Pewnie do wymianyMISIEK pisze:witam ja mam taki sam problem po zczytaniu błędów wyskakuje p0400(5) czysciłem już egr ale nic to niepomaga.sushirs pisze:nie miga. dodaje mu gazu, powoli sie rozpedza i nagle dostaje normalnie moc. ale potem jak obroty spadna znowu sie swieci i tak w kółko. nie jest to regularnie ale zdaza sie dosc czesto..
Niepokojąca kontrolka
Moderator: Sebu$
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
MISIEK
-
krzychu2012
Witam,
Opel Zafira z 2000r. 1.8 125 KM- benzyna.
Pali się ciągle lampka kontrolna układu elektronicznego silnika. W serwisie dokonano testu silnika(5min za 240zł
) i określono diagnozę: " PO-140 obwód sondy lambda pozycja 2 nieprawidłowy sygnał".
Zgodnie z decyzją fachowców wymieniono:
-sondę- lampka świeci
-drugą sondę- lampka świeci
-cewkę zapłonową- lampka świeci
-świece- lampka świeci
może by się zabrać za układ wydechowy??. Proszę o wskazówki- pozdrawiam
Opel Zafira z 2000r. 1.8 125 KM- benzyna.
Pali się ciągle lampka kontrolna układu elektronicznego silnika. W serwisie dokonano testu silnika(5min za 240zł
Zgodnie z decyzją fachowców wymieniono:
-sondę- lampka świeci
-drugą sondę- lampka świeci
-cewkę zapłonową- lampka świeci
-świece- lampka świeci
może by się zabrać za układ wydechowy??. Proszę o wskazówki- pozdrawiam
-
izulka
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Może coś tutaj znajdzieszizulka pisze:drodzy zafirowicze
mam problem z moja zafirka 1999 1.6 16v swieci mi sie kontrolka z wiatraczkiem w srodku bylam u mechanika i zadnych bledow niepokazuje wymieniony zostal termostat ale samochod wariuje skacze mi temperatura ponad sto stopni niewiem co sie dzieje moze mi cos poradzicie
- Albert Einstein
-
izulka
- Tunio999
- Zafiromaniak
A wentylator przy wzroście temperatury chodziizulka pisze:drodzy zafirowicze
mam problem z moja zafirka 1999 1.6 16v swieci mi sie kontrolka z wiatraczkiem w srodku bylam u mechanika i zadnych bledow niepokazuje wymieniony zostal termostat ale samochod wariuje skacze mi temperatura ponad sto stopni niewiem co sie dzieje moze mi cos poradzicie
Ostatnio zmieniony 08 maja 2012, 20:10 przez Tunio999, łącznie zmieniany 2 razy.
- Albert Einstein
-
izulka
- Tunio999
- Zafiromaniak
Może zaśniedziałe styki w złączu sterownika układu chłodzenia i klimatyzacji...izulka pisze:hej chodzi ale nie na pelnych obrotach raz chodi raz nie a kontrolka miga wymienilam czujnik temp. oraz termostat i dalej niewiem co sie dzieje a ghdzie znajduje sie ta wtyczka moze wiesz
- Albert Einstein
-
krzychu2012
-
Robert04
Witam kolegów mi też się pali kontrolka silniczka.Mam Zośkę od 2 lat i nic sie nie działo ale od miesiąca ma taki problem ze pali mi się ta nieszczęsna kontrolka silniczka nie mam instalacji gazowej wymieniłem drugą sondę za katem i nic podłożyłem podkładkę pod nią i też lipa.Pojechałem na kompa i wyskoczył mi błąd P0402 z komunikatem (przekroczony próg wydajności katalizatora). Po skasowaniu błędu i przejechaniu od 100 do 400km zapala się ponownie. Palenie kontrolki nie ma jakiegoś większego wpływu na jazdę może troszkę więcej pali i wydaję mi się jakby była troszkę przymulona. Pojechałem do diagnosty zrobiłem analizę spalin i wszystko ok.Nie wiem co mam dalej robić czy wymienić kata? czy pierwszą sondę?proszę pomóżcie Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.