. czytam ten temat i czytam i dalejnic nie wiem. Z tego co piszecie są tansze zamienniki i tu moja prośbą pomocy w odnalezieniu odpowiedniej chłodnicy do mojego kochanego autka.. posiadam zafire b 1.9 TDI 150km 2006r. Manualna skrzynia.. będę wdzięczna za pomoc..
Pozdrawiam
Właśnie wróciłam od mechanika i zapadła diagnoza wyciek z chłodnicy trzeba wymienić. Cena którą usyszalam zawaliła mnie z nóg 1400 zł plus koszty wymiany.. czytam ten temat i czytam i dalejnic nie wiem. Z tego co piszecie są tansze zamienniki i tu moja prośbą pomocy w odnalezieniu odpowiedniej chłodnicy do mojego kochanego autka.. posiadam zafire b 1.9 TDI 150km 2006r. Manualna skrzynia.. będę wdzięczna za pomoc..
Pozdrawiam
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Na pewno kupisz chłodnicę taniej w jakimś sklepie a i jakiś mechanik Ci ją wymieni taniej niż w ASO. Ja za swoją (zamiennik) w zeszłym roku dałem 280 w hurtowni RK NIEDZIAŁEK tylko że sam wymieniałem u kolegi na kanale. ZOBACZ TOGOSIAK pisze:Witajcie koledzy i koleżanki
Pozdrawiam
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jeżeli potrzebujesz nr katalogowy dla chłodnicy w Twoim autku, skorzystaj z Tego TematuGOSIAK pisze:.... tu moja prośbą pomocy w odnalezieniu odpowiedniej chłodnicy do mojego kochanego autka.. posiadam zafire b 1.9 TDI 150km 2006r. Manualna skrzynia.. będę wdzięczna za pomoc..
Pozdrawiam
Nr katalogowy dla ZB 1,9 DTH z 2006r:
13 00 275 CHŁODNICA, ZESP. (RDZEŃ CHŁODNICY ROZMIAR 600 X 409MM) Z19DTH
Cena w ASO:
Numer katalogowy: 1300275
Nazwa części: CHLODNICA
Cena netto*: 1 108,00
Cena brutto*: 1 362,84
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Dzięki koledzy za pomoc teraz pewnie coś znajdę..
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto Cze 12, 2012 20:45 ]
No i jednak klops! Do mojej zafirki ciężko dostać zamiennik albo ja szukać nie umiem Znalazłam jeden za ponad 600zł (NISSENS) i tyle... myślałam że coś taniej znajdę ale widać bardzo się na tym nie znam no i może szukać nie umiem więc lipa...
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto Cze 12, 2012 20:45 ]
No i jednak klops! Do mojej zafirki ciężko dostać zamiennik albo ja szukać nie umiem Znalazłam jeden za ponad 600zł (NISSENS) i tyle... myślałam że coś taniej znajdę ale widać bardzo się na tym nie znam no i może szukać nie umiem więc lipa...