W normalnej sytuacji wygląda to tak: lekki spadek obrotów po włączeniu klimatyzacji szybko kompensowany przez układ sterujący silnikiem i nieznaczny wzrost po jej wyłączeniu wskutek zmniejszenia obciążenia silnika, również szybko kompensowany przez układ regulacji obrotów biegu jałowego. W opisywanym przypadku wyglądało to dokładnie odwrotnie, tak jakby zamiast wyłączać sprężarkę moduł sterujący próbował ją załączać i na odwrót zamiast załączać wyłączał, przy ciągle przepalającym się bezpieczniku 40 i kodzie błędu nr 57 w module układu chłodzenia. Dziś na razie wszystko działało, odpukać, bez zastrzeżeń, zobaczymy co będzie dalej.Arczi pisze:Hmm a to tak nie ma byc ? Przeciez zalanczajac kompresor klimy bedzie on "stawial" dodatkowy opor na silniku wiec obroty sa delikatnie podnoszone...slonina76 pisze:Skąd ten spadek obrotów przy wyłączaniu i wzrost przy włączaniu klimy
Błędy układu chłodzenia, kontrolka, problemy - porady
Moderator: Sebu$
-
slonina76
-
14021973
U mnie sytuacja wygląda tak, że kontrolka od układu chłodzenia/klimy zapala się tylko i wyłącznie wtedy gdy jednocześnie nagrzany jest silnik i chłodnica od klimatyzacji. Dodam również, że mimo palącej się kontrolki klima jak i chłodnica silnika pracują normalnie. Wystarczy wyłączyć silnik i ponownie go załączyć a kontrolka nie zapala się. Zapali się ona ponownie po włączeniu klimy
. Nie mam pojecia co to jest, nie zczytywałem błedów ale strasznie mnie to denerwuje i mam obawy czy aby czasem czegoś nie zarzynam jeżdżąc z tą"usterką". Czasem aż boję się używać klimy w największe upały.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim ?
-
chabretti
A jak Ci zapali się ta kontrolka to pracuje wiatrak od klimy14021973 pisze:U mnie sytuacja wygląda tak, że kontrolka od układu chłodzenia/klimy zapala się tylko i wyłącznie wtedy gdy jednocześnie nagrzany jest silnik i chłodnica od klimatyzacji. Dodam również, że mimo palącej się kontrolki klima jak i chłodnica silnika pracują normalnie. Wystarczy wyłączyć silnik i ponownie go załączyć a kontrolka nie zapala się. Zapali się ona ponownie po włączeniu klimy. Nie mam pojecia co to jest, nie zczytywałem błedów ale strasznie mnie to denerwuje i mam obawy czy aby czasem czegoś nie zarzynam jeżdżąc z tą"usterką". Czasem aż boję się używać klimy w największe upały.
-
Jaymzarf
-
14021973
-
14021973
-
Skasowany użytkownik 6483
-
kostian
Witam!
Jestem nowym nabywcą starego Opelka Zafiry 2,0DTI.
Dzisiaj i u mnie zapaliła się magiczna lampka klimatyzacji.
Poczytałem co było tutaj napisane i poszedłem sprawdzić jak zachowuje się moja bryka :
- odpalam auto klima wyłączona , kontrolka nie świeci
- zapala się po minucie może dwóch od włączenia klimatyzacji
- po właczeniu klimy wiatrak od niej kręci się szybko potem jakby zwalnia i zatrzymuje się całkowicie i chyba w tym czasie zapala się kontrolka (nie mogę obserwować wentylatora i lampki równocześnie)
- wyłączam autko czekam z godzinkę, odpalam i kontrolka nie świeci
- właczam klimę i zaczyna się powtórka z rozrywki
Dzięki za wszelkie wskazówki.
Jestem nowym nabywcą starego Opelka Zafiry 2,0DTI.
Dzisiaj i u mnie zapaliła się magiczna lampka klimatyzacji.
Poczytałem co było tutaj napisane i poszedłem sprawdzić jak zachowuje się moja bryka :
- odpalam auto klima wyłączona , kontrolka nie świeci
- zapala się po minucie może dwóch od włączenia klimatyzacji
- po właczeniu klimy wiatrak od niej kręci się szybko potem jakby zwalnia i zatrzymuje się całkowicie i chyba w tym czasie zapala się kontrolka (nie mogę obserwować wentylatora i lampki równocześnie)
- wyłączam autko czekam z godzinkę, odpalam i kontrolka nie świeci
- właczam klimę i zaczyna się powtórka z rozrywki
Dzięki za wszelkie wskazówki.
-
Jaymzarf
kostian, objawy jak u mnie...
Rozebrałem wiatrak ile się dało wyczyściłem (styki, wtyki), obficie spryskałem ośkę WD, potem jak wyschło użyłem jakiegoś smarowidła w płynie. Rozebrałem też kostki przy module wentylatorów, mechanicznie wyczyściłem styki. Poskładałem wszystko i... całe lato działało bez tej denerwującej kontrolki...
