koło zapasowe

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
SH'Raku

koło zapasowe

#1 Post autor: SH'Raku »

Pewnie 1 z najprostszych pytań jakie padły na forum, ale nie mom pojęcia co jak i gdzie,
koło z tego co widziałem i nie ma innej możliwości jest wyciągane spod auta,
dotychczas w żadnym z samochodów takiego rozwiązania nie miałem, i teraz jak to się robi;p

gdzie jest jakiś klucz, zaczep, co pozwala na wyciągniecie koła, opuszczenie go, przypuszczom że powinno to być w bagażniku ale nie widza nikaj żadnyj śruby którą idzie coś odkręcić i tym barzyj nie mom żadnego klucza :|
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

W bagażniku pod wykładziną masz schowek na np. narzędzi, mniej więcej po srodku wystaje taki bolec z nakrętką do której pasuje klucz do kół - kręcisz w lewo i kosz razem kołem opuszczasz na dół, później odpinasz od kosza taki hak co jest przedłużeniem tej śruby którą opuszczałeś koło i przytrzymując kosz opuszczasz go na ziemię - wyjmujesz koło
twardypt91

#3 Post autor: twardypt91 »

Potrzebuję zdjęć pokazujących w jaki sposób zamocowana jest śruba trzymająca hak. Najlepiej widok od strony schowka i spod auta. Kupiłem kosz, ale nie jestem pewien jak zamontować.
Tommy

#4 Post autor: Tommy »

No to dobrze że macie koło i co odkręcać. Bo w mojej Zośce ani śladu koła kosza i śruby od kosza koła. U mnie zapasówke stanowi koło w sprayu no cóż tak bywa.
Lepiej nie łapać defektów...
twardypt91

#5 Post autor: twardypt91 »

Na pewno nie masz wystających śrub w miejscu gdzie powinien być kosz na zapas?
N0B0DY

#6 Post autor: N0B0DY »

Mam, prośbe, czy ktoś ma jakiś filmik żeby mi pokazać jak działa opuszczanie kosza z kołem zapasowym? Bo jak kręce w swojej Zosi to się nic nie dzieje, a jakbym wiedział na jakiej zasadzie to działa to bym może sam naprawił

Sprawdziłem właśnie i nie działa wogóle, można kręcić do końca świata, i nic nie opada
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#7 Post autor: SD72 »

N0B0DY pisze:Mam, prośbe, czy ktoś ma jakiś filmik żeby mi pokazać jak działa opuszczanie kosza z kołem zapasowym? Bo jak kręce w swojej Zosi to się nic nie dzieje, a jakbym wiedział na jakiej zasadzie to działa to bym może sam naprawił

Sprawdziłem właśnie i nie działa wogóle, można kręcić do końca świata, i nic nie opada
Moze pomoze ;)

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=4360
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#8 Post autor: Rybka »

N0B0DY

#9 Post autor: N0B0DY »

no i to jest to co chciałem widzieć, teraz wiem jak to wygląda. Prosta sprawa, rozbiore i wyczyszcze i pomaluje sobie ładnie na czarno :)
Awatar użytkownika
Luko
Mieszkaniec
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#10 Post autor: Luko »

N0B0DY pisze: Sprawdziłem właśnie i nie działa wogóle, można kręcić do końca świata, i nic nie opada
Nie mogłem się powstrzymać, ale muszę zadać to pytanie: w którą stronę kręciłeś? ;) :>
Moja Zafira

Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
Spartak89

#11 Post autor: Spartak89 »

Witam kupiłem nie dawno Zafirę A 1.8 z gazem i nie ma w niej koła zapasowego bo jest tam butla od gazu i chciałbym kupić dojazdowke żeby mniej miejsca zajmowała w środku lecz nie mogę znaleźć bo patrząc z tabeli potrzebny jest rozstaw śrub na 5x110 i ET 43 a wszystkie dojazdowki co widziałem mają ET 41 i moje pytanie jest takie czy będzie ona pasować. Pomóżcie bo kompletnie się nie znam.
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#12 Post autor: Pszczyna »

To mała różnica dla objazdówki można kupować http://felgido.pl/blog/170_parametr-et-felgi
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#13 Post autor: Sebu$ »

Spartak89 pisze: 08 mar 2020, 22:58 Witam kupiłem nie dawno Zafirę A 1.8 z gazem i nie ma w niej koła zapasowego bo jest tam butla od gazu i chciałbym kupić dojazdowke żeby mniej miejsca zajmowała w środku lecz nie mogę znaleźć bo patrząc z tabeli potrzebny jest rozstaw śrub na 5x110 i ET 43 a wszystkie dojazdowki co widziałem mają ET 41 i moje pytanie jest takie czy będzie ona pasować. Pomóżcie bo kompletnie się nie znam.
Będzie pasować !

Zobacz może to coś : https://allegro.pl/oferta/dojazdowka-op ... 8525334053
Pszczyna pisze: 07 kwie 2020, 17:05 To mała różnica dla objazdówki można kupować http://felgido.pl/blog/170_parametr-et-felgi
Objazdówka czy koło dojazdowe vel dojazdówka ? :lis:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”