Centralny zamek - problemy związane z poprawnym działaniem
Głośnik działa, elektryczne szyby też działają, dziś po pracy zerknę na ten łącznik zobaczymy czy nie ma tam jakiś pozrywanych kabli.
[ Dodano: Czw Lip 21, 2011 21:23 ]
Sprawdziłem wiązkę, jest nietknięta, wszystkie przewody a super kondycji, kontaktem 60 przeczyściłem styki i niestety nadal nie ma efektu.
Jutro czeka mnie chyba wizyta w zaprzyjaźnionym warsztacie gdyż to raczej chyba siłownik, lub ewentualnie padnięta kaseta zamka.
[ Dodano: Pią Lip 22, 2011 15:45 ]
A jednak to przewody! Tylko znacznie głębiej niż ja szukałem, w zasadzie już nie w gumie a głębiej w części słupka. Najważniejsze, że szybko naprawione
Jako ciekawostkę dodam, że w warsztacie tuż przede mną stała stalowa ZB z tą samą usterką
[ Dodano: Czw Lip 21, 2011 21:23 ]
Sprawdziłem wiązkę, jest nietknięta, wszystkie przewody a super kondycji, kontaktem 60 przeczyściłem styki i niestety nadal nie ma efektu.
Jutro czeka mnie chyba wizyta w zaprzyjaźnionym warsztacie gdyż to raczej chyba siłownik, lub ewentualnie padnięta kaseta zamka.
[ Dodano: Pią Lip 22, 2011 15:45 ]
A jednak to przewody! Tylko znacznie głębiej niż ja szukałem, w zasadzie już nie w gumie a głębiej w części słupka. Najważniejsze, że szybko naprawione
Jako ciekawostkę dodam, że w warsztacie tuż przede mną stała stalowa ZB z tą samą usterką
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Witam
Mam podobny problem z tylnymi lewymi drzwiami co przedmówca.
Nie zamykają się za pierwszym razem muszę otwrzyć auto i ponownie zamknąć za drugim lub trzecim razem centralny dopiero zarygluje tylne drzwi. Co dziwne, że jak pociągne za klamkę tych drzwi to sie otwierają wszystkie co oznacza, ze chyba prąd do nich dochodzi. Już dwa razy rozbierałem auto, żeby dostać się do wiązki raz tylko z gumowej osłonki a wczoraj łącznie ze zdemontowaniem listew w progach przeglądałem wszystkie kabelki i są całe nie widać żadnych przetarć a tym bardziej pęknięć.
Jak zamykam auto to słychac za kazdym razem że, centralny w tylnich lewych chodzi tylko nie za każdym razem rygluje te dzrzwi.
Dodam że nie mam problemów równiez z głośnikiem w tych dzrzwiach czy el. szyb.
Podpowiedzcie co robić? czy mozliwe że to awaria samego mechanizmu centralnego zamka?
Mam podobny problem z tylnymi lewymi drzwiami co przedmówca.
Nie zamykają się za pierwszym razem muszę otwrzyć auto i ponownie zamknąć za drugim lub trzecim razem centralny dopiero zarygluje tylne drzwi. Co dziwne, że jak pociągne za klamkę tych drzwi to sie otwierają wszystkie co oznacza, ze chyba prąd do nich dochodzi. Już dwa razy rozbierałem auto, żeby dostać się do wiązki raz tylko z gumowej osłonki a wczoraj łącznie ze zdemontowaniem listew w progach przeglądałem wszystkie kabelki i są całe nie widać żadnych przetarć a tym bardziej pęknięć.
Jak zamykam auto to słychac za kazdym razem że, centralny w tylnich lewych chodzi tylko nie za każdym razem rygluje te dzrzwi.
Dodam że nie mam problemów równiez z głośnikiem w tych dzrzwiach czy el. szyb.
Podpowiedzcie co robić? czy mozliwe że to awaria samego mechanizmu centralnego zamka?
