Montaż CB-Radia w konsoli środkowej
Montaż CB-Radia w konsoli środkowej
Witajcie !
Postanowiłem w końcu znaleźć stałe miejsce dla mojego radia CB. Przeniosłem na szybko z poprzedniego auta, podłączyłem zimą prowizorycznie, wiosna za oknami, więc dokonałem małej przeróbki.
Przeglądałem różne propozycje, rozważałem wycięcie otworu między ręcznym a biegami, ale przy okazji innej robótki wyciągnąłem popielniczkę i to miejsce wydawało mi się idealne.
Jako człowiek czynu rozebrałem trochę autko, zdemontowałem obudowę środkowego kanału. Pomierzyłem, podumałem i wymyśliłem, że zamontuję radio tuż za otworami na napoje. W środku wydawało się że będzie dość miejsca.
Mała przymiarka :
Zabrałem osłonę do domu, przymierzyłem radyjko, zaznaczyłem kontur flamastrem:
...dalej już była czysta fizyka - wiertara, wiertło 3, otworek przy otworku :
Następnie nożykiem naciąłem resztki plastiku między otworami:
i powstała wnęka na radio:
Niestety kolejna przymiarka i poprawka ;-)
Radio wpasowało się idealnie:
Niestety mierzenie na oko okazało się nie dokładne. Musiałem obciąć takie plastikowe wzmocnienia obudowy tunelu powietrznego:
oraz w obudowie kanału musiałem naciąć prostokątną rurę doprowadzającą nadmuch na tył. Cóż, jeden pasażer z tyłu będzie miał mniejsze ogrzewanko ;-) Generalnie jeżdżę sam, czasem z pasażerem. Jeśli wybiorę się na małe co nie co do lasku, to ogrzewanie z tyłu jest nieistotne, kiedy ciała rozpalone ;-)
Fotki brak, bo robiłem to wczoraj już po zmroku i na "kliszy" jest ogólnie ciemna plama...
Podłączyłem sobie radio pod zasilanie zapalniczki, żeby nie męczyć się włączaniem i pamiętaniem o wyłączeniu:
Jak widać, radio nie przeszkadza napojom, napoje nie przeszkadzają radiu ;-) Foto na parkingu, bez obaw, nie prowadzę po piwku, no maks po trzech ;-))))
Wersja w miarę ostateczna :
Zastanawiam się, czy w ogóle montować popielniczkę. Nie jest mi ona do niczego potrzebna. Jak zamontuję, to radio jest schowane - nie wiem, zobaczę jak to w praktyce się sprawdzi. Jutro po drodze pomyślę jeszcze nad jakimś dobrym miejscem na gruchę, żeby się nie walała i nie przeszkadzała w prowadzeniu.
Może komuś się to przyda, spodoba i podłapie pomysł ;-)
Konto na drobiazgi na browara podaję na PW ;-)
Powodzenia !
Postanowiłem w końcu znaleźć stałe miejsce dla mojego radia CB. Przeniosłem na szybko z poprzedniego auta, podłączyłem zimą prowizorycznie, wiosna za oknami, więc dokonałem małej przeróbki.
Przeglądałem różne propozycje, rozważałem wycięcie otworu między ręcznym a biegami, ale przy okazji innej robótki wyciągnąłem popielniczkę i to miejsce wydawało mi się idealne.
Jako człowiek czynu rozebrałem trochę autko, zdemontowałem obudowę środkowego kanału. Pomierzyłem, podumałem i wymyśliłem, że zamontuję radio tuż za otworami na napoje. W środku wydawało się że będzie dość miejsca.
Mała przymiarka :
Zabrałem osłonę do domu, przymierzyłem radyjko, zaznaczyłem kontur flamastrem:
...dalej już była czysta fizyka - wiertara, wiertło 3, otworek przy otworku :
Następnie nożykiem naciąłem resztki plastiku między otworami:
i powstała wnęka na radio:
Niestety kolejna przymiarka i poprawka ;-)
Radio wpasowało się idealnie:
Niestety mierzenie na oko okazało się nie dokładne. Musiałem obciąć takie plastikowe wzmocnienia obudowy tunelu powietrznego:
oraz w obudowie kanału musiałem naciąć prostokątną rurę doprowadzającą nadmuch na tył. Cóż, jeden pasażer z tyłu będzie miał mniejsze ogrzewanko ;-) Generalnie jeżdżę sam, czasem z pasażerem. Jeśli wybiorę się na małe co nie co do lasku, to ogrzewanie z tyłu jest nieistotne, kiedy ciała rozpalone ;-)
Fotki brak, bo robiłem to wczoraj już po zmroku i na "kliszy" jest ogólnie ciemna plama...
Podłączyłem sobie radio pod zasilanie zapalniczki, żeby nie męczyć się włączaniem i pamiętaniem o wyłączeniu:
Jak widać, radio nie przeszkadza napojom, napoje nie przeszkadzają radiu ;-) Foto na parkingu, bez obaw, nie prowadzę po piwku, no maks po trzech ;-))))
Wersja w miarę ostateczna :
Zastanawiam się, czy w ogóle montować popielniczkę. Nie jest mi ona do niczego potrzebna. Jak zamontuję, to radio jest schowane - nie wiem, zobaczę jak to w praktyce się sprawdzi. Jutro po drodze pomyślę jeszcze nad jakimś dobrym miejscem na gruchę, żeby się nie walała i nie przeszkadzała w prowadzeniu.
