Gaśnie podświetlanie zegara i radia gdy włanczam światła

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kodak

Gaśnie podświetlanie zegara i radia gdy włanczam światła

#1 Post autor: kodak »

jeżeli ktoś zna problem ,proszę o pomoc. Gdy włączam światła gaśnie mi podświetlanie licznika i radia
Maciek

#2 Post autor: Maciek »

Pewnie ściemniłeś podświetlenie na maxa - po prawej od włącznika świateł masz pokrętło.

Pozdr.
M.
kodak

#3 Post autor: kodak »

dzięki , było tak jak napisałeś . zrobił to mój 6cio letni syn pozostawiony na chwilkę bez opieki.
Maciek

#4 Post autor: Maciek »

Hehe - czasami też przy wycieraniu deski się "samo" ściemni, odpalasz auto, włączasz światła, a tu niespodzianka ;)

Pozdr.
M.
Janusz 123

#5 Post autor: Janusz 123 »

Tez tak naprawiłem problem z wyświetlaczem.Fajnie czasami trochę poczytać forum.
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#6 Post autor: firek »

Ja pierwszą szkołe z przyciemnianiem przeszedłem w ładzie 2107 jednego dnia działało drugiego nie-spalone żarówki- rozebrana deska -żarówki dobre. skończyło sie po kupnie książki "Sam naprawiam". Od tamtej pory nie zaskoczyło mnie jak narazie zadne autko ze sciemnianiem:)
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#7 Post autor: firek »

Ja mam podobny problem ale napewno nie pokretło ;) Otórz podświetlenie znikło zupełnie, próbowałem znależc w instrukcji który bezpiecznik moze za to odpowiadac ale niestety nie znalazłem, może ktoś wie??

Bezpiecznik znaleziony, wymieniony i naprawione:)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, 18:04 przez firek, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz 123

#8 Post autor: Janusz 123 »

U mnie ostatnio wyświetlacz komputera pokazywał informacje bez włączonego zapłonu!?
rzadki

#9 Post autor: rzadki »

jak długo? kilka sekund czy cały czas?
dejna

#10 Post autor: dejna »

Janusz 123 pisze:U mnie ostatnio wyświetlacz komputera pokazywał informacje bez włączonego zapłonu!?
a co wyświetlał?

po wyłączeniu zapłonu CHECK jeszcze sie pali przez chwile i pokazuje z czym jest problem
rzadki

#11 Post autor: rzadki »

albo jak masz podłączony telefon przez bluetooth , to przez chwilę po wyciągnięciu kluczyka radio " się świeci"
Janusz 123

#12 Post autor: Janusz 123 »

Nie było komunikatu CHECK... Zwykłe info: zużycie chwilowe, itd.
darkp1

#13 Post autor: darkp1 »

Kilka sekund po wyłączeniu zapłonu tak jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”