Jakie macie spalanie Zośki 1,6_1.8 na benzynie - LPG?
Moderator: Sebu$
Drodzy koledzy!Spalanie w samochodzie zależy od bardzo wielu czynników,zaczynając od czynników pogodowych, po przez umiejętności kierowcy i wiele,wiele innych wariantów które wpływają na spalanie, kończąc na pełno sprawnym samochodzie i to jest najważniejsze!!!A u mnie przedstawia się to tak:miasto Kraków 8litrów na 100 i a na trasie potrafiłem zejść nawet do 4.5 litra na 100 ale to mój prywatny rekord gdzie jeżdżę tą trasą wiele lat,po prostu jechałem zgodnie z przepisami I za tą ją kocham
Tomw18 zgadzam się z Tobą, że spalanie samochodu zależy od bardzo dużo czynników. Wystarczy, że mój kolega zamienił 195/65/15 na 225/45/17 i już mu podskoczyło o ponad litr. Uczciwie chciałbym zobaczyć jak jeżdżąc po Krakowie spalasz 8 l/100 km. Nie chcę być złośliwy, ale Kraków to miasto w którym przepustowość jest dość mała co oznacza dużo cyklów rozpędzania i mało równej, długiej jazdy. Oznacza to, że raczej ciężko w Naszym mieście zmieścić się w normach fabrycznych. Fabryka deklaruje okolicę 10,8 l, a Ty sugerujesz wynik o prawie 3 litry lepszy. Umiesz mi to logicznie wytłumaczyć?
Koło mnie mieszka dwóch właścicieli Zafir z benzynowymi silnikami 1,8 115 i 1,8 125 KM. Ich zeznania są niemal identyczne. 10-11 litrów po mieście 6-8 na trasie. Ja przy 2,2 l mam niestety 11-12 w mieście i także 6-8 na trasie. Oczywiście na autostradzie więcej. Podejrzewam, że na trasie będą bardzo niewielkie różnice pomiędzy Zafirkami wyposażonymi w silniki 1,6 a 2,2, a na autostradzie nie będzie żadnych. Wynika to z tego, ze przy 1,6 3000 obrotów uzyskujemy przy ok 105 km/h a w mojej 2,2 jest to około 120 km/h. Dlatego pewnie na trasie pojemność nie wpływa na spalanie.
Osobiście dojrzewam do założenia LPG. Pewnie będzie zaraz po weekendzie majowym.
Koło mnie mieszka dwóch właścicieli Zafir z benzynowymi silnikami 1,8 115 i 1,8 125 KM. Ich zeznania są niemal identyczne. 10-11 litrów po mieście 6-8 na trasie. Ja przy 2,2 l mam niestety 11-12 w mieście i także 6-8 na trasie. Oczywiście na autostradzie więcej. Podejrzewam, że na trasie będą bardzo niewielkie różnice pomiędzy Zafirkami wyposażonymi w silniki 1,6 a 2,2, a na autostradzie nie będzie żadnych. Wynika to z tego, ze przy 1,6 3000 obrotów uzyskujemy przy ok 105 km/h a w mojej 2,2 jest to około 120 km/h. Dlatego pewnie na trasie pojemność nie wpływa na spalanie.
Osobiście dojrzewam do założenia LPG. Pewnie będzie zaraz po weekendzie majowym.
w mojej zosce w cyklu mieszanym na nie zbyt dlugich podrozach wychodzi mi kolo 9l/100 nie mialem okazji duzo pojezdzic na dlugich trasach pozamiejskich wiec trudno mi powiedziec ile pali na trasie. w jezdziej miejskeij to 10.5-11l/100 mi wychodzi. ale jak moja zona pojezdzi troche to spalanie idzie w gore i to dosc sporo. ciezka noge ma.
po przejechaniu 1200km na gazie wyszło mi spalanie średnie 10,5l/100km na oponach 205/55/16. Do tego z pełnego baku ubyło około 1/4 benzyny. Jazda po mieście i w trasie z przewagą miasta.
W trasie komputer pokazuje 7,3l, w mieście 9-10, a spalanie zawsze jest takie samo i wynosi 10,5l/100km gazu, więc nie ma co patrzeć na komputer. Litrażować można tylko na tankowaniu do pełna.
Na benzynie brał 0,6l oleju na 1000km, a na gazie bierze 0,2-0,3l na 1000km, więc lepiej do tego na gazie auto ma lepszy, mocniejszy dół, a z kolei przy wyższych prędkościach, tj. 120-140km/h jest dużo ciszej niż na benzynie.
Polecam gaz!! To mój pierwszy samochód, do którego założyłem gaz. Wcześniej jeździłem dieselem i odliczałem dni do wymiany wtrysków czy dwumasu
Jak wyjeżdżę cały bak benzyny, to zaktualizuję moje spostrzeżenia o dokładne zużycie benzyny przy jeździe na gazie.
W trasie komputer pokazuje 7,3l, w mieście 9-10, a spalanie zawsze jest takie samo i wynosi 10,5l/100km gazu, więc nie ma co patrzeć na komputer. Litrażować można tylko na tankowaniu do pełna.
Na benzynie brał 0,6l oleju na 1000km, a na gazie bierze 0,2-0,3l na 1000km, więc lepiej do tego na gazie auto ma lepszy, mocniejszy dół, a z kolei przy wyższych prędkościach, tj. 120-140km/h jest dużo ciszej niż na benzynie.
Polecam gaz!! To mój pierwszy samochód, do którego założyłem gaz. Wcześniej jeździłem dieselem i odliczałem dni do wymiany wtrysków czy dwumasu
Jak wyjeżdżę cały bak benzyny, to zaktualizuję moje spostrzeżenia o dokładne zużycie benzyny przy jeździe na gazie.
około 12 litrów lpg bez znaczenia w jakich warunkach, mniej więcej zawsze oscyluje w tej wartości, w mieście korki, a w trasie 120/140km/h. Dwa miesiące temu gdy musiałem zrobić około 1000km z przyczepą dwuosiową wysoką na 2,2m a trafiłem na strasznie wietrzną pogodę to doszło do 17l, to przy około 100km/h