[FAQ]Płyn do czyszczenia filtra DPF

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Motochemica

#76 Post autor: Motochemica »

Haha, słuszne pytanie. Swoją drogą - ile statystycznie kilometrów jeżdżą nasze diesle po autostradach lub prawdziwych drogach ekspresowych? Taki dziwaczny kraj :D

Z innej beczki - po 4 miesiącach na rynku mogę potwierdzić bardzo dobre efekty czyszczenia DPF-a. Najsłabszy wynik - zapełnienie filtra po źle przeprowadzonym płukaniu poniżej 20%

Przemcio

#77 Post autor: Przemcio »

Motochemica pisze:Inną sprawą jest to, że diesle są przeznaczone na długie trasy

Na logikę po co są montowane np. w Corsach . Wiesz co , wybacz ale to co piszesz to takie wytarte frazesy marketingowe.

Orbit

#78 Post autor: Orbit »

Przemcio pisze:
Motochemica pisze:Inną sprawą jest to, że diesle są przeznaczone na długie trasy

Na logikę po co są montowane np. w Corsach . .
Bo na tych Autach najmniej zarabiali , to musieli coś zrobić by serwis miał co robić , Nie wiem czy wiecie ale nie wszystkie obecnie sprzedawane Skody Diesle maja DPF , mimo obowiązujących przepisów .

kicaj

#79 Post autor: kicaj »

bo liczy sie data prezentacji modelu...

Orbit

#80 Post autor: Orbit »

kilka dni temu znalazłem ta ulotkę ,,,
CZYSZCZENIE DPF !!!!

Obrazek

Redsik

#81 Post autor: Redsik »

dpfa lepiej wywalic jak czyscic..

Orbit

#82 Post autor: Orbit »

w silnikach 1,7 na razie nie da się wywalić .. wiec trzeba szorować ..

adasko

#83 Post autor: adasko »

Ciekawe jak to w praktyce wyglada czy wyjmują filtr :?: czy takie czyszczenie może byc skuteczne :?:

Awatar użytkownika
heko
Mieszkaniec
Model:

#84 Post autor: heko »

...nie wyjmują, wykręcają czujnik i wstrzykują preparat

Orbit

#85 Post autor: Orbit »

właśnie zadzwoniłem do firmy z reklamy ... , wpinają się poprzez czujniki , przed filtrem i za filtrem , zabieg trwa 1,5h z podłączeniem . a sam proces około 30 min ..
może coś tam ""przepchają :) "" ale nie wierze aby oczyścili całkowicie DPF .. w tak krótkim czasie, zresztą czy w naszych Autach można sie tak podłączyć ?

Awatar użytkownika
heko
Mieszkaniec
Model:

#86 Post autor: heko »

...można się tak podłączyć, sadza zostanie rozpuszczona, więc system działa, ale popiołów i innych złogów nie wyczyszczą

hatson

#87 Post autor: hatson »

Witam,

tak czytam i czytam i postanowilem sprobowac samemu wyczyscic filtr tym preparatem "DPF Flushing Liquid" . Tylko nie zabardzo wiem, ile tego potrzebuje. Wystarczy 1l ,czy wiecej do mojej Zafiry ? Filtr mam zapchany na amen, musialem odkrecic go, zeby silnik wogole chcial chodzic. Mam jeszcze pytanko przy okazji, jak sciagnac tlumik. Odkrecilem ta srube na tej obejmie ale ni cholery nie moge go ruszyc. Trzeba go palnikiem podgrzac, czy jak ?

Pozdrawiam
Pawel

Orbit

#88 Post autor: Orbit »

tradelux

#89 Post autor: tradelux »

Ja polecam bardzo silny środek do mycia TIR'ów - Dimer :)
Zrobić roztwór 1:5 i zostawić na noc. Później Karcher i po kłopocie.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#90 Post autor: Bodek »

Orbit pisze:L.Moly coś wymyślili nowego

http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... db=web.nsf
Opis jest wzniosły, ale nie zawiera żadnych szczegółów, tylko czy filtr zostanie wyczyszczony ze wszystkiego świństwa jak przy wypalaniu :?:

Jaki będzie stan nasycenia :?: po czyszczeniu.

I ile takich zabiegów trzeba wykonać i jak często :?:

Firma jest dobra, więc trzeba liczyć na pozytywny efekt.
hatson pisze:Witam,

tak czytam i czytam i postanowilem sprobowac samemu wyczyscic filtr tym preparatem "DPF Flushing Liquid" . Tylko nie zabardzo wiem, ile tego potrzebuje. Wystarczy 1l ,czy wiecej do mojej Zafiry ? Filtr mam zapchany na amen, musialem odkrecic go, zeby silnik wogole chcial chodzic. Mam jeszcze pytanko przy okazji, jak sciagnac tlumik. Odkrecilem ta srube na tej obejmie ale ni cholery nie moge go ruszyc. Trzeba go palnikiem podgrzac, czy jak ?

Pozdrawiam
Pawel
Coś już robiłeś :?: jak tak to prosimy o opinię.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”