ANTENA CB- reling czy klapa gdzie zamocować?
Moderator: Sebu$
ANTENA CB- reling czy klapa gdzie zamocować?
Witajcie Koledzy.Sprzedałem CB a dokładniej "szumofna" (Alan 100PLUS, antena Wilson na magnes) i nabyłem porządny sprzęt (NEVADA 2002,antena LEMM TURBOSTAR 3001) Potrzebuje Waszej pomocy a właściwie podpowiedzi gdzie najlepiej zamontować antenę CB RADIA. I nie chodzi mi tu o magnesowe tylko porządną anteną 200cm dł.Moja koncepcja jest aby zamontować ją na klapie w okolicy świateł tylnych i właśnie tu mam wątpliwości : czy nie będzie gorsza jakość rozmów jeśli antena będzie wystawać nad dach tylko ok 100cm , czy aby tak długa antena nie powygina blachy na klapie przy uchwycie?
Myślałem też o przymocowaniu do relingu ale tu z kolei wysokość razem z Zośką byłaby prawie jak TIR i wszystkie gałęzie były by moje. Poradźcie coś . powiedzcie jak Wy macie zamontowane tak długie anteny? Z góry dziękuje za podpowiedzi .POZDRAWIAM
Myślałem też o przymocowaniu do relingu ale tu z kolei wysokość razem z Zośką byłaby prawie jak TIR i wszystkie gałęzie były by moje. Poradźcie coś . powiedzcie jak Wy macie zamontowane tak długie anteny? Z góry dziękuje za podpowiedzi .POZDRAWIAM
- Mattai
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
Naklejka na dach z poliwęglanu i na środek dachu lub 20cm od anteny FM...bo inaczej odbiór będzie ok, ale nadawanie tak sobie.... reszta to wcześniej czy później zniszczy karoserię. Kolega miał kilka anten i magnes nie jest idealny, ale najmniej ingeruje w karoserie. Też jestem tego zdania...
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
Witam Kolegów. U mnie już po sprawie. Antena jednak na dachu a dokładnie zamontowana do relingu (zdjęcia wrzucę później).Najpierw zamontowałem do klapy na wysokości klosza świateł ale SWR był fatalny(powyżej 4) więc padło na dach . Kłopot był tylko z tym że na relingu była słaba masa ale okazało się że tylko środkowa część relingu nie ma masy ,dlatego antena jest zamontowana na samym końcu relingu.Okazało się jednak że 4m kabla fabrycznego było za mało więc kupiłem nowy o dł 7m.Po zamontowaniu i dostrojeniu anteny(wystarczyło wysunąć bata ok.4mm)wszystko działa jak należy .SWR na 1kanale 1.2 , na 4kanale 1.3 a na 20 nawet strzałka nie drgnie czyli jest 1.0 .Mój sprzęt to radio NEVADA 2002 i antena LEMM AT-72.Dzięki za podpowiedzi
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Temat z ForumMrBartek pisze:Mam Zafirke B z dachem panoramicznym (szyba i plastykowy irokez na środku)
Przymierzam sie do kupna radia CB, nie wiem jaką i gdzie antene bym mogł zamontować...?
Szukać mocowanie na reling, tylną klapę...? Czy sa jakieś anteny mniejsze mocniejsze które mogą być w bagażniku?
Ostatnio zmieniony 09 lis 2015, 21:23 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.