Centralny zamek - Zafira A

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#301 Post autor: JARO »

spróbuj tak zamknij centralny podejdz do tylnej klapy i sprobuj palcami lub kombinerkami cofnąć jeszcze zamek... znaczy pociągnij do siebie bo może po wcisnieciu nie cofa sie do konca i centralka sie blokuje. Jak już tak zrobisz sprobuj centralka otwożyc i nastepnie wcisnąć zamek. Może pomoże u mnie tak było. Powodzenia i pozdrawiam

Skasowany użytkownik 9162

#302 Post autor: Skasowany użytkownik 9162 »

wojtasek pisze:...załóż sobie jeszcze domykanie szybek po 2 naciśnięciu i już w ogóle będzie wypasik.
A mógłbyś coś więcej na ten temat powiedzieć? W instrukcji widzę, że trzeba przytrzymać przycisk i szybki powinny się domknąć. Niestety u mnie ta opcja nie działa :( Jak w takim razie można sprawdzić, czy mam taką funkcjonalność w centralnym zamku?

Mareckyyy

#303 Post autor: Mareckyyy »

BruceLee pisze:Nie wiem czy dobry temat wybrałem, ale nie mam uprawnien na zakladania nowego tematu, a sprawa jest bardzo pilna.
Mianowicie nie moge otworzyc klapy. Centralny dziala na wszystie drzwi i czuc, ze prad dochodzi do zamka tylnej klapy bo delikatnie rusza sie wkladka jak otwieram z pilota centralny. Problem jest o tyle zlozony, ze klapy nie moge otworzyc mechanicznie i elektrycznie. Wkladam kluczyk i moge nim obracac klasycznie o 45 stopni czyli poziom i pion plus dociskanie wkladki. Wlalem juz chyba z litr WD40 :P i dalej d...
Od srodka nie ma magicznego dojscia do zamka bo sprawdzalem. Jak teraz otworzyc klape ??? Plisssss
Miałem podobny problem, bywa tak że pomaga odłączenie akumulatora.

BruceLee

#304 Post autor: BruceLee »

Zastosowalem sie do rady JARO i okazalo sie ze wkladka zaczela sie krecic o 360 stopni.
Zostaje mi jeszcze rada Mareckyyyy, licze ze bedzie dobrze. Nadzieja matka glupich :D ale moze ...

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Oznaczenie silnika: X18XE1
#305 Post autor: JARO »

KolegoBruceLee, w moim poście nie było napisane żebyś kręcił wkładką dookoła tylko żebyś spróbował ją wyciągnąć tzn cofnąć na maxa do tyłu bo tam może chodzić dosłownie o milimetr i centralka nie może cofnąć zamka do pozycji otwierania. Bynajmniej ja w taki sposób otworzyłem swój bagażnik. Nie używałem kombinerek udało się palcami. Pozdrawiam. Daj znać co udało się zrobić.

babu

#306 Post autor: babu »

mam problem otóż wymieniłem wszystkie bezpiecznik związane z centralnym zamkiem zobaczyłem czy nie urwał się kabelek wchodzący w ''profil'' jest cały a tylne dwoje drzwi nadal się nie zamykają
moje pytanie czy posiadają one osobny gdzieś ukryty bezpiecznik czy pozostaje mi tylko wizyta u elektryk ?

podbiel

#307 Post autor: podbiel »

babu pisze: kabelek wchodzący w ''profil''
masz na myśli ten miedzy drzwiami tylnymi a słupkami? Bo jeśli nie to tam szukaj i nie z jednej strony a z obydwu.

babu

#308 Post autor: babu »

tak o ten mi chodzi i z obu stron patrzyłem

Arczi

#309 Post autor: Arczi »

babu pisze:zobaczyłem czy nie urwał się kabelek wchodzący w ''profil'' jest cały a tylne dwoje drzwi nadal się nie zamykają
Wybacz ze tak zapytam ale sprawdzales pozadnie wszystkie kable ? Dostep do nich jest kiepski wiec latwo przeoczyc... Z obu stron.
Fakt to ze nie zamyka tylu jest dziwne : przestalo dzialac nagle w obojgu tylnych drzwi ?

babu

#310 Post autor: babu »

pociągnąłem w miarę mocno i żaden nie ruszył się padło nagle i tylko na tylne drzwi bagażnik działa

Marcin osika

#311 Post autor: Marcin osika »

boogoo pisze: 01 maja 2010, 08:13 A to pewnie masz brak masy.Albo najlepiej zaglądnij na centralkę sterującą i tam może coś nie łączy przy wtyku.Psiknij kontaktem i spróbuj-może pomoże.Jak nie to będziesz musiał podac masę bezpośrednio do siłownika w drzwiach.
witam wszystkich mialem ten sam problem nie domykalo mi szyb a mianowicie po opuszczeniu szyby pilotem za boga nie szło ich zamknac wiec zabralem sie do roboty Rozabralem plasticzki na progu dostalem sie do wiazki kabelkow i od wtyczki do kostki byly przegnite dwa kabelki po polaczeniu ich i ładnie zlutowaniu wszystko działa ok pozdrawiam Marcin

Basterw
Debiutant
Imię: Wojtek
Auto: Opel Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#312 Post autor: Basterw »

Witajcie potrzebuje pomocy opel zafira 2003 dti otwarlem dziś bagażnik po czym centralny zamek się zamknął i zostawił otwartą klapę i od tego momentu nie reaguje na pilota ani otwieranie kluczem. Otworzą się tylko drzwi kierowcy i klapa którą cały czas jest otwarta co mogło się stać

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#313 Post autor: Rybka »

Zerknij do gumowej przelotki klapy na przewody.

Awatar użytkownika
MacQ84
Mieszkaniec
Imię: Maciej
Auto: Zafir A OPC 2,0T 170KW
Oznaczenie silnika: Z20LET
#314 Post autor: MacQ84 »

Padlo i na mnie, lewe tylne drzwii nie zamyka i nie otwiera sie zamek z pilota, dodatkowo dolny glosnik nie gra a odziwo gorny bez problemu. Szyba dziala bez problemu. Robi to ktos na podkarpaciu?
Ostatnio zmieniony 16 cze 2018, 22:58 przez MacQ84, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#315 Post autor: Dziadek13 »

Rób to jak najprędzej bo możesz przypalić instalacje lub moduł komfortu, radio lub gorzej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”