[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Szymon78

#31 Post autor: Szymon78 »

listwa1 pisze:Witam mam zafire b na automacie 1,9 150km . przejechane 70000 chodzi bez zarzutu , bardzo dlugi 6 bieg. np. na 5 biedu 160kmh obroty 3000,a 6 bieg 160 kmh 2400 obroty. najlepsza frajda to wlonczony SPORT i manual. Polecam Automaty.

Oj ja tez polecam. mam taka Zafke i fajnie sie smiga

a to ze 6-ty bieg długi to nie wina skrzyni. Kwestia jak wciskasz pedła gazu. mi 6-ty wchodzi przy delikatnej jeździe juz przy 110km/h i 1500rpm. generalnie najdelikatniejsza jazda powoduje zawsze zmiane przełożenia automatu przy 2100rpm. to tak z mojej obserwacji.

poza spalaniem na poziomie średnio 8,5l/100km zabawa przednia

Szymon78

#32 Post autor: Szymon78 »

jabolkg pisze:Oplowskie automaty są skrzyniami adaptacyjnymi. Oznacza to, że skrzynia sama dobiera przełożenia i obroty przy jakich je przełącza do stylu jazdy kierowcy. Jeśli ciśniesz ciągle gaz szybko i do deski to biegi będą zmieniały się przy bardzo wysokich obrotach, gdy zaczniesz łagodnie traktować pedał gazu to po kilkunastu minutach skrzynka stwierdzi, że do samochodu wsiadł dziadek i jedzie na wycieczkę więc będzie zmieniała biegi na dużo niższych obrotach

Dokłądnie jak kolega pisze.

Jak delikatnie posiskam na gaz to mi przerzuca przy 2100rpm. oczywiscie mozna tez jechać takz e przełożenia zmianiają sie przy 3000rpm. Kwestia jak ciśmieny na pedła gazu. Skrzynia fajna bo uczy sie kierowcy.

cbm80

#33 Post autor: cbm80 »

A mnie ciekawi, czy Tiptronik w trybie manualnym powoduje, ze samochod nieco mniej spala. Bo jednak jak sie czyta raporty spalania, to te automaty dosc sporo dodatkowego paliwa ciagna.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#34 Post autor: Maciek »

cbm80 pisze:A mnie ciekawi, czy Tiptronik w trybie manualnym powoduje, ze samochod nieco mniej spala.

Szczerze wątpię.

yach

#35 Post autor: yach »

Bawiłem się w porównanie spalania w trybach automatycznym i tiptro... Jeżeli są różnice to ledwie zauważalne. Skrzynia jest faktycznie adaptacyjna i dosyć szybko dostosowuje się do temperamentu kierowcy. Nie co wolniej zmienia biegi rano podczas pierwszego odpalenia silnika , ale po przejechaniu paru kilometrów biegi zmieniają się szybko i nie ma mowy o jeździe na trzecim biegu przy prędkości pow. 45-50 km/h , ba mało tego zdarza się że już pow. 60 włączy się piąty bieg.
Prędkość przy której się włącza szósty bieg to około 110 km/h i co ciekawa wcale nie oznacza to ( przy tej prędkości niższego zużycia paliwa czasem na piątce przy tej prędkości zuzycie jest podobne lub niższe) . Szósty bieg jest niezastąpiony przy prędkości około 120 km/h , obroty spadają do około 2000 , a zużycie paliwa do 5,7 - 6,2.
Zafira z automatem nie jest mistrzynią oszczędności średnia na trasie ( krajowej) w granicach 6,2 - 6,5 należy uznać za przyzwoitą , w mieście jazdą w stylu emeryta można osiągnąć ( tylko dla wyjątkowo cierpliwych ) spalanie około 7,8 - 8 l. Gdy się damy podpuścić kilka razy na światłach :lol: ( auto zbiera się nawet nieźle ) to samochód w mieście zużyje nam nawet około 11 litrów na setkę. :>

fiodork

#36 Post autor: fiodork »

yach pisze: Nie co wolniej zmienia biegi rano podczas pierwszego odpalenia silnika , ale po przejechaniu paru kilometrów biegi zmieniają się szybko i nie ma mowy o jeździe na trzecim biegu przy prędkości pow. 45-50 km/h , ba mało tego zdarza się że już pow. 60 włączy się piąty bieg.
:>
witam. to że przy zimnym silniku a właściwie katalizatorze biegi zmieniają się później jest poprawne i zgodne z instrukcją. chodzi o to żeby katalizator jak najszybciej się rozgrzał i zaczął poprawnie pracować. zauważyłem jednak że kiedy jedziemy i już nie przyspieszamy a skrzynka nie wrzuciła jeszcze kolejnego przełożenia wystarczy lekko ująć gazu i wtedy przeskoczy. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak

