Wentylatory -temat rzeka
Moderator: Sebu$
- Mattai
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
chciałbym się dowiedzieć, bo z dokumentacji wszystko z klima jest.
Mam dwa wentylatory ale nie mam klimy. Zastanawiam się czy moje zaniżone temperatury to nie efekt działania zbyt intensywnie wentylatorów.
Wyłączają się, jak wypnę czujnik temp z termostatu startują poprawnie.
Ale mruga nerwowo ta pierdzielona kontrolka chłodzenia, jakiś czas temu się zapaliła, później zgasła teraz z pasją mi mruga i zmienia jasność świecenia.
Błędów jakichkolwiek brak poza sygnałem po wypięciu czujnika temp.
Mam dwa wentylatory ale nie mam klimy. Zastanawiam się czy moje zaniżone temperatury to nie efekt działania zbyt intensywnie wentylatorów.
Wyłączają się, jak wypnę czujnik temp z termostatu startują poprawnie.
Ale mruga nerwowo ta pierdzielona kontrolka chłodzenia, jakiś czas temu się zapaliła, później zgasła teraz z pasją mi mruga i zmienia jasność świecenia.
Błędów jakichkolwiek brak poza sygnałem po wypięciu czujnika temp.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
-
samson
-
samson
-
samson
- Mattai
- Zafiromaniak
Przy ostatniej naprawie mechanicy ruszyli ta złącze, ja osobiście też obstawiam jakiś kontakt, ale nie mogę dojść gdzie.
Czy jest możliwe że ewentualna niestabilna (zacieranie) praca wentylatora może powodować podobne objawy?
Rezystory wstępne wyglądają OK.
Czy jest możliwe że ewentualna niestabilna (zacieranie) praca wentylatora może powodować podobne objawy?
Rezystory wstępne wyglądają OK.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
-
samson
U znajomego w Zosi padl ten sterownik od wentylatorow i wentylatory nie startowaly a bledu nie wywalilo dopiero jak plyn sie zagotowal.Metoda podmianki wlozylismy moj sterownik i wszystko bylo ok.Ja psiknol bym w te dwa zlacza od tego sterownika.jest osadzony w glupim miejscu i narazony jest na wilgoc no i udezenia.
- Mattai
- Zafiromaniak
Tak to prawda na paru forach było już maglowane pęknięcie obudowy, uszkodzone uszczelnienie czy wysupłane kable, u mnie siknęli preparatem do konserwacji instalacji wiec to nie to... Ciężki przypadek, wymieniłem wczoraj termostat, jestem ciekaw czy wyskoczy coś nowego w komputerku- wskazówka wreszcie wrócła na 90C
-
krzysztof505
Witam podepnę się pod temat przejąłem po ojcu zafirę i zanim ja doprowadzę do stanu używalności to pewnie trochę was pomęczę na forum. Mianowicie problem leży w chłodzeniu silnika.Wentylator jest pojedynczy po odpięciu czujnika temperatury przy termostacie wentylator sie załącza natomiast jak czujnik jest podpiety do wtyczki silnik może osiągnąć 90-95 stopni i za cholerę nie chce sie załączyć i teraz pytanie gdzie szukać przyczyny?? czytałem trochę ze może być uszkodzony sterownik wentylatorów jak ewentualnie to sprawdzić?? Gdzie jeszcze szukać przyczyn?? Zaznaczam ze bezpieczniki po nogami kierowcy sprawdzałem i raczej na bezpieczniki nie obstawiam. Proszę was o pomoc!!!