[B] Olej do silników Diesla bez/z DPFem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
adasko

#406 Post autor: adasko »

msx, lej 5W30, spełni swoja role doskonale :piwo:

msx
Świeżak
Model:

#407 Post autor: msx »

kupilem
ten Shell Helix Ultra Extra 5W-30 i filterek mam do wyboru firmy hangst lub guttmann (ktory wybrac czy to nie ma znaczenia tak naprawde?) i zalewam w piatek , a tak apropo ciekawe jaki teraz jest wlany 0w czy 5w
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#408 Post autor: Bodek »

msx pisze:kupilem
ten Shell Helix Ultra Extra 5W-30 i filterek mam do wyboru firmy hangst lub guttmann (ktory wybrac czy to nie ma znaczenia tak naprawde?) i zalewam w piatek , a tak apropo ciekawe jaki teraz jest wlany 0w czy 5w
pozdrawiam
Jak nie masz napisane to się nie dowiesz, lej do autka z dpf-em niskopopiołowy tzw. Low SAP’s z normą C3. Jaki wybierzesz to rzecz gustu i zasobności portfela.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

adasko

#409 Post autor: adasko »

msx pisze:kupilem
pozdrawiam
Firmy u nas w PL chyba nieznane przynajmniej ja nic nie slyszalem o nich :?:

mkobo

#410 Post autor: mkobo »

Witam
A co myslicie o oleju Olej silnikowy Liqui Moly Leichtlauf Special LL 5W-30
Czy będzie dobry do mojejz zafirki 1.9 cdti DPF?
Koleś u którego zaopatruje sie we wszystkie cześci do samochodów oferuje mi go w dobrej cenie około 145 zł za 5l (podobno tyle on płaci w hurcie)
Obecnie jeżdze na Dexosie2 ale wydaje mi sie strasznie rzadki po 13 tys km.
Z kolei gość u którego serwisuje autko poleca mi Shell Helix Ultra 5w30
Który wg Was bedzie lepszy?
Jeszcze zostaje sprawa filtra oleju Filtron Bosch czy Mann
Co sądzicie o płukance silnika przed wymianą?

Michail

#411 Post autor: Michail »

Liqui Moly w cenie Castrola :D ja bym wybrał Castrola, są na aukcjach dobre oferty oryginalnych olei z zachodu.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#412 Post autor: Bodek »

mkobo pisze:Witam
A co myslicie o oleju Olej silnikowy Liqui Moly Leichtlauf Special LL 5W-30
Czy będzie dobry do mojejz zafirki 1.9 cdti DPF?
Koleś u którego zaopatruje sie we wszystkie cześci do samochodów oferuje mi go w dobrej cenie około 145 zł za 5l (podobno tyle on płaci w hurcie)
Obecnie jeżdze na Dexosie2 ale wydaje mi sie strasznie rzadki po 13 tys km.
Z kolei gość u którego serwisuje autko poleca mi Shell Helix Ultra 5w30
Który wg Was bedzie lepszy?
Jeszcze zostaje sprawa filtra oleju Filtron Bosch czy Mann
Co sądzicie o płukance silnika przed wymianą?
Płukankę możesz zrobić - nie zaszkodzi.

Jeżeli chodzi o olej to do dpf-a Liqui Moly - będzie OK.

Ja jeżdżę na Castrol-u, wcześniej miałem Dexosa 2 i większej różnicy nie widzę.

Możesz się jeszcze zastanowić nad: Mobil ESP ewentualnie Mobile - rekomendowany przez Dexos2

Jeżeli chodzi o filtr oleju - Mann, chociaż filtron i bosch - ta sama półka.

Jak będziesz wymieniał filtr paliwa - tylko UFI :!:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

seba260

#413 Post autor: seba260 »

Witam
Mam pytanie jak często wymieniacie olej w swoich zośkach, bo wychodzi no to, że u mnie po przejechaniu 4 tys. mam już nadstan i muszę wymienić olej, a przy wymianie miałem zalane do połowy stanu. Czy to jest normalne przy dieslu z dpf-em ?
Silnik 1,9 CDTI 100KM.

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#414 Post autor: Zdenek2007 »

seba260 pisze:Witam
Mam pytanie jak często wymieniacie olej w swoich zośkach, bo wychodzi no to, że u mnie po przejechaniu 4 tys. mam już nadstan i muszę wymienić olej, a przy wymianie miałem zalane do połowy stanu. Czy to jest normalne przy dieslu z dpf-em ?
Silnik 1,9 CDTI 100KM.
Oleju przybywa gdy DPF wypala się na niskich obrotach silnika np. w jeździe miejskiej i na postoju np. na światłach, przyczyną jest większa dawka ON w czasie wypalania DPF-a którego silnik nie daje rady przepalić. Aczkolwiek już po 4 tyś. to jest niebezpieczne, podstawa to nie przerywać wypalania a jak już na postoju to obroty na 2tyś.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#415 Post autor: Bodek »

Przy jeździe typowo miejskiej, ewentualnie dwa wyjazdy na wakacje - powinna być wymiana około 8500 - 9500 km.