#37 Post autor: Maciek »

fiodork pisze:zauważyłem jednak że kiedy jedziemy i już nie przyspieszamy a skrzynka nie wrzuciła jeszcze kolejnego przełożenia wystarczy lekko ująć gazu i wtedy przeskoczy. pozdrawiam
Taki urok automatów - jak wyczujesz skrzynię, to biegi można zmieniać gazem ;)

kubik_CDTi

#38 Post autor: kubik_CDTi »

Dokładanie w automacie biegi zmienia się gazem.
Ja np.rozpędzam się do 60 i wtedy puszczam na moment gaz i już wyższy bieg siedzi.
Czasem i 2 wrzuci wyżej.
Pozdr.

fiodork

#39 Post autor: fiodork »

witam.

właśnie stuknęło 90000km więc postanowiłem wymienić olej w skrzynce.
podjechałem do opel żoliborz i wróciłem lekko zdziwiony. poinformowali mnie że potrzebuję 3 litry oleju mimo że wchodzi podobno okolo 7-8 litrów bo nie są w stanie spuścić całości a jedynie te 3 litry. cala ta wymiana to jest tylko jakaś dolewka i lekkie odświeżenie według nich. no i podobno te skrzynki nie mają filtra oleju.
co o tym sądzicie i ewentualnie gdzie w okolicach w-wy macie jakiś serwis gdzie dokładnie będą wiedzieli co i jak z automatami.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak

#40 Post autor: Maciek »

Ostatnio tu wymieniałem: http://www.autojozefow.pl/

Jakieś pojęcie mają o ASB ;)

EDIT: za samą wymianę płaciłem 150 zł., bo olej i filtr miałem swoje. Jak się robi na ich częściach to olej bodajże esso używają, ja kupiłem oryginalne.

Szymon78

#41 Post autor: Szymon78 »

Witam

mam pytanko.

Czy jadąc na pełnym automacie moge w czasie jazdy przejśc na funkcję Tiptronic? nie zaszkodzi to skrzyni. Kupiłem auto z importu i nie znam francuskiego by doczytac z instrukcji. MOze ktoś mnie oświecić.

I jeszcze jedno dotyczace wymiany oleju w automacie:
Moze ktoś ma dobry kontakt do jakiegos mistrza w rejonie Poznania co b y zajął sie automatem -wymiana oleju.
Kupiłem auto z przebiegiem ponad 100tkm i n ie wiem czy było cos robione z skrzynia. Dzwoniłem do serwisu i mnie oświecili iz te automaty sa bezobsługowe i wymiana oleju +filtr odbywa sie tylko przy "regenracji" lub powaznej naprawie.
Na forum doczytałem ze część z furmanowiczów jednak w jakiś cudowny sposób odświeza zawartość skrzyni.

pozd

Robi

#42 Post autor: Robi »

Koledzy mam pytanko kupiłem we wrzesniu Z rok prod.2006 silnik 1.9 cdti (88kw) automat 6 biegów do tej pory wszystko ok. od kilku dni mam problem rano auto pali ok i jedzie ok jak sie troszke zagrzeje to brak mocy auto nie rusz z miejsca po długin czekaniu powoli jak żółw rusza i trzeba wcisnąć sport aby jako tako jechało lecz ponowne ruszenie z miejsca to mordęga , byłem u magików i twierdza , że silnik ok tylko nie potrafią połączyć się ze skrzynia biegów . co z tym fantem zrobić .

kubik_CDTi

#43 Post autor: kubik_CDTi »

Śmiało można w trakcie jazdy zmieniać z automata na tiptronic i odwrotnie.
Pozdr.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#44 Post autor: Lorry »

Opisane objawy (brak chęci do jazdy na niskich obrotach) sugerowałyby słynne jaja z kolektorem i klapami wirowymi. Jak ustalisz czy silnik masz w wersji 16 zaworowej to trzeba by to sprawdzić. Kolega jabolkg jest mistrzem jeśli chodzi o regeneracje kolektorów ;)

Spróbuj sczytać błędy ;)

[ Komentarz dodany przez: BajBus: Pon Sty 04, 2010 11:37 ]
jeśli nie widziałeś jego roboty nie wysnuwaj tak pochopnych wniosków...

listwa1

#45 Post autor: listwa1 »

Dokladie jest jak piszecie, zaczolem pracowac pedalem gazu i sa rezultaty ale tylko prza zimnym silniku 4 bieg wchodzi przy 55kmh a 5 przy 75kmh, ale zato 6 bieg nie wchodi mi wogole. Ale przyjdzie taki moment jak pojezdze ok 10km i znowu to samo 4 od 65kmh a5 od 85kmh, a 6 od 100kmh. Co wy nato jak w waszych Zafirkach ? Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”