Chip tuning 1.8 benzyna.
Moderator: Mariusz
Chip tuning 1.8 benzyna.
Witam czy ktos z was zakladal Chipa do benzyny,chce u siebie zalozyc, silnik 1.8 140 km,mam zalozony gaz ,chodzi mi o podwyzszenie momentu obrotowego,ma ktos jakes doswiadczenia.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2021, 17:37 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam ,wienc na poczontek powiem ze przesiadlem sie z Diesla ,na benzyne z gazem,jest ok tylko na 2 jakos slabo ciognie ,chce podjechac do gazownika aby sprawdzil mi czy wszystko ok,z tego co czytale, w benzynie chipem mozna podniesc jakes 10 koni ,myslalem ze macie jakes doswiadczenia,ze ktos juz to przerabial. . .
trzeba było tak od razu pisać, ja często w pracy jeżdżę 1.6HDi a później przesiadam się w zafirę i strasznie brakuje mi momentudydas pisze:przesiadlem sie z Diesla ,na benzyne z gazem,jest ok tylko na 2 jakos slabo ciognie
tylko co to da, ten silnik ma aż 140KM i tylko 176Nm dopiero przy 3800 obrotów, a np 1.6HDi ma tylko 90KM i aż 230Nm już przy 1750 obrotach, a jedzie się momentem z nie mocą, dowiedz się jak ten chip zmienia momentdydas pisze:z tego co czytale, w benzynie chipem mozna podniesc jakes 10 koni
- marek
- Przeglądacz
- Imię: MAREK
- Auto: ZAFIRA 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
DOLOT i WYDECH już wymieniłem na dedykowane produkty Sebringa i KN .Ostre wałki do tego silnika są bardzo drogie .Teoretycznie chip w wolnossącym silniku benzynowym powinien dać 4-5 procent .leeoon pisze::> Panowie czy 1.8 czy 2.2 najpierw trzeba wymienić wałki,zrobić głowicę,dolot i układ wydechowy a dopiero stroić kompa.Sam chip nie ma najmniejszego sensu ze względu na marne efekty...
Pozdro.
OPEL ZAFIRA 1.9 CDTI
marek, leeoon pisząc dolot miał na myśli kolektor ssący a nie filtr powietrza, pisząc wydech nie miał na myśli końcowego tłumika tylko cały wydech od kolektora 4-2-1 począwszymarek pisze:DOLOT i WYDECH już wymieniłem na dedykowane produkty Sebringa i KN
do tego przenoszą moment w górne partie obrotów, co powoduje że silnik jedzie jak się go wkręcimarek pisze:Ostre wałki do tego silnika są bardzo drogie
"Chip Tuning CYFROWY +30KM Opel Zafira B 1.8 140KM" za 250zł ha ha hadydas pisze:http://allegro.pl/chip-tu...2376290502.html , tego Chipa mialem na mysli, Z Alegro jedyna firma co robi cos do Zafiry innego nieznalazlem.
dydas, kup, zamotuj, hamuj, jak da to 10KM to też sobie kupie
- marek
- Przeglądacz
Wydech od katalizatora,dolot zmieniony do przepustnicy [zdienta odma ,odłączony EGR] .Rozumiem że w tym silniku chip niewiele da ,ale chętnie poznam opinie osoby jeżdżącei zachipowanym samochodem .
[ Dodano: Pią Cze 15, 2012 10:46 ]
[ Dodano: Pią Cze 15, 2012 10:46 ]
Gdzi KOLEGO znalazłeś wałki za 1200 zł .Ja szukałem 3 lata temu i były po 2500-3000 złleeoon pisze::> Wymieniłeś cały wydech z kolektorem? Czy tylko końcowy? Cena wałków ok 1200zł.
OPEL ZAFIRA 1.9 CDTI
- marek
- Przeglądacz
Planuje wymienić katalizator na metalowy Michaela ,ale sprzedawca z tej firmy uważa że bez zmiany w komputerze sonda wykaże błendy.Szukałem wałków Schricka ,ale to było 3 lata temu .Świątek i Godula niemają do tego śilnika .
[ Dodano: Sob Cze 16, 2012 09:31 ]
[ Dodano: Sob Cze 16, 2012 09:31 ]
Wymieni wkładke filtra na sportowy odpowiednik dobrei firmy .Poprawi delikatnie moment obrotowy i elastyczność silnika .dydas pisze:Witam czy ktos z was zakladal Chipa do benzyny,chce u siebie zalozyc, silnik 1.8 140 km,mam zalozony gaz ,chodzi mi o podwyzszenie momentu obrotowego,ma ktos jakes doswiadczenia.
OPEL ZAFIRA 1.9 CDTI