Łożysko na półosi

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
zolo
Debiutant
Model:

Łożysko na półosi

#1 Post autor: zolo »

WITAM! Byłem dzisiaj u mechanika , oznajmił że trzeba wymienić łożysko na prawej półosi . Czy ciężko jest wymienić to samemu ? Może ktoś już to robił i dał by mi ja.kieś wskazówki

marcin bydgoszc

#2 Post autor: marcin bydgoszc »

Witam łożysko wymienia sie razem z piasta bo jest to nie rozbieralny element. Nie jest to trudne ale wymaga paru kluczy - do odkręcenia śruby na półosi duży rozmiar 30cos i samej piasty dałem rade poligonem oczkowym oraz do tarczy i zacisku hamulca.Ja dałem rade bez kanału.w internecie masz sporo opisów. pozdro
Ostatnio zmieniony 17 maja 2012, 21:19 przez marcin bydgoszc, łącznie zmieniany 1 raz.

cieniassss

#3 Post autor: cieniassss »

zolo, chodzi o łożysko koła o którym pisze marcin bydgoszc, czy o łożysko podpory półosi??

Awatar użytkownika
zolo
Debiutant
Model:

#4 Post autor: zolo »

Zacznę od początku mianowicie , objawy są takie : jadąc normalnie wyczuwam delikatne pomruki coś jakby łożysko, gdy auto się huśnie na nierównościach drogi to słychać bardzo ( ewidentne oznaki łożyska [tak mi się wydaje]) skręcając w prawo to samo w lewo dużo ciszej. Ciekawość jak puszcze nogę z gazu objawy znikają , byłem u trzech mechaników . Pierwszy oznajmił że to łożysko piasty lewej , drugi że to łożysko podpory półosi prawej , a trzeci przegub półosi lewej. Co wy na to ?

slonina76

#5 Post autor: slonina76 »

Daj znać jak zdiagnozujesz, mam w mojej Zofii to samo tylko jakby po przeciwnej stronie (nieznacznie mniej słychać przy skręcie w prawo). Nie wygląda to na łożysko, brak charakterystycznego buczenia, no może jakieś wczesne stadium, ale słyszę to i jeżdżę z tym już ~ 35k km, jest coraz głośniej, ale tragedii nie ma.
Najpierw było to słyszalne tylko przy przewożeniu kompletu pasażerów. Teraz ujawnia się częściej, przy jeździe po gładkiej nawierzchni, zwłaszcza gdy auto jest obciążone i porządnie nim huśtnie, poza tym słychać standardowe delikante "łup łup" trudne do zlokalizowania, najbardziej słyszalne w przedziale prędkości 40 - 80 km/h.
Podejrzewałem łożysko, mechanik to wstępnie wykluczył, zresztą piasty po dłuższej jeździe są chłodne. Co w tej kwestii poradzicie szanowni forowicze ? Może ktoś już zmagał się z takim problemem?
Dodam, że opony też już nie pierwszej nowości, a na tylnej osi nawet nieco wyząbkowane.

R OPC

#6 Post autor: R OPC »

Cześć kolego. w mojej Zafirce dzieje sie tak samo .Czy rozwiązałeś już problem ? Czy możesz napisać co to było u ciebie?

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#7 Post autor: Dziadek13 »

slonina76 pisze:słychać standardowe delikante "łup łup" trudne do zlokalizowania, najbardziej słyszalne w przedziale prędkości 40 - 80 km/h.
R OPC pisze:Cześć kolego. w mojej Zafirce dzieje sie tak samo .Czy rozwiązałeś już problem ?
Bardzo stary temat może już gość sprzedał auto, ale ja miałem podobnie też pisałem na forum o tym problemie wymieniłem na nowe piasty bo te niby od samego początku siedziały w aucie ale nic nie poprawiło się po wymianie no możę lżejszy portfel, a okazało się że przyczyna leżała w oponach naprowadził mnie na to stary kierowca mówiąc że do 80 km/godz to tylko takie coś jest od opon.
Po zmianie opon tył na przód buczenie,warczenie ustało.

spiderman81

#8 Post autor: spiderman81 »

Witam koledzy też się z tym borykam tylko ze po zmianie przód na tył w dalszym ciągu jest ten dzwiek słyszalny.Jakby ktoś z Was wczesniej nato wpadł dajcie znaka ja sie w sobote do tego tematu przyłoże bo mnie w butów powoli wyrywa ze złosci ze nie moge tego zlokalizowac :evil:

Xiądz
Świeżak
Imię: Paweł
Auto: 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18xe
#9 Post autor: Xiądz »

Witam, mam problem z przednią piastą -hałas. Niestety nie mogę dojść która strona bo buczenie i drgania są znaczne. Jedynie przy skręcie w lewo buczenie cichnie. Która piasta do wymiany?

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#10 Post autor: Rybka »

Xiądz pisze:Witam, mam problem z przednią piastą
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=13766
Obstawiam że lewa.
Przy skręcie w lewo większe dociążenie mamy na prawym kole a lewe jest odciążone więc hałas jest troszkę mniejszy.
Na kilka diagnozowanych kół tylko raz taka diagnoza mnie zawiodła.
Było odwrotnie, czyli dociążone koło przestawało huczeć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”