[A] Problemy z użytkowaniem tylnej wycieraczki

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Konrad_WR

#46 Post autor: Konrad_WR »

Dołączam się do problemu tylnej wycieraczki.

Problem jest następujący. Wycieraczka zbiera, ale w połowie swojego zakresu, tzn. od momentu położenia początkowego do połowy, a następnie pióro wycieraczki (a raczej całe ramie) odchyla się od szyby (w jej drugiej połowie) o 1-2cm.

Ktoś powiedział że nie ma jakiś sprężynek w piórze. Sprawdziłem w innych zafirach na parkingu i żadna ich nie ma :). Ktoś inny kazał wykręcić ramię i przestawić je o dwa ząbki.

Ale zanim się za to zabiorę poczytam porad fachowców w tym temacie.

Tak więc czekam na lekturę . Z góry dziękuję.
sobit

#47 Post autor: sobit »

mi ostatnio też się wycieraczka sypnęła, ale niestety ściągacz nie pomógł. Najpierw lekko naciąłem tuleję, a potem dopiero użyłem ściągacza(bez by się też obeszło). Ramię posklejałem superglue, a tuleję włożyłem do ramienia na jakimś kleju montażowym i jak narazie 80zł zaoszczędzone... :D
do Konrad_WR
Co do przestawienia o te dwa ząbki, może być problem. Bardzo trudno wyciągnąć ramię z wieloklinu (tylne jak i przednie). Może spróbuj wymienić pióro. Chyba, że Ci się odchyla całe ramię, to nie mam pojęcia.
darkp1

#48 Post autor: darkp1 »

Konrad_WR, problem przerabiany na forum. Pomaga nagrzanie nad płomieniem albo suszarką i dogięcie ramienia.
TUX

#49 Post autor: TUX »

precez pisze:delikatne przecięcie szlifierka kątową
dokładnie - u mnie też szlifierka pomogła :)
tylko trzeba z czuciem - bo to co tniesz to miękkie aluminium jest!
ZAKROPIOLO

#50 Post autor: ZAKROPIOLO »

Konrad_WR ja bym zaczął od ściągnięcia poszycia na tylnej klapie i sprawdzenia czy któreś z mocowań silnika nie jest pęknięte. Przy ruchu wycieraczki może się silnik przemieszczać i odchyla całe ramie....tak mi się wymyśliło przy goleniu :lol:
Konrad_WR

#51 Post autor: Konrad_WR »

Dokładny opis problemu natchnął Cię na taki komentarz?

P.S. Proponuję mniej dopalaczy :) :)

Kolego - bez tego typu komentarzy, jak masz jakąś uwagę do piszących to możesz dać sobie upust w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1600 :zolta:
Ostatnio zmieniony 06 paź 2010, 10:19 przez Konrad_WR, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAKROPIOLO

#52 Post autor: ZAKROPIOLO »

...chciałem pomóc, ale najwyraźniej nie potrzebujesz pomocy, wiem co piszę , sam to przerabiałem...
rafal1982r

#53 Post autor: rafal1982r »

A ja mam podobny problem silnik się załącza w zośce a , tylna szyba ale wycieraczka stoi w miejscu , rozkręciłem silnik posypał się piasek z rdzą i zobaczyłem że mam pościnane zęby koła plastikowego ( te czerwone kółko ) , czy można gdzieś dokupić same koło? bo kompletny silnik to z 200 zł na jednym portalu z aukcjami ?
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#54 Post autor: Tunio999 »

a możne z Vectry lub Omegi (bo są tańsze) podejdzie te kółko zębate :?:
http://allegro.pl/opel-vectra-a-silnicz ... 70469.html

http://allegro.pl/opel-omega-a-kombi-si ... 70784.html
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
rafal1982r

#55 Post autor: rafal1982r »

tak patrze na zdjęcia to była by szansa wygląda na podobne rozmiary , no i to opel i to opel :) , dzięki za podpowiedź jak będzie pasowało to napisze
chabretti

#56 Post autor: chabretti »

rafal1982r pisze:A ja mam podobny problem silnik się załącza w zośce a , tylna szyba ale wycieraczka stoi w miejscu , rozkręciłem silnik posypał się piasek z rdzą i zobaczyłem że mam pościnane zęby koła plastikowego ( te czerwone kółko ) , czy można gdzieś dokupić same koło? bo kompletny silnik to z 200 zł na jednym portalu z aukcjami ?
[url=http://img337.imageshack.us/img337/8723/zdjcie0170u.jpg]Obrazek[/URL]

Uploaded with ImageShack.us
ja podłożyłem podkładkę ze 2mm grubości pod tą zębatkę i u mnie zdało egzamin :piwo:
rafal1982r

#57 Post autor: rafal1982r »

Dzięki panowie , najpierw spróbuję z podkładką ( proste rozwiązanie ale genialne ) jak to nie pomoże to spróbuje z innych opli coś kupić :)
supermajk

#58 Post autor: supermajk »

czy da sie sklejać a jak tak to czym lub spawać ten rodzaj plastyku z którego jest ramię tylnej wycieraczki?
twardypt91

#59 Post autor: twardypt91 »

Obrazek

Co zrobić, żeby to ramię nie opadało tak nisko?
Skasowany użytkownik 6483

#60 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No przecież jak Ci ramie opada zbyt nisko to wystarczy odkręcić śrubę na mocowaniu wycieraczki do nadwozia i zmienić położenie wycieraczki na frezach . :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”