Podswietlenie kokpitu i komputera - dziwne zachowanie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
hatson

Podswietlenie kokpitu i komputera - dziwne zachowanie

#1 Post autor: hatson »

Witam,

ostatnio podczas jazdy z wlaczonymi swiatlami. przygasl mi ekran komputera i podswietlenie zegarow. Ledwo sie swieci, tak, ze w dzien nic na ekraniku nie widac. Zeby bylo smieszniej, to jak wylacze swiatla, to podswietlanie jest OK. zarowno zegary jak i ekran jest prawidlowo podswietlony. W ustawieniach mam ustawione caly czas na tryb dzienny. Jakis bezpiecznik, czy jaka cholera ?

Pozdrawiam
Pawel
mzabierek

#2 Post autor: mzabierek »

A sprawdź, czy przypadkiem nie przyciemniłeś oświetlenia zegarów tym pokrętłem po lewej stronie kierownicy...
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

Spróbuj wyłaczyć tryb dzienny op-comem, daj ustawienia fabryczne, może coś sie zawieśiło w ustawieniach. Ja też mam tryb dzienny, wersje 5, i raz światła sie nie paliły w ogóle a raz paliły sie wraz z lampami tylnymi a nie powinny.
hatson

#4 Post autor: hatson »

Dzieki koledzy za pomoc. Tak to jest, jak sie nie czyta instrukcji. Faktycznie bylo sciemnione tym pokretlem po lewej stronie. Ja bylem przekonany, ze to jest regulacja tempomatu i myslalem, ze mi nie dziala (oznaczenie jest identyczne jak przy tempomacie). Glupio mi normalnie no ale coz. No ale to w takim razie, czy nie ma w tym aucie mozliwosci regulowania predkosci an tempomacie ?

Pozdrawiam
Pawel
raiden

#5 Post autor: raiden »

Apropos dziwnego zachowania miałem dzisiaj jednorazową dziwną akcję z tablicą zegarów, jechałem sobie do domu parę ładnych km tak +/- 90km/h i nagle ni stąd i zowąd "zresetowały" się zegary - wskazówki poszły na zero i zgasły wszystkie kontrolki, po sekundzie wszystko się uruchomiło tak jak przy załączaniu zapłonu i działa... Co to za cholera...? żadnych błędów na O-C.
shaqal

#6 Post autor: shaqal »

raiden pisze:Apropos dziwnego zachowania miałem dzisiaj jednorazową dziwną akcję z tablicą zegarów, jechałem sobie do domu parę ładnych km tak +/- 90km/h i nagle ni stąd i zowąd "zresetowały" się zegary - wskazówki poszły na zero i zgasły wszystkie kontrolki, po sekundzie wszystko się uruchomiło tak jak przy załączaniu zapłonu i działa... Co to za cholera...? żadnych błędów na O-C.
CIM lub liczniki do przejrzenia.

Masz może fabryczny alarm?
pawelszym

#7 Post autor: pawelszym »

moim zdaniem liczniki.
CIM nie zresetuje ci zegarów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”