Kontrolka świec żarowych

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
pp

Kontrolka świec żarowych

#1 Post autor: pp »

Mam pytanie - dziś zapaliła się mi w Zafirce 1,9 CDTI - 2006 w trakcie jazdy kontrolka świec żarowych i teraz po przekręceniu kluczyka cały czas miga. Co z tym zrobić ? czy to błąd?
kicaj

#2 Post autor: kicaj »

tak to blad
masz dpfa?
pp

#3 Post autor: pp »

Raczej nie.
Poszperałem na necie i znalazłem coś takiego:

Twój silnik jest wyposażony w filtr cząstek stałych DPF. Ten filtr jest bezobsługowy. tzn sam się regeneruje. Kiedy mruga ci kontrolka od świec żarowych to znaczy ze ten filtr się regeneruje tzn wypala z sadzy. Silnik podaje większą dawkę paliwa przez co jest podwyższona temp i w filtrze wypalane są sadze które wyłączane są ze spalin. Wszytko to po to by spełnić normy euro spalin. Czyli jednym słowem wszystko ok u ciebie.

I pomogło! Przejechałem ok 25 km i kontrolka przestała migać.
pp

#4 Post autor: pp »

kicaj

#5 Post autor: kicaj »

pp pisze:Raczej nie.
nie, ze nie masz dpfa, czy nie, ze to nie blad?

zauwaz co napisales:
pp pisze:teraz po przekręceniu kluczyka cały czas miga.
nie napisales ze ci mruga podczas jazdy... a to wiele zmienia
dlatego sie dopytywalem o DPF...

zreszta - wiecej o DPFie wypalaniu i problemow z tym, oraz o swiecacej/nie swiecacej kontrolce swiec zarowych wiele znajdziesz na forum opla (opel24) oraz tutaj...
pp

#6 Post autor: pp »

No dzięki kicaj za podpowiedzi, chodziło o błąd a kontrolka mrugała i na postoju i w trakcie jazdy.
A może ktoś jest w posiadaniu instrukcji w języku polskim, lub wie gdzie ją szukać?
kicaj

#7 Post autor: kicaj »

pp pisze:na postoju i w trakcie jazdy.
ale na wlaczonym silniku - a tego nie napisales, a to b. wazna informacja
instrukcja w ASO za 250PLN albo szukaj na googlach
cinek74

#8 Post autor: cinek74 »

A ja mam odwrotny problem obecnie - kontrolka w ogóle się nie zapala, a przy uruchamianiu samochodu chyba na chwilę powinna, prawda? Może to tylko kontrolka ale może coś innego jest przyczyną. Ktoś pomoże?
tico0

#9 Post autor: tico0 »

cinek74 pisze:A ja mam odwrotny problem obecnie - kontrolka w ogóle się nie zapala
To zależy co stwierdzi w danym momencie komputer podczas odpalania, może grzać świece a nie musi. U mnie jest to samo bardzo często nie grzeje świec.
kicaj

#10 Post autor: kicaj »

cinek74, jesli masz dostep do opcoma to zrob sobie test kontrolki czy swieci, poza tym masz problemy z rozruchem
jakies bledy?
u mnie nawet w te dni podczas porannego rozruchu mignie kontrolka na tyle ze da sie ja zauwazyc...
cinek74

#11 Post autor: cinek74 »

Dostępu nie mam. Na razie żadnych problemów z odpalaniem nie mam. A wydaje mi się, że choć na chwilę powinien z rana kontrolkę włączyć.
tico0

#12 Post autor: tico0 »

cinek74 pisze:A wydaje mi się, że choć na chwilę powinien z rana kontrolkę włączyć
Jak już raz napisałem nie koniecznie musi.....
alexdx7

#13 Post autor: alexdx7 »

Witam, u mnie w Zafirce występuje dziwne zjawisko. Jak odpalam na zimnym silniku to po odpaleniu wszystkie kontrolki mi gasną a za chwile zapala sie autko z kluczykiem czyli jakiś błąd. Na rozgrzanym silniku takie zjawisko nie występuje, wszystko jest ok. Powiedzcie mi co może być przyczyną??
A cha po podłączeniu pod kompa wyskoczył błąd nie pamietam numeru ale chodziło o moduł świec żarowych, wymieniłem moduł i dalej jest to samo
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#14 Post autor: Harry200 »

Takie objawy ma uszkodzenie co najmniej jednej świecy żarowej. Sprawdż sobie miernikiem albo kontrolką sprawność świec..
alexdx7

#15 Post autor: alexdx7 »

Witam, wymieniłem wszystkie świece żarowe na nowe, moduł sterowania świec też nowy założyłem i dalej wyskakuje mi błąd P 0683-02. Co jes grane, jaka może być tego przyczyna?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”