Błędy w sterowniku silnika oraz klimatyzacji i radia

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
wojtasm91

Błędy w sterowniku silnika oraz klimatyzacji i radia

#1 Post autor: wojtasm91 »

Witam Wszystkich ponownie po dość długiej przerwie znów zakupiłem zafirę tym razem B z 2006r z silnikiem 1.9 cdti 150KM. Wnętrze autka w momencie zakupu było nieco zdekompletowane nie było foteli, kanapy oraz tapicerek i podsufitki na panoramicznym dachu. Na desce świeci się kontrolka poduszek ale to zrozumiałem oraz kontrolka od silnika (bodajże samochodzik z kluczykiem) w sterowniku silnika widnieją błędy związane z niedziałaniem wentylatora na 1 oraz 2 biegu i błąd otwartego obwodu grzałki filtra paliwa. Sprawdziłem przewody od filtra i wentylatorów są podpięte i wyglądają ok. Na pewno są od tego bezpieczniki tylko nie wiem czy są one we wnętrzu czy pod maską, nie wiem też które to?

Jeśli chodzi o klimatyzacje i radio to w obu miejscach są takie same błędy:

B1000 - Wymienić Electronic Control Unit (ECU)
(37) - Obecny

U2201 - Brak komunikacji magistrali CAN z EHU (Moduł multimedialny)
(00) - Obecny

Nie wiem czy dobrze myślę ale pierwszy może się pojawiać się z powodu słabego akumulatora?
Drugi natomiast może sugerować brak komunikacji z wyświetlaczem który jest w desce? Radio cdc40 nie reaguje na naciskanie guzików (na wyświetlaczu nic się nie pojawia) klima-tronik też nie reaguje na zmianę ustawień (na wyświetlaczu nic się nie pojawia) na wyświetlaczu widnieją tylko jakieś informacje związane z pojazdem (taka zakładka z autkiem)

Przyznam się że jest to moja pierwsza zafira b i że dostarczono mi ją dziś rano więc jeśli walnąłem jakąś gafę to sorry. Jeszcze jedno pytanko czy wspomniane radio jest zabezpieczone w jakiś sposób np. pinem tak jak to jest w zafirze a?
Pozdrawiam wojtasm91
Ostatnio zmieniony 20 mar 2012, 18:42 przez wojtasm91, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: Bodek »

wojtasm91 pisze:.... Jeszcze jedno pytanko czy wspomniane radio jest zabezpieczone w jakiś sposób np. pinem tak jak to jest w zafirze a?
Pozdrawiam wojtasm91
Nie - radio loguje się automatycznie w ZB.
wojtasm91

#3 Post autor: wojtasm91 »

Kolego a powiedz mi jak zmusić auto aby pokazało na wyświetlaczu opcje i dane od radia albo ustawienia klimatyzacji bo mimo wszelkich prób mi się nie udało :)
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#4 Post autor: Bodek »

wojtasm91 pisze:Kolego a powiedz mi jak zmusić auto aby pokazało na wyświetlaczu opcje i dane od radia albo ustawienia klimatyzacji bo mimo wszelkich prób mi się nie udało :)
Wszystko powinno iść z panelu sterowania - zarówno radyjka jak i klimy, dane (nie wiem za bardzo o jakie chodzi) w TestMode - poszukaj na forum.

Nie wiem jakie masz radyjko, ale instrukcję trzeba sobie załatwić ;)
wojtasm91

#5 Post autor: wojtasm91 »

Radyjko to cdc40 czy jakoś tak. Schemacik bezpieczników i przekaźników odnalazłem na forum. A co powiecie na dwa błędy z pierwszego postu? Pochodzą one ze sterownika klimy:

B1000 - Wymienić Electronic Control Unit (ECU)
(37) - Obecny

U2201 - Brak komunikacji magistrali CAN z EHU (Moduł multimedialny)
(00) - Obecny

Miałem racje co do ich przyczyn w pierwszym poście?
Bartez

#6 Post autor: Bartez »

To auto to po jakichś przejściach? Może moduły są niezalogowane i krzaczy się wszystko.
wojtasm91

#7 Post autor: wojtasm91 »

Co do autka zakupiłem je ze zdjęć nie miało foteli oraz tapicerek i miało wybitą szybę w drzwiach kierowcy. Po dalszych oględzinach wiem że autko nie widzi sterownika poduszek wcześniej myślałem że przyczyna świecącej kontrolki to tylko brak poduszek z foteli i kurtyn.

[ Dodano: Czw Mar 29, 2012 14:11 ]
Niestety nie mogłem już edytować poprzedniego postu a mam do Was kilka pytań.
1. Czy rolety zasłaniające panoramiczny dach powinny rozwijać się do końca po pojedynczym naciśnięciu przycisku? Bo moje zatrzymują się tak jakby w kilku położeniach chyba że trzymam przycisk.
2. Czy miał ktoś przypadek że zmieniając położenie pokrętła temperatury klimatronikat temperatura na wyświetlaczu zmieniała się tylko o jeden stopień? np. z 17 na 18 i z powrotem 18 na 17
3. Ma ktoś polską instrukcje od radia cdc40 opera? Bo moje radio wcale się nie odpala :P muszę je wyjąć i zobaczyć co jest nie tak.
4. na wyświetlaczu po odpaleniu pokazuje się spalanie w litrach na godzinę. Jak zmienić wyświetlane informacje? Próbowałem przyciskami i pokrętłami na kole kierownicy i nic.
Bartez

#8 Post autor: Bartez »

ad.4 przyciśnij lewe pokrętło na 2-3 sec. i przewijaj
wojtasm91

#9 Post autor: wojtasm91 »

Witam ponownie udało mi się podnieść wspomniane cdc 40 opera radio gra ale reaguje tylko na operacje wykonywane z kierownicy. Żaden przycisk na radiu nie reaguje maił kiedyś ktoś z Was coś podobnego? Obstawiam uszkodzone styki bądź luty od panelu przedniego radia ale jeszcze go nie otwierałem Co wy na to?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”