Szukaj usterki przy/we włączniku świateł stop nad pedałem hamulca.danielornafa pisze:Witam
bezpieczniki ok, żarówki ok. a nadal brak świateł STOP po lewej i prawej stronie a także pośrodku na szybie. Czy ktoś ma jakieś pomysły gdzie szukać rozwiązania?. Dziękuję za rade.
Problemy związane z brakiem, usterkami świateł stop w ZA
Moderator: Sebu$
Siemka wszystkim mam mały problemik i niewiem co robic,mianowicie zaswiecił mi sie komunikat brake lights check, i faktycznie lewy stop spalony smigam do sklepu i wymieniam obydwa stopy ,wszytsko dziala doskonale a kontrolki swiecą sie dalej ,
Panowie pomóżcie. Wczoraj mi zniknęły światła stop całkowicie (w aucie i w przyczepie). Bezpiecznik dobry (nr37), jest na jednym styku 12V, włącznik przy pedale sprawny ale nie ma na nim napięcia (tzn jest tylko 0,05V). W kompie wyskakuje Bremslicht Sicherung czyli niby bezpiecznik świateł hamowania oraz zaświeca się ABS i ASR. Mostkując kablem bezpiecznik i włącznik przy pedale nadal nie ma świateł. Żarówki sprawne. Gdzie szukać?
Jest jakiś przekaźnik od tych świateł jeszcze?
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
bagat pisze:Panowie pomóżcie. Wczoraj mi zniknęły światła stop całkowicie (w aucie i w przyczepie). Bezpiecznik dobry (nr37), jest na jednym styku 12V, włącznik przy pedale sprawny ale nie ma na nim napięcia (tzn jest tylko 0,05V). W kompie wyskakuje Bremslicht Sicherung czyli niby bezpiecznik świateł hamowania oraz zaświeca się ABS i ASR. Mostkując kablem bezpiecznik i włącznik przy pedale nadal nie ma świateł. Żarówki sprawne. Gdzie szukać?
Sprawdź bezpiecznik nr 8
- Albert Einstein
Techniczne pytanie : normalnym jest ze po dluzszym postoju po przekreceniu stacyjki pojawia sie komunikat o sprawdzeniu stanu swiatel STOP.
No i teraz mam ciekawostke : zawsze bylo tak ze trzeba bylo nacoisnac pedal hamulca albo prawa galke zeby ow komunikat zniknal ale wczoraj i przedwczoraj po przekrecniu kluczyka ten komunikat sie pojawil a po uruchomieniu silnika zgasl sam bez naciskanai czegokolwiek. Wczesniej tak nie bylo - jak odpalilem auto to trzeba bylo zaingerowac (hamulec albo galka) aby zgasl.
Jak powinno byc : sam ma gasnac czy "recznie lub noznie" ?
No i teraz mam ciekawostke : zawsze bylo tak ze trzeba bylo nacoisnac pedal hamulca albo prawa galke zeby ow komunikat zniknal ale wczoraj i przedwczoraj po przekrecniu kluczyka ten komunikat sie pojawil a po uruchomieniu silnika zgasl sam bez naciskanai czegokolwiek. Wczesniej tak nie bylo - jak odpalilem auto to trzeba bylo zaingerowac (hamulec albo galka) aby zgasl.
Jak powinno byc : sam ma gasnac czy "recznie lub noznie" ?
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 1.8 140 KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dziś się z tym bawiłem bo miałem to samo.Samer pisze:Witam.
Kilka dni temu zauważyłem co najmniej dziwne zachowanie czujnika pod pedałem hamulca. To jest ten czujnik który odpowiada za włączenie świateł.
Otóż jak wcisnę delikatnie hamulec auto hamuje, ale światła tego nie sygnalizują. Dopiero mocniejsze hamowanie powoduje włączenie świateł. Można, nawet trzeba, mocniej wciskać hamulec. Niestety jest to bardzo meczące w korku gdzie trzeba często hamować a co za tym idzie auto staje dęba.
Czy czujnik można jakoś wyregulować czy trzeba go wymienić.
Pozdrawiam
Darek
Po zdemontowaniu czujnika rozbierasz go i część w której jest plastikowe ramię dociskające wystarczy delikatnie ścisnąć o 2-3 ząbki i w ten sposób czujnik zacznie wcześniej zapalać światła zanim zaciski zdążą złapać tarcze.