Fabryczna syrena alarmu

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
lgum

Fabryczna syrena alarmu

#1 Post autor: lgum »

Witam
Gdzie w Zafirce B jest podpięta orginalna fabryczna syrena alarmu. Powinna to być wtyczka 3 pinowa. Do tego ze schematu wynika że oprócz syreny zasilanej napięciem zewnętrznym przez FR17 jest jeszcze jakiś sygnalizator alarmu. Kupiłem sobie orginalną czujkę zamierzam kupić syrenę i chcę to spróbować uruchomić. Mile widziane będzie zdjęcie.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2012, 09:57 przez lgum, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: Tunio999 »

Myślę, że odpowiedź znajdziesz:

TUTAJ lub
TUTAJ lub TUTAJ lub TUTAJ :>
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
lgum

#3 Post autor: lgum »

Przejrzałem pierwsze dwa TUTAJ-e i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Dodam że chodzi o Zafirę B. Doczytałem dwa następne twoje odnośniki. Nie ma w nich nic gdzie jest zamontowana w ZB syrena alarmu. Ja nie mam tej syreny, bo gdybym miał to nie zadawał bym takich pytań. A może mam instalację przygotowaną do alarmu (dla czujki wewnętrznej jest) i wystarczy znaleźć i wpiąć wtyczkę do syreny.
map69

#4 Post autor: map69 »

Może poniższy rysunek Ci pomoże ;) :
Obrazek
lgum

#5 Post autor: lgum »

Dzięki rysunkom chociaż wiem teraz z której strony powinny być.

[ Dodano: Nie Cze 17, 2012 23:33 ]
Kostkę do syreny pasywnej alarmu (klakson) LHD znalazłem na podszybiu z lewej strony.
Nie mogę znaleźć kostki do podłaćzenia syreny aktywnej RHD. Na podszybiu w mojej ZB jej nigdzie nie widzę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”