Może komuś się to przyda, spodoba i podłapie pomysł ;-)
Konto na drobiazgi na browara podaję na PW ;-)
Powodzenia !
Ostatnio zmieniony 16 sty 2017, 21:15 przez Kuniarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Tooomuss : dzięki, jeśli chodzi o odsłuch to jutro wyjdzie w praniu. Mam 50 do pracy, więc będzie okazja przetestować nowe rozwiązanie i przy okazji znaleźć jakieś miejsce mocowania gruchy.
Tunio999 : również dziękuję, ślad po wycięciu celowo póki co zostawiony, bo nie wiem, czy w ogóle nie przerobię tego fragmentu konsoli. Jeden z naszych podwykonawców czyni cuda na grawerce laserowej, więc może wstawię tam kawałek takiej folii imitującej szczotkowane aluminum, albo nawet blachę z grawerem. Czas pokaże, czy to rozwiązanie jest w ogóle praktyczne.
EDIT:
Głośność ustawiona na 3/4 skali i wszystkie transmisje słychać czysto i wyraźnie. Jestem mega zadowolony z przeróbki ;-) Popielniczkę wywalam, pokombinuję jeszcze co dalej z tematem zrobić (mocowanie gruchy, opcjonalne gniazdo zapalniczki).
Tunio999 : również dziękuję, ślad po wycięciu celowo póki co zostawiony, bo nie wiem, czy w ogóle nie przerobię tego fragmentu konsoli. Jeden z naszych podwykonawców czyni cuda na grawerce laserowej, więc może wstawię tam kawałek takiej folii imitującej szczotkowane aluminum, albo nawet blachę z grawerem. Czas pokaże, czy to rozwiązanie jest w ogóle praktyczne.
EDIT:
Głośność ustawiona na 3/4 skali i wszystkie transmisje słychać czysto i wyraźnie. Jestem mega zadowolony z przeróbki ;-) Popielniczkę wywalam, pokombinuję jeszcze co dalej z tematem zrobić (mocowanie gruchy, opcjonalne gniazdo zapalniczki).
Beniu, myślałem też o tym patencie, ale jakoś tak mi było mało miejsca tam koło lusterka. Widziałem zdjęcia, jak wsiadłem do Zośki to próbowałem sobie to wyobrazić i pomysł odpadł. Nie jestem przyzwyczajony do "gruchy z sufitu" jak to mają w zwyczaju TIRowcy. Nie wiem, po prostu nie dla mnie. Generalnie używam radia głównie na nasłuch (chyba że utknę w korku, wówczas dla zachowania zdrowia psychicznego lepiej wyłączyć ;-) ) więc wkomponowałem je tak, żeby działało, ale nie przeszkadzało.
wazne ze zdaje egzamin 8)Kuniarz pisze:Beniu, myślałem też o tym patencie, ale jakoś tak mi było mało miejsca tam koło lusterka. Widziałem zdjęcia, jak wsiadłem do Zośki to próbowałem sobie to wyobrazić i pomysł odpadł. Nie jestem przyzwyczajony do "gruchy z sufitu" jak to mają w zwyczaju TIRowcy. Nie wiem, po prostu nie dla mnie. Generalnie używam radia głównie na nasłuch (chyba że utknę w korku, wówczas dla zachowania zdrowia psychicznego lepiej wyłączyć ;-) ) więc wkomponowałem je tak, żeby działało, ale nie przeszkadzało.
- Kacperuch
- Zafiromaniak
- Imię: Kacper
- Auto: Skoda
- Model: Octavia2
- Oznaczenie silnika: 19BKC
ja właśnie kupiłem i czekam na przesyłkę http://allegro.pl/schowek-podsufitki-st ... 40696.html nówka ok 110zł. tą sądzę że doczyszczę i też będzie ładnie wyglądać. pamiętaj żeby był stelaż bo beż tego będzie problem z mocowaniem
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
A jak zmieniasz kanały :>demko pisze:mam zamontowane radyjko CB pod siedzeniem kierowcy nie na wierzchu i gruszka leży w schowku koło fotela:)
- Albert Einstein
I ja się pochwalę
Radio Lafayette Venus
Antena Sirio Twin Car
Długo myślałem co by tu założyć . Nie jestem zwolennikiem wożenia radia luzem między fotelami w plątaninie kabli.
A dodatkowo chciałem żeby szło szybko chować radio i nie trzeba było chować /odkręcać anteny. Ten zestaw spełnia te wymogi. Odpięcie i schowanie gruszki trwa 5 sekund , skrzynki nie widać bo jest pod fotelem a antena zostaje na stałe i nie rzuca się w oczy.
Pozdrawiam
Radio Lafayette Venus
Antena Sirio Twin Car
Długo myślałem co by tu założyć . Nie jestem zwolennikiem wożenia radia luzem między fotelami w plątaninie kabli.
A dodatkowo chciałem żeby szło szybko chować radio i nie trzeba było chować /odkręcać anteny. Ten zestaw spełnia te wymogi. Odpięcie i schowanie gruszki trwa 5 sekund , skrzynki nie widać bo jest pod fotelem a antena zostaje na stałe i nie rzuca się w oczy.
Pozdrawiam