Rozebrałem wiatrak ile się dało wyczyściłem (styki, wtyki), obficie spryskałem ośkę WD, potem jak wyschło użyłem jakiegoś smarowidła w płynie. Rozebrałem też kostki przy module wentylatorów, mechanicznie wyczyściłem styki. Poskładałem wszystko i... całe lato działało bez tej denerwującej kontrolki...
-
chabretti
Witam. Objaw powrócił jakiś czas temu. Zauważyłem że wiatrak od klimy nie załączał się na wyższe obroty i wwtedy załączał mi się wiatrak od wody. Wkurzony poszedłem na całość - rozebrałem na część pierwsze wiatrak od klimy i okazało się że jedna szczotka zawieszona a u drugiej ugnił przewód (są cztery szczotki). Polutowałem i poczyściłem wszystkie szczotki i ich prowadnice. Posmarowane, złożone i próba. Drugi bieg się załącza i wszystko chula. Wniosek trzeba było się przyłożyć do roboty za pierwszym razem. 
-
kostian
No to tak:
-bezpieczniki sprawdzone i wszystkie całe
-teraz kontrolka nie już nie świeci ale i klima wcale nie odpala - wiatrak nawet nie drgnie
- wiatrak nie jest zatarty bo rusza się luźno
Z braku miejsca na ściąganie zderzaka (parking koło bloku) muszę nawiedzić niestety znawców tematu i mam nadzieję że oni coś pomogą.
Dam znać co to się porobiło.
[ Dodano: Sob Wrz 29, 2012 09:58 ]
No i po bólu.
Problem to za mało czynnika chłodzącego w układzie.
Gość podpiął maszynę uruchomił, kazał odpalić auto i właczyć klimę - wiatrak ruszył bez problemu.
Potem to już cała procedura odciągnięcia czynnika , suszenie, i napełnienie - klima hula jak złoto, kontrolka nie świeci.
UWAGA:
dowiedziałem sie od faceta aby pomiędzy chłodnicę a obudowę plastikową dać uszczelkę od okien bo w czsie pracy klimy plastikowa obudowa przeciera skraplacz, a tak będzie "wytłumiona" i odizolowana od tarcia.
Pozdrowienia - aha no i koszt naprawy - 160 zł.
-bezpieczniki sprawdzone i wszystkie całe
-teraz kontrolka nie już nie świeci ale i klima wcale nie odpala - wiatrak nawet nie drgnie
- wiatrak nie jest zatarty bo rusza się luźno
Z braku miejsca na ściąganie zderzaka (parking koło bloku) muszę nawiedzić niestety znawców tematu i mam nadzieję że oni coś pomogą.
Dam znać co to się porobiło.
[ Dodano: Sob Wrz 29, 2012 09:58 ]
No i po bólu.
Problem to za mało czynnika chłodzącego w układzie.
Gość podpiął maszynę uruchomił, kazał odpalić auto i właczyć klimę - wiatrak ruszył bez problemu.
Potem to już cała procedura odciągnięcia czynnika , suszenie, i napełnienie - klima hula jak złoto, kontrolka nie świeci.
UWAGA:
dowiedziałem sie od faceta aby pomiędzy chłodnicę a obudowę plastikową dać uszczelkę od okien bo w czsie pracy klimy plastikowa obudowa przeciera skraplacz, a tak będzie "wytłumiona" i odizolowana od tarcia.
Pozdrowienia - aha no i koszt naprawy - 160 zł.
-
TIGER
Witam
Jestem nowy na forum - mam problem - jak większość z klimą - na szybko przedstawię moje poczynania:
Mianowicie jeździł ok - zostawiłem na noc - i po południu zaczęły się dziać cyrki
1. zapalił się kontrolka check i klimy - a po przekręceniu zapłonu chodziły dwa wentylatory
2. zdemontowałem moduł od klimy - wyczyściłem wtyczki i masę - po zamontowaniu z powrotem przestały działać wentylatory i zgasł check- pali się tylko klima.
3 nagrzałem silnik do temp ok 96 i wentylator się nie załączył (podpięty czujnik klimy) i ta sama sytuacja z odpiętym czujnikiem
4 temp silnika na desce pokazuje, check się nie pali, kontrolka klimy się pali- wentylatory nie działają - termostat grzeje
Proszę o pomoc
Opel Zafira 1,8 16 V B+G rok 2000 115 KM wersja comfort
Pozdrawiam
Jestem nowy na forum - mam problem - jak większość z klimą - na szybko przedstawię moje poczynania:
Mianowicie jeździł ok - zostawiłem na noc - i po południu zaczęły się dziać cyrki
1. zapalił się kontrolka check i klimy - a po przekręceniu zapłonu chodziły dwa wentylatory
2. zdemontowałem moduł od klimy - wyczyściłem wtyczki i masę - po zamontowaniu z powrotem przestały działać wentylatory i zgasł check- pali się tylko klima.
3 nagrzałem silnik do temp ok 96 i wentylator się nie załączył (podpięty czujnik klimy) i ta sama sytuacja z odpiętym czujnikiem
4 temp silnika na desce pokazuje, check się nie pali, kontrolka klimy się pali- wentylatory nie działają - termostat grzeje
Proszę o pomoc
Opel Zafira 1,8 16 V B+G rok 2000 115 KM wersja comfort
Pozdrawiam