Jakie najlepsze opony letnie
Moderator: Sebu$
mam taki dylemat, chcę kupić opony i mam do wybory 195'tki i 185'tki "
spec" mówił że 195'tki lepiej założyć bo są wyższe i taki mi poleca co wy na to? wolał by,m węższe no ale jak miało by coś być źle?? oczywiście 15". o markę nie pytam bo sta c mnie tylko na używki i i tak wezmę jakieś tanie niestety...
bardzo proszę o radę:)
spec" mówił że 195'tki lepiej założyć bo są wyższe i taki mi poleca co wy na to? wolał by,m węższe no ale jak miało by coś być źle?? oczywiście 15". o markę nie pytam bo sta c mnie tylko na używki i i tak wezmę jakieś tanie niestety...
bardzo proszę o radę:)
jednak wezmę te 195'tki. Dzisiaj oglądałem moją lewą przednią oponę bo gośc przy zbieżności mówił że grozi mi wystrzał. opadła mi szczęka jak zobaczyłem pęknięcia niesamowite - do tego bąble. W piątek jadę po opony obojętnie jakie byle by były.
Maserek koleiny to pikuś - w Olkuszu (niedaleko Kraka) są takie dziury jak by stado tytanozaurów przebiegło przez ulice
Maserek koleiny to pikuś - w Olkuszu (niedaleko Kraka) są takie dziury jak by stado tytanozaurów przebiegło przez ulice
- kamil12luty
- Mieszkaniec
- Model:
Powiem Ci że zwiekszenie szerokości o jeden rozmiar nie powinno powodobwać takie zmiany w prowadznie. Brat w VB zmieniał identyko jak Ty i nie ma kompletnie różnicy, Może dla pewności jedz sobie sprawdz zawieszenie. Ja u siebie w cali na lato mam 195/16" i zima 175/"14 i nie ma różnicy w prowadzeniu.maserek pisze:Zmieniłem zimówki 195/65/15 na letnie 205/55/16 i trochę dziwnie się jezdzi. W Krakowie od cholery kolein i nosi Zefirem na prawo i lewo Kwestie spalania dyplomatycznie przemilczę :>
- kamil12luty
- Mieszkaniec
- Model:
Wielkość felgi nie wpływa na prowadznie zachowujac proporcje i wysokość opony.Kacperuch pisze:Ze niby wzrosło na 16?maserek pisze:Zmieniłem zimówki 195/65/15 na letnie 205/55/16 i trochę dziwnie się jezdzi. W Krakowie od cholery kolein i nosi Zefirem na prawo i lewo Kwestie spalania dyplomatycznie przemilczę :>
- Kacperuch
- Zafiromaniak
- Imię: Kacper
- Auto: Skoda
- Model: Octavia2
- Oznaczenie silnika: 19BKC
Wiem dlatego pytam Ale szersza oponka może inaczej brac koleiny. Porównaj sobie na prostej drodzę. Na pewno będzie różnica na plus. A koleiny? no cóż.. chyba jeszczę kilkanaście lat będą atrybutem polskich drógkamil12luty pisze:Wielkość felgi nie wpływa na prowadznie zachowujac proporcje i wysokość opony.Kacperuch pisze:Ze niby wzrosło na 16?maserek pisze:Zmieniłem zimówki 195/65/15 na letnie 205/55/16 i trochę dziwnie się jezdzi. W Krakowie od cholery kolein i nosi Zefirem na prawo i lewo Kwestie spalania dyplomatycznie przemilczę :>
-
- Przeglądacz
- Imię: Wojciech
- Auto: Zafira B 1.8 111 edition
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Zawieszenie muszę sprawdzić faktycznie, pózniej geometrię. Tylko dziwi mnie to że taka różnica powstała dokładnie po wymianie. Spalanie wzrosło min. ok 0,5 l.
Na prostej jest dobrze ale na minimalnych koleinach kiere trzeba trzymać konkretnie
Na prostej jest dobrze ale na minimalnych koleinach kiere trzeba trzymać konkretnie
Ale szerokość kapcia już wpływa, zwłaszcza na nierównościach których w naszym pięknym kraju jest więcej niż normalnych dróg.kamil12luty pisze: Wielkość felgi nie wpływa na prowadznie zachowujac proporcje i wysokość opony.