kontrolka otwartych drzwi i brak zapiętych pasów?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Rafik

#1 Post autor: Rafik »

piotreek77 pisze:Witam serdecznie mam takii problem z moją zafirką, że podczas otwarcia drzwi nie świeci kontrolka sygnalizująca ich nie zamknięcie. Podobnie jest z kontrolką pasów nie działa. Nie sygnalizuje nie zapięcia pasów. Podczas odpalania obie się świecą i gasną. Podobno to jest prawidłowo proszę o POMOC
W zafirce A nie ma takich kontrolek. Jest jedynie od napinaczy pasów ale od niedomkniętych drzwi nie ma.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2016, 19:50 przez Rafik, łącznie zmieniany 1 raz.

piotreek77

#2 Post autor: piotreek77 »

to wobec tego dlaczego nie swieci od naponaczy pasów ?

darkp1

#3 Post autor: darkp1 »

piotreek77, od napinaczy pasów świeci wtedy gdy są uszkodzone. W ZB są już kontrolki otwartych drzwi.

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: Z16XE

#4 Post autor: dzarko »

piotreek77 pisze:Witam serdecznie mam takii problem z moją zafirką, że podczas otwarcia drzwi nie świeci kontrolka sygnalizująca ich nie zamknięcie. Podobnie jest z kontrolką pasów nie działa. Nie sygnalizuje nie zapięcia pasów. Podczas odpalania obie się świecą i gasną. Podobno to jest prawidłowo proszę o POMOC
Widzę, że nie ja jeden byłem zaskoczony myślą techniczną inżynierów Opla. W Hyundaiu z 1992 kontrolka była, w Toyocie z 2000 też była a rodzinnym Oplu z 2001 roku - nie ma. W ogóle w instrukcji taka kontrolka nie występuje. Bardzo mnie to zdziwiło, aż na GG z jednym forumowiczów to omawiałem, ale niestety, taka prawda.
Błękitna Zocha z Białołęki
Obrazek

Skasowany użytkownik 9162

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 9162 »

@piotreek77: Z tego co widze kontrolki, o które pytasz opisane są na 29, 83 i 91 stronie instrukcji.

Ja również chciałbym zapytać ponieważ kontrolka od poduszek i napinaczy zachowuje się prawidłowo. Zapala i gaśnie. Martwi mnie jednak ta od pasów w ogóle się nie świeci. Powinien towarzyszyć jej również sygnał ale go nie ma. Czy ktoś z was kojarzy może na co powinienem zerknąć aby ustalić problem?

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#6 Post autor: Maciek »

Nie każda ZA ma kontrolkę niezapiętych pasów...

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 9162 »

Maciek masz na myśli to, że nie każda Zofia ma ją na desce? Moja akurat ma i do tej pory niestety nie udało mi się ustalić dlaczego nie działa. Jeśli chodzi o sygnalizację dźwiękową to ogólnie działą. Sam sygnał mam np. jeśli zostawię kluczyk w stacyjce lub zostawię włączone światła. W "Sam naprawiam..." nie widze żadnych informacji na temat tego co może być przyczyną. Same schematy elektr. też są wycięte albo ich tam w ogóle nie było wiec nie można nawet dość co z czym połączone. W instrukcji obsługi tym bardziej ich nie będzie :(

Arczi

#8 Post autor: Arczi »

Maciek pisze:Nie każda ZA ma kontrolkę niezapiętych pasów...
U mnie takze niema takiej kontrolki tzn nie swieci nic na desce.
krzysiek_ pisze:Moja akurat ma i do tej pory niestety nie udało mi się ustalić dlaczego nie działa.
Miec moze kazdy licznik tyle ze moze nie byc aktywowana/podlaczona.
krzysiek_ pisze:Jeśli chodzi o sygnalizację dźwiękową to ogólnie działą. Sam sygnał mam np. jeśli zostawię kluczyk w stacyjce lub zostawię włączone światła.
To chyba norma we wszystkich Zosiach i wydaje mi sie ze ta od pasow powinna miec swoj przekaznik z jakims brzeczkiem...

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Oznaczenie silnika: Z20LET

#9 Post autor: Maciek »

krzysiek_ pisze:Maciek masz na myśli to, że nie każda Zofia ma ją na desce?
Nie każda ma aktywną tą funkcję. Na desce pewnie każdej jest, tylko po prostu "czarna" i nie działa.

#10 Post autor: Skasowany użytkownik 9162 »

Rozumiem, dzięki za info nie będe niepotrzebnie marnował na to czasu.

Skasowany użytkownik 6483

#11 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ja mam wersję "elegance" i u mnie również nie ma tej kontrolki . Musisz sam pamietać o zapinaniu pasów, trenuj pamięć :piwo:

dimsim

#12 Post autor: dimsim »

witam
czy w wersji A z 2003 roku powinna być kontrolka niedomkniętych drzwi oraz niezapiętych pasów?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#13 Post autor: Bodek »

dimsim pisze:witam
czy w wersji A z 2003 roku powinna być kontrolka niedomkniętych drzwi oraz niezapiętych pasów?
Kontrolka pasów - tak, drzwi - nie.

Instrukcja obsługi strona 12 i 13 - wykaz kontrolek ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Oznaczenie silnika: A18XER

#14 Post autor: GOTI »

A to już zależy na jaki kraj została wyprodukowana twoja Zafira i czy w danym kraju "jest to potrzebne" czy tam określone jakimiś przepisami ;)
Moja poleciała na Austrie i nie posiadam żadnej kontrolki czy tez sygnału od:
- nie zapięcia pasów,
- nie włączenia świateł
oraz od nie zamknięcia drzwi (jedynie wtedy podświetlanie działa i to sygnalizuje)
Obrazek

Awatar użytkownika
czekker
Przeglądacz
Imię: Grzechu
Auto: Subaru Outback 3.0R (H6)
Model: OBK
Oznaczenie silnika: EZ30D-2gen

#15 Post autor: czekker »

GOTI pisze:A to już zależy na jaki kraj została wyprodukowana twoja Zafira
fakt, moja oryginalnie była `dla Francji` i:
- kontrolki nie mam żadnej (pasów, drzwi, etc..)
- przy otwartych drzwiach mam sygnalizację dźwiękową włączonych świateł oraz kluczyka w stacyjce
Zafirynda sprzedana.. :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”