Elektryczne szyby - sterowanie, montaż, usterki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
markiz

#166 Post autor: markiz »

Jako świeży forumowicz dziękuję kolegom za wpisy w tym temacie.Miałem nie działające otwieranie tylnych szyb.Pierwsza przyczyna-przepalony bezpiecznik.Jakiś czas działały :roll: Sytuacja się powtórzyła więc wziąłem się za kontrolę przewodów łączących elektrykę tylnych drzwi.Oczywiście jak pisaliście-przewody pourywane,częściowo nadpalone.Czyli poprzedni właściciel tez walczył przy pomocy wymiany bezpieczników :lol: Sytuacja identyczna w drugich tylnych drzwiach.Teraz oprócz elektrycznie otwieranych tylnych szyb mam nawet działające tylne głośniki :lol: Do tej pory ich nie słyszałem ;) Pozdrawiam :piwo:

Doom

#167 Post autor: Doom »

Witam.

Mam problem z tylnymi drzwiami, mianowicie nie działa mi automat przy podnoszeniu szyb a co za tym idzie to nie domyka mi się jedna szyba. Myślę że to siłownik. Da się jakoś naprawić sam siłownik ? Ktoś to przerabiał ?

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#168 Post autor: chabretti »

Doom pisze:Witam.

Mam problem z tylnymi drzwiami, mianowicie nie działa mi automat przy podnoszeniu szyb a co za tym idzie to nie domyka mi się jedna szyba. Myślę że to siłownik. Da się jakoś naprawić sam siłownik ? Ktoś to przerabiał ?
witaj. Ja na początek bym obstawił wiązkę z kablami. Mi się niedomykała z kluczyka tylna lewa. Pozatym wszystko działało. Doszedłem do tego wkładając kluczyk do zamka i przekręcony w lewo na domykanie. Podczas domykania ruszałem drzwiami i zaczeła mi się podność i stawać. W pewnym położeniu drzwi domkneła się do końca. Tak że myśle lepiej sprawdzić kable niż rozbierać drzwi. Jak się okaże że kable są ok to trzeba rozbierać drzwi

Przemek_1988

#169 Post autor: Przemek_1988 »

Witam! Mam problem z tylną lewą (od kierowcy) szybą, a raczej z brakiem jej otwierania i zamykania. Sprawdzałem, prąd dochodzi do silniczka, ale on nie reaguje, tylko słychać cyknięcie podczas wciskania przełącznika od podnoszenia. Czy to oznacza, że silniczek się spalił? Czy jeszcze coś innego? Pozdrawiam!

kiki05
Świeżak
Imię: Krzysiek
Auto: Opel Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DT

#170 Post autor: kiki05 »

Witam

Chciałem Was prosić o podpowiedź, co może być przyczyną braku zasilania silnika otwierania tylnych szyb z prawej i lewej strony.
Sprawdziłem
- bezpieczniki
- przewody w progach
- podanie zasilania innym przewodem powoduje, że szyby działają bez problemu.

Sprawa wygląda jakby brakło zasilania w punkcie z którego rozdzielane jest ono na tylne szyby.

Przemek_1988

#171 Post autor: Przemek_1988 »

Najlepiej pożycz od kogoś miernik prądu i sprawdź do którego miejsca dochodzi napięcie i gdzie je gubi...

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#172 Post autor: firek »

kiki05, szyby nie otwierają sie zasterowane przełacznikami w swoich drzwiach jak mniemam, a czy działają gdy sterujesz głównym przełacznikiem w drzwiach kierowcy??

kiki05
Świeżak
Imię: Krzysiek
Auto: Opel Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DT

#173 Post autor: kiki05 »

firek pisze:kiki05, szyby nie otwierają sie zasterowane przełacznikami w swoich drzwiach jak mniemam, a czy działają gdy sterujesz głównym przełacznikiem w drzwiach kierowcy??
Witam
Jeżeli podam napięcie z obcego przewodu to sterowanie działa i z przodu i z tyłu, ewidentnie problem jest z zasilaniem na czerwonym przewodzie dochodzącym do kostki w dźwiach i silniczka.
Kolega, który pomaga Mi w rozwiązaniu problemu zaczął wymiękać, gdyż chyba problem go przerasta i dlatego zapytałem na forum, może ktoś podpowie gdzie jeszcze szukać. Kolega ma pomysł, żeby zajrzeć pod tablicę bezpieczników, a ja nie jestem do końca przekonany czy to słuszna droga, już po jego testach zaczęła mi się palić kontrolka poduszki powietrznej :(.

