[B]Temperatura płynu chłodzącego w dieslu
-
fiodork
[B]Temperatura płynu chłodzącego w dieslu
Witam.
jeżdżąc ostatnio po mieście sprawdziłem temp i wychodzi na to, ze waha się pomiędzy 80 a 90 stopni. jaka powinna być temp. pracy tych silników?
Czy u was tez tak jest czy raczej czeka mnie wymiana termostatu, bo dotychczas jeżdżąc benzynką zawsze miałem ponad 90 stopni.
pozdrawiam
jeżdżąc ostatnio po mieście sprawdziłem temp i wychodzi na to, ze waha się pomiędzy 80 a 90 stopni. jaka powinna być temp. pracy tych silników?
Czy u was tez tak jest czy raczej czeka mnie wymiana termostatu, bo dotychczas jeżdżąc benzynką zawsze miałem ponad 90 stopni.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 01:03 przez fiodork, łącznie zmieniany 2 razy.
-
TUX
-
MarcysM
-
rutrag
-
kicaj
-
dejna
-
kicaj
sorki, troche sie zapedzilemrutrag pisze:dobre - jaki test mode - jak to się robi????
kicaj pisze: zeby wejsc - przyciskamy setting na pare sekund az uslyszymy dzwiek, nastepnie przechodzimy przyciskajac BC lub kropke przy wyswietlaczu, w zaleznosci od typu wyswietlacza...
zdaje sie ze po jakims czasie i/lub wlaczeniu zaplonu i /lub zamknieciu auta wychodzi sie z tego trybu...
moze ktos potwierdzi/zaprzeczy
dodam ze nacisniecie przycisku navi wyswietla dodatkowe informacje o navi
Ostatnio zmieniony 09 lis 2009, 19:46 przez kicaj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
maglo18
-
Lorry
-
sito
Zgadzam się z tym. Aby sprawdzić termostat najlepiej go wyjąć z samochodu. Następnie sprawdzić czy jest na nim opisana temperatura otwarcia. U kumpla w leganzie było oznaczenie 86 st. Cels. Potem należy włożyć termostat do garnka z wodą i spróbować zagotować. Wiadomo, że temp. wrzenia wody to 100 °C pod normalnym ciśnieniem(w warunkach domowych).Chwilkę przed momentem zagotowania wody (temp<100 °C) zawór sprężynowy termostatu powinien się otworzyć. Jak testowaliśmy termostat w Leganzie to do pomiaru temp używaliśmy miernika elektrycznego z przystawką do pomiaru temperatury(taki drut za końcu z kulką stanowiący połączenie dwóch różnych metali-termopara) i mieliśmy w miarę dokładny pomiar. Pierwotnie chcieliśmy użyć termometru lecz skala kończyła się na +40 °C.Lorry pisze: Na początek proponuję termostat sprawdzić i ewentualnie wymienić
Odpalił zimną Felke i cały czas porównywał raz wąż idący do chłodnicy (ten w którym zamontowany jest termostat ) a następnie chłodnicę tak na zmianę. Autko powoli się zagrzewało, chłodnica była długo zimna. Wreszcie i chłodnica zrobiła się ciepła (dopiero po paru minutach). To jest prawidłowy objaw. Najpierw silnik pracuje na krótkim obiegu(ciecz zagrzewa się w płaszczu wodnym silnika i przepływa przez nagrzewnicę w kabinie. Gdy temperatura wzrośnie do temp otwarcia termostatu np pow. 86 °C to włacza się duży obieg, żeby odprowadzić nadmiar ciepła przez chłodnicę.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2009, 08:07 przez sito, łącznie zmieniany 1 raz.
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Ja dziś czekałem w samochodzie ok. pół godziny przy włączonym śilniku i temperatura spadła mi gdzieś do 40 stopni, jutro zamawiam termostat i wymieniam jak najszybciej.maglo18 pisze:Ja mam temperaturę po około 20 minutach jazdy w granicach 58 stopni to chyba coś nie tak?
-
maglo18