Elektryczne szyby - sterowanie, montaż, usterki
Moderator: Sebu$
Jako świeży forumowicz dziękuję kolegom za wpisy w tym temacie.Miałem nie działające otwieranie tylnych szyb.Pierwsza przyczyna-przepalony bezpiecznik.Jakiś czas działały Sytuacja się powtórzyła więc wziąłem się za kontrolę przewodów łączących elektrykę tylnych drzwi.Oczywiście jak pisaliście-przewody pourywane,częściowo nadpalone.Czyli poprzedni właściciel tez walczył przy pomocy wymiany bezpieczników Sytuacja identyczna w drugich tylnych drzwiach.Teraz oprócz elektrycznie otwieranych tylnych szyb mam nawet działające tylne głośniki Do tej pory ich nie słyszałem Pozdrawiam
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
witaj. Ja na początek bym obstawił wiązkę z kablami. Mi się niedomykała z kluczyka tylna lewa. Pozatym wszystko działało. Doszedłem do tego wkładając kluczyk do zamka i przekręcony w lewo na domykanie. Podczas domykania ruszałem drzwiami i zaczeła mi się podność i stawać. W pewnym położeniu drzwi domkneła się do końca. Tak że myśle lepiej sprawdzić kable niż rozbierać drzwi. Jak się okaże że kable są ok to trzeba rozbierać drzwiDoom pisze:Witam.
Mam problem z tylnymi drzwiami, mianowicie nie działa mi automat przy podnoszeniu szyb a co za tym idzie to nie domyka mi się jedna szyba. Myślę że to siłownik. Da się jakoś naprawić sam siłownik ? Ktoś to przerabiał ?
Witam! Mam problem z tylną lewą (od kierowcy) szybą, a raczej z brakiem jej otwierania i zamykania. Sprawdzałem, prąd dochodzi do silniczka, ale on nie reaguje, tylko słychać cyknięcie podczas wciskania przełącznika od podnoszenia. Czy to oznacza, że silniczek się spalił? Czy jeszcze coś innego? Pozdrawiam!
-
- Świeżak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Opel Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Witam
Chciałem Was prosić o podpowiedź, co może być przyczyną braku zasilania silnika otwierania tylnych szyb z prawej i lewej strony.
Sprawdziłem
- bezpieczniki
- przewody w progach
- podanie zasilania innym przewodem powoduje, że szyby działają bez problemu.
Sprawa wygląda jakby brakło zasilania w punkcie z którego rozdzielane jest ono na tylne szyby.
Chciałem Was prosić o podpowiedź, co może być przyczyną braku zasilania silnika otwierania tylnych szyb z prawej i lewej strony.
Sprawdziłem
- bezpieczniki
- przewody w progach
- podanie zasilania innym przewodem powoduje, że szyby działają bez problemu.
Sprawa wygląda jakby brakło zasilania w punkcie z którego rozdzielane jest ono na tylne szyby.
-
- Świeżak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Opel Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Witamfirek pisze:kiki05, szyby nie otwierają sie zasterowane przełacznikami w swoich drzwiach jak mniemam, a czy działają gdy sterujesz głównym przełacznikiem w drzwiach kierowcy??
Jeżeli podam napięcie z obcego przewodu to sterowanie działa i z przodu i z tyłu, ewidentnie problem jest z zasilaniem na czerwonym przewodzie dochodzącym do kostki w dźwiach i silniczka.
Kolega, który pomaga Mi w rozwiązaniu problemu zaczął wymiękać, gdyż chyba problem go przerasta i dlatego zapytałem na forum, może ktoś podpowie gdzie jeszcze szukać. Kolega ma pomysł, żeby zajrzeć pod tablicę bezpieczników, a ja nie jestem do końca przekonany czy to słuszna droga, już po jego testach zaczęła mi się palić kontrolka poduszki powietrznej .
[ Dodano: Nie Cze 17, 2012 11:14 ]
Problem rozwiązanyPrzemek_1988 pisze:Najlepiej pożycz od kogoś miernik prądu i sprawdź do którego miejsca dochodzi napięcie i gdzie je gubi...
Znaleźliśmy miejsce gdzie łączą się przewody rozdzielające zasianie na silniki szyb w tylnich dźwiach, dokładnie znajduje się to pod plastikową osłoną progu od strony kierowcy.
U mnie również pojawił się problem z tylną szybą. Przełącznik w tylnych drzwiach nie odpowiada Szyba działa bez zarzutu ale z przełączników w drzwiach kierowcy. Zakładam, że będę musiał rozebrać pokrycie tylnych drzwi i zerknąć na przewody. Nie wiem jednak jak się do tego zabrać. Macie może jakieś materiały opisujące takie działanie? Co ewentualnie jeszcze mogę sprawdzić, aby odnaleźć przyczynę usterki?
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Sprawdź sobie kable co idą ze słupka do tylnych drzwikrzysiek_ pisze:U mnie również pojawił się problem z tylną szybą. Przełącznik w tylnych drzwiach nie odpowiada Szyba działa bez zarzutu ale z przełączników w drzwiach kierowcy. Zakładam, że będę musiał rozebrać pokrycie tylnych drzwi i zerknąć na przewody. Nie wiem jednak jak s
ię do tego zabrać. Macie może jakieś materiały opisujące takie działanie? Co ewentualnie jeszcze mogę sprawdzić, aby odnaleźć przyczynę usterki?
tam pomiędzy przełącznikami na drzwiach kierowcy jest długi cienki przełącznik jak jest w prawym skrajnym położeniu to po lewej powinna się świecić zielona dioda i powinno być sterowanie w tylnych drzwiach. A jak jest w lewym skrajnym położeniu to po prawej świeci się czerwona dioda i niema sterowania z tylnych drzwi i wtedy steruje się z drzwi kierowcy tylnymi szybami.