Pytam, bo chcę kupić ZAFIRĘ
Moderator: Tunio999
Pytam, bo chcę kupić ZAFIRĘ
Proszę o fachową poradę.Podoba mi się Zafira diesel 2.0,co sądzicie o tym samochodzie.Może proponujecie z innym silnikiem.Może benzyna i gaz?Dysponuję budżetem 15 000 zł.Proszę o podpowiedź.Serdecznie dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.Pozdrawiam Krzysztof
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Poszukaj troszkę na forum, coś znajdziesz np.:krzychu292 pisze:Proszę o fachową poradę.Podoba mi się Zafira diesel 2.0,co sądzicie o tym samochodzie.Może proponujecie z innym silnikiem.Może benzyna i gaz?Dysponuję budżetem 15 000 zł.Proszę o podpowiedź.Serdecznie dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.Pozdrawiam Krzysztof
ZA
ZA_1
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Najczesciej odradzaja ci ktorzy czegos nie mieli a nasluchali sie. Niestety taka jest bardzo czesto prawda.
Nie raz i ja sie na to nacialem i wlasnie przez to nie kupilbym swojej Zafiry.
Owszem jak sie kupuje przyslowiowego kota w worku albo chce sie auto na pelnym wypasie za pol ceny to czesto kupuje sie zloma.
To moj pierwszy diesel na stale (mialem kilka "przelotnie"). Mam 2.0 DTI od kwartalu i jestem bardzo zadowolony. Fakt ze kupilem z pewnego zrodla i z kpl papierow a cala przeszlosc jest mi doskonale znana. Auto ma pare detali do poprawki ale za to odwdziecza sie spalaniem ponizej 5,5l/100km w trasie a w mieszanym ~6,5l/100km. Dla mojej rodziny (3 osoby + labrador) jest idealna.
W/g mnie to niema sie co spieszyc z kupowaniem. Zapytaj kolegi na forum ktory sprzedaje Zafiry. Napewno Ci cos znajdzie.
Owszem jak sie kupuje przyslowiowego kota w worku albo chce sie auto na pelnym wypasie za pol ceny to czesto kupuje sie zloma.
To moj pierwszy diesel na stale (mialem kilka "przelotnie"). Mam 2.0 DTI od kwartalu i jestem bardzo zadowolony. Fakt ze kupilem z pewnego zrodla i z kpl papierow a cala przeszlosc jest mi doskonale znana. Auto ma pare detali do poprawki ale za to odwdziecza sie spalaniem ponizej 5,5l/100km w trasie a w mieszanym ~6,5l/100km. Dla mojej rodziny (3 osoby + labrador) jest idealna.
W/g mnie to niema sie co spieszyc z kupowaniem. Zapytaj kolegi na forum ktory sprzedaje Zafiry. Napewno Ci cos znajdzie.
No to wydaje mi się argument, który pasuje do każdego auta przed zakupem...Maciek pisze:2.0 DTI nie jest taki najgorszy, chociaż kilkunastoletnie auto z niewiadomym przebiegiem może przysporzyć kłopotów...
ten motor był montowany w modelach od astry po vectre C i signum więc nie wydaje mi się ze to taka straszna jednostka. Do tego nie jest jakoś strasznie paliwożerna więc na chwilę obecną jestem zwolenikiem tego motoru i mogę go polecić z czystym sumieniem:)
po pierwsze ten silnik nie jedzie, jest słaby
po drugie częste problemy z zapowietrzaniem
po trzecie naprawa pompy kosztuje pół samochodu
po czwarte mało pali tylko w trasie
po piąte dwumasa jakaś taka nietrwała
po szóste problemy z wymianą świec
po siódme to może się nawet wał urwać
po ósme problemy z egr
wystarczy przejrzeć forum, wiele problemów dotyczy właśnie dwulitrowego diesla
nie mówię że diesle są złe, dużo jeżdżę 1.6HDI 90KM i 1.4 D4D 90KM, ale oplowskie 2.0 DTI to porażka po całości
po drugie częste problemy z zapowietrzaniem
po trzecie naprawa pompy kosztuje pół samochodu
po czwarte mało pali tylko w trasie
po piąte dwumasa jakaś taka nietrwała
po szóste problemy z wymianą świec
po siódme to może się nawet wał urwać
po ósme problemy z egr
wystarczy przejrzeć forum, wiele problemów dotyczy właśnie dwulitrowego diesla
nie mówię że diesle są złe, dużo jeżdżę 1.6HDI 90KM i 1.4 D4D 90KM, ale oplowskie 2.0 DTI to porażka po całości
-
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira A 2,2 16V Design
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
wydaje mi sie po wypowiedziach kolegi cieniassss że dla niego najlepszy silnik to właśnie ten który on sam posiada, kiedyś napisał o moim cyt.cieniassss pisze:zafira to fajny samochód, ale 2.0 DTI moim zdaniem to najgorszy silnik jaki zrobił opel, zrezygnowali z niego dość szybkokrzychu292 pisze:Proszę o fachową poradę.Podoba mi się Zafira diesel 2.0,co sądzicie o tym samochodzie.
2.2 DIRECT, omijaj dalekim łukiem, ani to oszczędne ani proste w konstrukcji, dla mnie taka konstrukcja to połączenie wad zarówno silników benzynowych jak i diesla
moim zdaniem najlepszy jest 2.0T+LPGkwaku pisze:wydaje mi sie po wypowiedziach kolegi cieniassss że dla niego najlepszy silnik to właśnie ten który on sam posiada
kwaku, nie jestem forumowo-internetowym znawcą, oprócz tego że motoryzacja to moje hobby, to również moje wykształcenie oraz praca: wcześniej jako mechanik, a teraz specjalista ds części zamiennych w autoryzowanym serwisie volvo
Zobaczymy jak Ci przyjdzie robić pompę - zapraszam do siebie, trochę ich już zrobiłem dla swoich klientów. W życiu nie przywiozłem ani jednej ZA DTI i nie przywiozęArczi pisze:Najczesciej odradzaja ci ktorzy czegos nie mieli a nasluchali sie. Niestety taka jest bardzo czesto prawda.
ZB w dieslu to co innego, ale tam siedzi silnik Fiata.