[B] Problemy z użytkowaniem filtra cząstek stałych (DPF)

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
heko
Mieszkaniec
Model:

#361 Post autor: heko »

scct324 zabierz się za diagnozę, trzeba zapiąć kompa i sprawdzić parametry, odczytać status ostatnich regeneracji, przebiegi między nimi, działanie czujników temperatury i różnicy ciśnień, pracę EGR itd....jeśli wszystko będzie działać, możesz spróbować potraktować go chemią, na chwilę powinno wystarczyć...może zdążysz sprzedać :mrgreen: ...a kolejny właściciel będzie się o to dalej martwił :lol:
...sprawdź jeszcze poziom oleju, co byś silnika albo turbiny wcześniej nie wykończył...

tradelux

#362 Post autor: tradelux »

Nie spotkałem się z DPFem, którego nie dałoby się wypalić pod komputerem. Są ciężkie przypadki, ale po 2h walki nasycenie spada do 15-25% ;)
Niezależnie od wersji silnika i sterownika da się uzyskać taki rezultat. Ostatni sukces to walka z DPFem znajomego, który miał zapchany filtr w 194% :mrgreen:
Po tak ciężkim przypadku obowiązkowo do wymiany olej + filtr.

scct324: musisz podjechać do kogoś kto ma odpowiednią wiedzę + sprzęt.

twister226

#363 Post autor: twister226 »

witam kolego mógłbys podać email lub napisać na mój twister226@wp.pl potrzebuje rad w sprawie zafiry pozdrawiam

Awatar użytkownika
heko
Mieszkaniec
Model:

#364 Post autor: heko »

Zafirka 1.9 120KM przy okazji widać jak wieszał sie egr

Obrazek

luki50

#365 Post autor: luki50 »

A w jaki sposób sprawdzić w ilu % zapełniony jest filtr DPF? Chodzi mi o jakiś interfejs czy coś takiego żeby samemu sobie to zobaczyć i kiedy się spodziewać wypalania? Może macie jakieś konkretne modele sprzętu które polecacie?

Awatar użytkownika
heko
Mieszkaniec
Model:

#366 Post autor: heko »

op-com ;)

pawel7799

#367 Post autor: pawel7799 »

witam, przymierzam się do zafirki B, niestety większość ma DPF. Co weekend robie trase 80 do 200km, czy dałoby się sprowokować wypalanie pod koniec takiej trasy żeby potem przez tydzień w mieście był spokój??

Awatar użytkownika
heko
Mieszkaniec
Model:

#368 Post autor: heko »

...niema takiej możliwości aby sprowokować dopalanie...chyba ż komputerem ;)

pawel7799

#369 Post autor: pawel7799 »

a czy jakiś amatorski niedrogi interfejs dałby radę? w czasie jazdy oczywiście, no na włączenie to dla bezpieczeństwa bym się zatrzymał:)

Awatar użytkownika
heko
Mieszkaniec
Model:

#370 Post autor: heko »

...można, ale wymuszanie dopalania to ostateczność, to spore obciążenie dla dpf i oleju silnikowego

pawel7799

#371 Post autor: pawel7799 »

czyli musimy się zdać na sztuczną inteligencję, i wiele okazji do wypalania przepadnie w ten sposób. szkoda. ale auto nadal mi się podoba, mam na oku ładną 1,9 cdti 100KM, "w razie czego" na ile można ją przerobić żeby bardzo nie zyłować jej? można tuningować z DPF-em czy koniecznie trzeba wyrzucić wtedy? jeżdzę spokojnie ale dość szybko i co weekend dłuższa trasa

Awatar użytkownika
heko
Mieszkaniec
Model:

#372 Post autor: heko »

...ale dpf to nie problem...jeśli auto jest naprawdę ładne, to bież :)
...100 konna ładnie się robi na o 150KM a dpf zostaw sobie na później :)

Jandek

#373 Post autor: Jandek »

Witam serdecznie, jestem nowym użytkownikiem forum jak i Zafiry B stąd jeżeli pytanie nie w tym dziale co powinno z góry przepraszam:) Szukam odpowiedzi na mój problem: bład 042A05 i 2 problem kolega podłączył Zafirę do op coma (niedoświadczony użytkownik oprogramowania) i było pokazane że ilość km od ostatniego wypalania 11tys km czy to jest możliwe? podpowiem że nie szło uruchomić zdalnego wypalania dpf..... no chyba że go nie ma.... silnik 1,9 cdti 150 km wg vinu 2007r, prosze o pomoc

Awatar użytkownika
heko
Mieszkaniec
Model:

#374 Post autor: heko »

jeśli do tego zapełnienie filtra wynosiło 0, to nie masz już DPF :)

Jandek

#375 Post autor: Jandek »

Dziękuje za odpowiedź heko... a co z błędem?? czy to ma wpływ na to że strasznie kopci i muli np na klimie??

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”