Łączniki stabilizatora
Moderator: Sebu$
-
Tommy
Witam. W mojej Zosi pojawił się podczas jazdy po nierównościach dziwny metaliczny dźwięk
jakby uderzał metal o metal. Jest to dosyć denerwujące. Na pewno to element zawieszenia tylko który? Może łącznik stabilizatora ? I stąd moje pytanie jakie odgłosy towarzyszyły wam podczas jazdy i okazało się to łącznik ?
jakby uderzał metal o metal. Jest to dosyć denerwujące. Na pewno to element zawieszenia tylko który? Może łącznik stabilizatora ? I stąd moje pytanie jakie odgłosy towarzyszyły wam podczas jazdy i okazało się to łącznik ?
-
opolanin
-
rzadki
najprościej sprawdzić: wysiadasz z auta, i bujasz nim na boki - jeśli to łącznik, to usłyszysz na pewno. dobrze byłoby gdyby 2 osoba była pod autem (może masz kanał pod ręką) i podchodziła do jednego, lub drugiego koła, żeby być pewnym która to strona. gdy łącznik jest mocno zużyty to nawet przy skręconych kołach gdy nim szarpniesz wyczujesz luz.
-
Tommy
Łączniki sprawdziłem tak jak piszecie są dobre a podejrzenie pada na inny element
zawieszenia (być może sprężyna, będzie więcej czasu to obadam) bo bagażnik i schowki przetrzepałem wcześniej czy czasem coś w nich nie lata. Raz dzwoni a innym razem cisza.
[ Dodano: Nie Kwi 21, 2013 22:21 ]
Okazało się że to pęknięta sprężyna zawieszenia. dosłownie połowa zwoju i to właśnie sobie tak dzwoniło i nie dawało spokoju.
zawieszenia (być może sprężyna, będzie więcej czasu to obadam) bo bagażnik i schowki przetrzepałem wcześniej czy czasem coś w nich nie lata. Raz dzwoni a innym razem cisza.
[ Dodano: Nie Kwi 21, 2013 22:21 ]
Okazało się że to pęknięta sprężyna zawieszenia. dosłownie połowa zwoju i to właśnie sobie tak dzwoniło i nie dawało spokoju.
-
Kacperuch
odkopię temat. jakiś czas po sprowadzeniu auta wymieniłam prawy łącznik. jakieś 2 miesiące temu po jednej ciekawej dziurze znów. zrobiłem jakieś 5 tyś i znów ten sam łącznik. coś polecicie "mocniejszego" trwalszego? Mam do pracy drogę jaką mam ale bez przesady. raz na pól roku łącznik? po drugiej stronie siedzi jeszcze oryginał no i nic z nim się nie dzieje :>
-
holek_22
-
cipel2
-
xbasser
ja w swojej zośce założyłem metalowe łączniki firmy MOOG i jestem mega zadowolony , wczesniej miałem plastikowe chinczyki i wytrwały jeden sezon po czym popękały gumy ochronne i łącznik do wyrzucenia
sworznie wahacza i koncówki drążków mam FEBI , narazie wszystko ok
do wymiany koncówek u mnie klucz oczkowy 19 i imbus do przytrzymania śruby by się nie kręciła razem z gumą - z kanału jest łatwiej ale można bez
sworznie wahacza i koncówki drążków mam FEBI , narazie wszystko ok
do wymiany koncówek u mnie klucz oczkowy 19 i imbus do przytrzymania śruby by się nie kręciła razem z gumą - z kanału jest łatwiej ale można bez
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jest to solidna marka każdy samochód jaki miałem to w te części uzbrajałem bo sąMARCEL! pisze:Ja na Lemforderze zrobiłem 60 000 km od wymiany... no ale znowu trzeba wymienić. Lemforder nie obniżył jakości od 2012 ?
60 000 km to dużo wytrzymały czy mało? Tzn jeszcze w miarę ok jest ale trzeba myśleć o wymianie...
-
Skasowany użytkownik 9162
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Pytasz jak wyglada "aktualnie"
A jak Twoim zdaniem wygladala "wczesniej"
Bo

A jak Twoim zdaniem wygladala "wczesniej"
Bo
Ostatnio zmieniony 20 maja 2016, 19:12 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72