Kupno w Polsce niezarejestrowanego auta

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
MuzzyCo

Kupno w Polsce niezarejestrowanego auta

#1 Post autor: MuzzyCo »

Witam, mam takie pytanie, byc może dojdzie do zakupu auta od firmy (komisu), które zostało sprowadzone z Belgii, ale jest niezarejestrowane w Polsce.

Status w ogłoszeniu brzmi: przygotowany do rejestracji / opłacony.

Sprzedający twierdzi, że mi pozostanie już tylko opłata za zarejestrowanie auta i opłata ekologiczna (260 + 500zł).

Czy to się zgadza czy będę musiał ponieść jeszcze jakiś ukryte koszty?

mam jeszcze pytanie dotyczące transportu auta. Jest ono w innym mieście i z tego co sie domyślam nie będę mógł przyjechać nim na kołach, w gre wchodzi wynajęcie lawety, lub zarejestrowanie auta na podstawie umowy i powrót z tablicami po samochód.

Czy są jeszcze jakieś inne opcje?
Sławomir

#2 Post autor: Sławomir »

jeśli jest przygotowane to masz ten koszt co podaje tylko pmiętaj ze tzw.opłata ekologiczna lub recykling to jest musisz opłacić na nazwisko lub firmę sprzedającego a wrócić bedziesz mógł pod warunkiem ze wykupi ubezpieczenie na to auto 1 miesiąc
Maciek

#3 Post autor: Maciek »

Sławomir pisze:jeśli jest przygotowane to masz ten koszt co podaje tylko pmiętaj ze tzw.opłata ekologiczna lub recykling to jest musisz opłacić na nazwisko lub firmę sprzedającego a wrócić bedziesz mógł pod warunkiem ze wykupi ubezpieczenie na to auto 1 miesiąc
O ile ma tablice to można wykupić ubezpieczenie miesięczne za ok 100 zł.
cieniassss

#4 Post autor: cieniassss »

Sławomir pisze:wrócić bedziesz mógł pod warunkiem ze wykupi ubezpieczenie na to auto 1 miesiąc
nie jeśli auto jest z Belgii, bo zapewne nie ma tablic albo ma zrobione w studiu reklamy
Maciek

#5 Post autor: Maciek »

Na robione tablice niektórzy ubezpieczyciele też wystawiają polisę ;)
cieniassss

#6 Post autor: cieniassss »

Maciek pisze:Na robione tablice niektórzy ubezpieczyciele też wystawiają polisę ;)
a ja poznałem policjanta który na taki zestaw dał +1pkt i 50zł, a straszył lawetą na początku
Andrzej2503

#7 Post autor: Andrzej2503 »

cieniassss pisze:na taki zestaw dał +1pkt i 50zł
myślę, że jest to do zaakceptowania :D
Maciek

#8 Post autor: Maciek »

Andrzej2503 pisze:
cieniassss pisze:na taki zestaw dał +1pkt i 50zł
myślę, że jest to do zaakceptowania :D
Zgodzę się. Ogólnie te ubezpieczenia na zagraniczne blachy są nie do końca legalne (tzn. ciężko później wyegzekwować jakiekolwiek pieniądze od ubezpieczyciela) i lepiej jeździć ostrożnie bez żadnych przygód :>
podbiel

#9 Post autor: podbiel »

Na robione tablice niektórzy ubezpieczyciele też wystawiają polisę
bez tablic też ci ubezpieczy bo jemu to rybka wystarczy nr VIN.
Żeby poruszać się po drodze to musi być ważny dowód rejestracyjny, o tablicach nie z kartonu nie wspomnę. Takie gadanie że dajesz 100 i jedziesz do domu to psu na budę. Pierwszy nie całkiem upierdliwy patrol policji i jedziesz dalej na lawecie.
MuzzyCo

#10 Post autor: MuzzyCo »

Auto kupione, sprzedający przywiózł auto na lawecie. Jutro rejestracja.
tradelux

#11 Post autor: tradelux »

Hmm, a w "różowym" dowodzie pewnie firma leasingowa i faktura VAT-marża? :mrgreen:
MuzzyCo

#12 Post autor: MuzzyCo »

tradelux pisze:Hmm, a w "różowym" dowodzie pewnie firma leasingowa i faktura VAT-marża? :mrgreen:
Nie rozumiem, w jakim różowym dowodzie?
tradelux

#13 Post autor: tradelux »

podłużny dowód belgijski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”