W zafirce A nie ma takich kontrolek. Jest jedynie od napinaczy pasów ale od niedomkniętych drzwi nie ma.piotreek77 pisze:Witam serdecznie mam takii problem z moją zafirką, że podczas otwarcia drzwi nie świeci kontrolka sygnalizująca ich nie zamknięcie. Podobnie jest z kontrolką pasów nie działa. Nie sygnalizuje nie zapięcia pasów. Podczas odpalania obie się świecą i gasną. Podobno to jest prawidłowo proszę o POMOC
kontrolka otwartych drzwi i brak zapiętych pasów?
Moderator: Sebu$
Ostatnio zmieniony 31 sty 2016, 19:50 przez Rafik, łącznie zmieniany 1 raz.
- dzarko
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Widzę, że nie ja jeden byłem zaskoczony myślą techniczną inżynierów Opla. W Hyundaiu z 1992 kontrolka była, w Toyocie z 2000 też była a rodzinnym Oplu z 2001 roku - nie ma. W ogóle w instrukcji taka kontrolka nie występuje. Bardzo mnie to zdziwiło, aż na GG z jednym forumowiczów to omawiałem, ale niestety, taka prawda.piotreek77 pisze:Witam serdecznie mam takii problem z moją zafirką, że podczas otwarcia drzwi nie świeci kontrolka sygnalizująca ich nie zamknięcie. Podobnie jest z kontrolką pasów nie działa. Nie sygnalizuje nie zapięcia pasów. Podczas odpalania obie się świecą i gasną. Podobno to jest prawidłowo proszę o POMOC
Błękitna Zocha z Białołęki
@piotreek77: Z tego co widze kontrolki, o które pytasz opisane są na 29, 83 i 91 stronie instrukcji.
Ja również chciałbym zapytać ponieważ kontrolka od poduszek i napinaczy zachowuje się prawidłowo. Zapala i gaśnie. Martwi mnie jednak ta od pasów w ogóle się nie świeci. Powinien towarzyszyć jej również sygnał ale go nie ma. Czy ktoś z was kojarzy może na co powinienem zerknąć aby ustalić problem?
Ja również chciałbym zapytać ponieważ kontrolka od poduszek i napinaczy zachowuje się prawidłowo. Zapala i gaśnie. Martwi mnie jednak ta od pasów w ogóle się nie świeci. Powinien towarzyszyć jej również sygnał ale go nie ma. Czy ktoś z was kojarzy może na co powinienem zerknąć aby ustalić problem?
Maciek masz na myśli to, że nie każda Zofia ma ją na desce? Moja akurat ma i do tej pory niestety nie udało mi się ustalić dlaczego nie działa. Jeśli chodzi o sygnalizację dźwiękową to ogólnie działą. Sam sygnał mam np. jeśli zostawię kluczyk w stacyjce lub zostawię włączone światła. W "Sam naprawiam..." nie widze żadnych informacji na temat tego co może być przyczyną. Same schematy elektr. też są wycięte albo ich tam w ogóle nie było wiec nie można nawet dość co z czym połączone. W instrukcji obsługi tym bardziej ich nie będzie
U mnie takze niema takiej kontrolki tzn nie swieci nic na desce.Maciek pisze:Nie każda ZA ma kontrolkę niezapiętych pasów...
Miec moze kazdy licznik tyle ze moze nie byc aktywowana/podlaczona.krzysiek_ pisze:Moja akurat ma i do tej pory niestety nie udało mi się ustalić dlaczego nie działa.
To chyba norma we wszystkich Zosiach i wydaje mi sie ze ta od pasow powinna miec swoj przekaznik z jakims brzeczkiem...krzysiek_ pisze:Jeśli chodzi o sygnalizację dźwiękową to ogólnie działą. Sam sygnał mam np. jeśli zostawię kluczyk w stacyjce lub zostawię włączone światła.
witam
czy w wersji A z 2003 roku powinna być kontrolka niedomkniętych drzwi oraz niezapiętych pasów?
czy w wersji A z 2003 roku powinna być kontrolka niedomkniętych drzwi oraz niezapiętych pasów?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kontrolka pasów - tak, drzwi - nie.dimsim pisze:witam
Instrukcja obsługi strona 12 i 13 - wykaz kontrolek
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
A to już zależy na jaki kraj została wyprodukowana twoja Zafira i czy w danym kraju "jest to potrzebne" czy tam określone jakimiś przepisami
Moja poleciała na Austrie i nie posiadam żadnej kontrolki czy tez sygnału od:
- nie zapięcia pasów,
- nie włączenia świateł
oraz od nie zamknięcia drzwi (jedynie wtedy podświetlanie działa i to sygnalizuje)
Moja poleciała na Austrie i nie posiadam żadnej kontrolki czy tez sygnału od:
- nie zapięcia pasów,
- nie włączenia świateł
oraz od nie zamknięcia drzwi (jedynie wtedy podświetlanie działa i to sygnalizuje)
- czekker
- Przeglądacz
- Imię: Grzechu
- Auto: Subaru Outback 3.0R (H6)
- Model: OBK
- Oznaczenie silnika: EZ30D-2gen
fakt, moja oryginalnie była `dla Francji` i:GOTI pisze:A to już zależy na jaki kraj została wyprodukowana twoja Zafira
- kontrolki nie mam żadnej (pasów, drzwi, etc..)
- przy otwartych drzwiach mam sygnalizację dźwiękową włączonych świateł oraz kluczyka w stacyjce