taśma air bag i moduł CIM

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
piorun

taśma air bag i moduł CIM

#1 Post autor: piorun »

witam
poszła mi taśma air bag a i z czasem klakson też umarł.byłem na akcji serwisowej załozyli blaszke klason podziałał 2 godziny i umarł.
zamierzam sie do kupna modułu cim i teraz schody.
na allegro jest tego wiele ale róznią się jak nie cyferkami to i symbolami AD ,XG I INNE TAKIE
czy wszystko musi byc dokładnie jak w na moim,muszą się zgadzać wszystkie cyferki i literki?

13177915498990969 GC

za tyg :driver: na urlop :piwo: i chcę aby wszystko było OK :>

znalazłem moduł ale bez tasmy tylko że nr katalogowy jest inny jak na moim :shock:
a mimo to by działał? http://allegro.pl/show_item.php?item=24 ... 71e1e483bb
przepraszam może za i głupie pytania ale nie czaje nic z tego :lol:
Ostatnio zmieniony 01 lip 2012, 14:25 przez piorun, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: Bodek »

piorun pisze:witam
poszła mi taśma air bag a i z czasem klakson też umarł.byłem na akcji serwisowej załozyli blaszke klason podziałał 2 godziny i umarł.
zamierzam sie do kupna modułu cim i teraz schody.
na allegro jest tego wiele ale róznią się jak nie cyferkami to i symbolami AD ,XG I INNE TAKIE
czy wszystko musi byc dokładnie jak w na moim,muszą się zgadzać wszystkie cyferki i literki?

13177915498990969 GC

za tyg :driver: na urlop :piwo: i chcę aby wszystko było OK :>
Wrzuć Tutaj podam Ci nr katalogowy, ale moduł jest drogi.

Może z jakimś magikiem od elektryki pogadaj.
piotr87

#3 Post autor: piotr87 »

Witam, niestety nie moglem napisac nowego tematu dlatego opisalem swoj problem z CIMem w juz istniejacym temacie;
miałem problem z niedziałającym sterowaniem w kierownicy i postanowiłem poprawić zimne luty w CIMie, bardzo ostrożnie rozebrałem CIM, przelutowałem styki i sterowanie działa, natomiast wyskoczył błąd nieskalibrowanego czujnika skrętu (SAS).

I zastanawiam się czy dobrze złożyłem CIMa. Jak należy ustawić białe kółko zębate z magnesem w stosunku to tej złotej tarczy z nacięciami?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e3 ... e7ff9.html

Dodam jeszcze nie mogę skalibrować czujnika OP-COMem, ale kalibrując czujnik w SIGNUM musiałem najpierw podać kod zabezpieczający w astrze mnie o to prosił i czy najpierw trzeba podać kod żeby można było wykonać kalibrację?

Z góry dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”