czy woda powinna się skraplać
Moderator: Sebu$
czy woda powinna się skraplać
witam mam takie pytanie jeżdząc na klimie nie zauważyłem żeby skraplała się woda pod samochodem co to może być
-
- Bywalec
- Imię: Radek
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Może być zapchany odpływ ale możesz to sprawdzić otwierając wsad filtra przeciwpyłkowego. Wcześniej u mnie jak zacząłem uruchamiać klimę to po jej wyłączeniu parowały mi szyby. Tydzień temu wymieniałem filtr i jak dostałem się do niego to wylała się woda do kabiny. Patrzyłem na ten odpływ od dołu i nie był zapchany. Dziś ponownie otworzyłem pokrywę od filtra i ponownie woda. Odkręciłem zaślepkę od nagrzewnicy i drutem udrożniłem odpływ. Był faktycznie zapchany i woda która stała od razu wypłynęła na zewnątrz. Mam nadzieję że teraz będzie ok. Dodam że filtr do połowy był mokry , aż z niego płynęło.
Witam!
Dziś zauważyłem, że spod samochodu "cieknie" kropelkami jakaś ciecz. Miejsce kapania jest dokładnie widoczne na zdjęciu (zrobione od prawego, przedniego koła).
Z oględzin organoleptycznych stwierdziłem, że jest to raczej woda, tym bardziej, że dość szybko plama wysuszała się i nie zostawiała tłustych plam na jezdni. Dodam tylko, że nie zauważyłem, żeby na element z którego kapie "woda", kapała ona z góry. Na moją kiepską wiedzę z mechaniki samochodowej, stwierdziłem, że jest to problem układu klimatyzacji (stąd moje pytanie w tym wątku). Nie próbowałem jechać dla testów z wyłączoną klimą, bo upał niemiłosierny, a dzieciak na pokładzie. Jeżeli to faktycznie od klimy, to czy to normalne, a jeżeli nie, to z czym może być problem? A jeżeli nie od klimy, to co to?
Dziś zauważyłem, że spod samochodu "cieknie" kropelkami jakaś ciecz. Miejsce kapania jest dokładnie widoczne na zdjęciu (zrobione od prawego, przedniego koła).
Z oględzin organoleptycznych stwierdziłem, że jest to raczej woda, tym bardziej, że dość szybko plama wysuszała się i nie zostawiała tłustych plam na jezdni. Dodam tylko, że nie zauważyłem, żeby na element z którego kapie "woda", kapała ona z góry. Na moją kiepską wiedzę z mechaniki samochodowej, stwierdziłem, że jest to problem układu klimatyzacji (stąd moje pytanie w tym wątku). Nie próbowałem jechać dla testów z wyłączoną klimą, bo upał niemiłosierny, a dzieciak na pokładzie. Jeżeli to faktycznie od klimy, to czy to normalne, a jeżeli nie, to z czym może być problem? A jeżeli nie od klimy, to co to?