Jak masz wyzerowany InsP - komp sam się upomni.

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#416 Post autor: Zdenek2007 »

Bodek pisze:Przy jeździe typowo miejskiej, ewentualnie dwa wyjazdy na wakacje - powinna być wymiana około 8500 - 9500 km.

Dużo w tym prawdy, ja po wymianie oleju i wyzerowaniu InsP robię przebiegi ok. 13do 15 tys. km. i komp wywala że cza wymieniać olej, czyli te początkowe 30tys. to tylko w laboratoryjnych warunkach. Z tego powodu leję Dexosa 2 i nie przepłacam za markowe oleje.

Bartez
Bywalec
Model:

#417 Post autor: Bartez »

Zdenek2007 pisze:
Bodek pisze:Przy jeździe typowo miejskiej, ewentualnie dwa wyjazdy na wakacje - powinna być wymiana około 8500 - 9500 km.

Dużo w tym prawdy, ja po wymianie oleju i wyzerowaniu InsP robię przebiegi ok. 13do 15 tys. km. i komp wywala że cza wymieniać olej, czyli te początkowe 30tys. to tylko w laboratoryjnych warunkach. Z tego powodu leję Dexosa 2 i nie przepłacam za markowe oleje.
I to jest zdrowe podejście do tematu. Na zachodzie warsztaty niezależne wymieniaja oleje częściej niż przewiduje to instrukcja serwisowa.

Orbit

#418 Post autor: Orbit »

GM-Dexos 2 ( nie mylić ze specyfikacją DEXOS2 ) to tani olej HC , z syntetykiem ma tyle wspólnego co Polska drużyna i Mistrzostwo Europy w Piłce ... jakiś czas temu zamieszczałem tutaj Analizę zrobioną w USA .. okazało się ze nie utrzymuje swoich właściwości już po 2000 km ...a co dopiero 13Kkm ... Powodzenia ! :)
Ostatnie dwie zmiany miałem zalany L.Moly 4600 ... zmieniałem po 9Kkm .. gdy słyszalne zaczynało być klepanie silnika . ( przerobiony olej )
Obecnie zalany Amsoil AFL .. Pełen Syntetyk ,
po przejechaniu 1500 km , stwierdzam ... najlepszy Olej na jakim jeździłem !!!
W mieście nie ma różnicy w spalaniu ... natomiast na trasie jest bardzo odczuwalna
poza ty DPF wypala sie o jakieś 30 % rzadziej ,Silnik pracuje ZAJE ... iscie a raczej Jedwabiście ... :)
Jeśli chodzi o Castrol ...
1) Castrol zostawia szlam w silniku ... proponuje poszperać w necie ..
2) żaden z oleji Castrol nie spełnia norm DEXOS2
Akurat AMSOIL ktory wlałem nie ma także aprobaty Dexos2 , ale w tym wypadku chodzi raczej o pieniądze jakie Firma żąda za to aby znaczek był na etykiecie , to dotyczy jeszcze kilku firm

Lista oleji które spełniają normy DEXOS2

http://www.gmdexos.com/licensedbrands/d ... rands.html

lukjastrz

#419 Post autor: lukjastrz »

zakupiłem zafirkę 1.7 cdti 2008r miałem wlany olej 5w30 pojechałem wymienić do warsztatu i nie zauważyłem ale wlali mi 5w40 motul powiedzieli mi że olej jest też dobry do silników z DPFem czy to jest prawda bo się trochę zmartwiłem czy ktoś może mi powiedzieć jaki olej najlepiej lać do zafirki.

A może zna ktoś link na forum odnośnie tego modelu 1.7cdti 2008r co to za silnik jak się go użytkuje bo w książce są dwa rodzaje silników 1.7 i nie wiem który to jest proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#420 Post autor: Bodek »

lukjastrz pisze:zakupiłem zafirkę 1.7 cdti 2008r miałem wlany olej 5w30 pojechałem wymienić do warsztatu i nie zauważyłem ale wlali mi 5w40 motul powiedzieli mi że olej jest też dobry do silników z DPFem czy to jest prawda bo się trochę zmartwiłem czy ktoś może mi powiedzieć jaki olej najlepiej lać do zafirki.

A może zna ktoś link na forum odnośnie tego modelu 1.7cdti 2008r co to za silnik jak się go użytkuje bo w książce są dwa rodzaje silników 1.7 i nie wiem który to jest proszę o pomoc.
Wrzuć nr VIN do odpowiedniego działu: VIN - rozkodujemy i się zobaczy co tam masz w autku.

Jeżeli chodzi o olej to Motul jest OK, ale jaki :?: MOTUL

Jeżeli chodzi o olej do silnika z DPF popatrz wyżej i we wcześniejszych postach - wszystko jest napisane.

Motul do silnika z DPF-em:

1

2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”