[ Dodano: Nie Cze 17, 2012 11:14 ]
Przemek_1988 pisze:Najlepiej pożycz od kogoś miernik prądu i sprawdź do którego miejsca dochodzi napięcie i gdzie je gubi...
Problem rozwiązany :)
Znaleźliśmy miejsce gdzie łączą się przewody rozdzielające zasianie na silniki szyb w tylnich dźwiach, dokładnie znajduje się to pod plastikową osłoną progu od strony kierowcy.

Skasowany użytkownik 9162

#174 Post autor: Skasowany użytkownik 9162 »

U mnie również pojawił się problem z tylną szybą. Przełącznik w tylnych drzwiach nie odpowiada :( Szyba działa bez zarzutu ale z przełączników w drzwiach kierowcy. Zakładam, że będę musiał rozebrać pokrycie tylnych drzwi i zerknąć na przewody. Nie wiem jednak jak się do tego zabrać. Macie może jakieś materiały opisujące takie działanie? Co ewentualnie jeszcze mogę sprawdzić, aby odnaleźć przyczynę usterki?

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#175 Post autor: chabretti »

krzysiek_ pisze:U mnie również pojawił się problem z tylną szybą. Przełącznik w tylnych drzwiach nie odpowiada :( Szyba działa bez zarzutu ale z przełączników w drzwiach kierowcy. Zakładam, że będę musiał rozebrać pokrycie tylnych drzwi i zerknąć na przewody. Nie wiem jednak jak s
ię do tego zabrać. Macie może jakieś materiały opisujące takie działanie? Co ewentualnie jeszcze mogę sprawdzić, aby odnaleźć przyczynę usterki?
Sprawdź sobie kable co idą ze słupka do tylnych drzwi :piwo:
tam pomiędzy przełącznikami na drzwiach kierowcy jest długi cienki przełącznik jak jest w prawym skrajnym położeniu to po lewej powinna się świecić zielona dioda i powinno być sterowanie w tylnych drzwiach. A jak jest w lewym skrajnym położeniu to po prawej świeci się czerwona dioda i niema sterowania z tylnych drzwi i wtedy steruje się z drzwi kierowcy tylnymi szybami.

Przemek_1988

#176 Post autor: Przemek_1988 »

Jeżeli nadal nie działa Ci ten przełącznik i to nie jest to co opisuje kolega chabretti, to ja proponuję podmienić przełącznik z drugich drzwi i sprawdzić, czy jest sprawny.

Skasowany użytkownik 9162

#177 Post autor: Skasowany użytkownik 9162 »

U mnie winny jest uszkodzony przełącznik w tylnych drzwiach od opuszczania/podnoszenia szyby. Teraz muszę poszukać nowego :)

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#178 Post autor: MARCEL! »

Hej! U mnie jest taka usterka, że tylna prawa szyba się nie otwiera :( Zarówno jak się wciska guzik z miejsca kierowcy i od pasażera z tyłu...
Wszystkie inny szyby zamykają/otwierają się bez problemów....
Czyżby bezpiecznik ? Czy silniczek?

Arczi

#179 Post autor: Arczi »

MARCEL! pisze:Czyżby bezpiecznik ? Czy silniczek?
Zacznij od sprawdzenia przewodow pomiedzy karoseria a drzwiami.
Czesto sie lamia i wystarczy albo ciut przedluzyc albo po prostu polaczyc przerwane.

arekiceman

#180 Post autor: arekiceman »

Witam , mój problem z tylnymi szybami jest następujący : Kabelki reanimowałem , centralny zamek i głośniki działają a tylne szyby dalej się nie otwierają gdzie może leżeć przyczyna , na przyciskach po stronie kierowcy wszystko wydaje się ok , nie mogłem się nigdzie doczytać takiej usterki .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”