Pytam, bo chcę kupić ZAFIRĘ

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
krzychu292

Pytam, bo chcę kupić ZAFIRĘ

#1 Post autor: krzychu292 »

Proszę o fachową poradę.Podoba mi się Zafira diesel 2.0,co sądzicie o tym samochodzie.Może proponujecie z innym silnikiem.Może benzyna i gaz?Dysponuję budżetem 15 000 zł.Proszę o podpowiedź.Serdecznie dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.Pozdrawiam Krzysztof

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: Bodek »

krzychu292 pisze:Proszę o fachową poradę.Podoba mi się Zafira diesel 2.0,co sądzicie o tym samochodzie.Może proponujecie z innym silnikiem.Może benzyna i gaz?Dysponuję budżetem 15 000 zł.Proszę o podpowiedź.Serdecznie dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.Pozdrawiam Krzysztof
Poszukaj troszkę na forum, coś znajdziesz ;) np.:

ZA

ZA_1
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

cieniassss

#3 Post autor: cieniassss »

krzychu292 pisze:Proszę o fachową poradę.Podoba mi się Zafira diesel 2.0,co sądzicie o tym samochodzie.
zafira to fajny samochód, ale 2.0 DTI moim zdaniem to najgorszy silnik jaki zrobił opel, zrezygnowali z niego dość szybko

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#4 Post autor: janekW67 »

Ja proponuję benzynę 1.8 125KM, a zagazować czy nie, to jak kto woli. Ja nie.
Oczywiście!

tradelux

#5 Post autor: tradelux »

Również nie polecam starego diesla 2.0. Zdecydowanie lepiej pokusić sie o benzynę + gaz.

markov

#6 Post autor: markov »

tradelux pisze:