- Tomek-77
- Przeglądacz
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B16DTH
A u mnie jest jakaś odmiana awarii tylnych lewych drzwi. Od kilku miesięcy nie włącza mi się oświetlenie wnętrza gdy uchylę drzwi (nie przeszkadzało i to strasznie więc nie szukałem usterki) a wszystko pozostałe działało OK. Ostatnio gdy zamykam drzwi z pilota, siłownik tylnych lewych drzwi zamyka je z opóźnieniem ok. 1 sekundy. Czyżby też jakiś przetarty kabelek?
U mnie było dokładnie tak samo a wina leżała po stronie przewodów.Tomek-77 pisze:A u mnie jest jakaś odmiana awarii tylnych lewych drzwi. Od kilku miesięcy nie włącza mi się oświetlenie wnętrza gdy uchylę drzwi (nie przeszkadzało i to strasznie więc nie szukałem usterki) a wszystko pozostałe działało OK. Ostatnio gdy zamykam drzwi z pilota, siłownik tylnych lewych drzwi zamyka je z opóźnieniem ok. 1 sekundy. Czyżby też jakiś przetarty kabelek?
- Tomek-77
- Przeglądacz
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B16DTH
Dzięki Marki za wskazówki .
U mnie wyglądało to tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 44a68.html
Awaria usunięta, choć mam wrażenie że tylne lewe drzwi nadal otwierają się o "ułamek sekundy" później niż przednie - ale może to złudzenie "optyczne".
U mnie wyglądało to tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 44a68.html
Awaria usunięta, choć mam wrażenie że tylne lewe drzwi nadal otwierają się o "ułamek sekundy" później niż przednie - ale może to złudzenie "optyczne".
Wyciągnij przełącznik i sprawdź czy wiązka elektryczna jest do niego podłączona.Akurat ta wtyczka nie ma specjalnego zabezpieczenia i lubi wypaść.mhusky pisze:Witam. Mam pytanie, jeżeli zamki działają w drzwiach tylnych, a nie działają szyby elektryczne sterowane w tylnych drzwiach natomiast od strony kierowcy mogę je opuszczać. Nadmienię, że nie ma podświetlenia na przełącznikach od szyb. Czy ktoś miał podobny problem?
Pozdrawiam
W przełączniku od strony kierowcy powinien być tzw safety switch który blokuje możliwość otwarcia okien z tyłu.I po analizie schematu elektrycznego myślę że tu może być problem.Z tego przełącznika doprowadzane jest 12v na przełączniki z tyłu.U ciebie te napięcie nie dociera ponieważ nie masz podświetlenia w tych przyciskach.Musisz sprawdzić ten przełącznik a jak jest dobry to również wiązkę kabli między drzwiami tylnymi i słupkiem.Być może tylko ten kabel jest przerwany.
Witam wszystkich , czytałem to co było na forum ale nie znalazłem co dot.mojego problemu. Mam ZB 2007r. bez żadnych objawów z pilota zamknąłem tylko tylną klapę i wlew paliwa , wszystkie drzwi zostały otwarte. Tak samo dzieje sie jak zamykam przełącznikiem z kabiny. Nie moge zamknąć wszystkich drzwi, ani z kluczyka ani z ilota. Opisywaliście , że moga to być kable w drzwiach , ale jak to znaleść. Mam pytanie może ktoś zna metode od czego zacząć gdzie jest centralka z centralnego. Bardzo dziekuje za wszelkie sugestie bo jest to problem zostawiać otwarte auto na paringach
- Zafiromaniak
- Mieszkaniec
- Model:
Widzę że duża część osób ma problemy z zamkiem, u mnie to samo, głośnik w tylnych lewych drzwiach nie działa i również nie działa zamykanie, wszystkie drzwi z przodu i tylnie prawe + bagażnik i wlew się zamykają a tylne lewe drzwi nie, pociągam za klamke i otwierają się wtedy wszystkie drzwi i te. Jak dostać się do tych kabli ?
If you think that life is easy to be wrong...
Pozdrawiam Zafiromaniak
Pozdrawiam Zafiromaniak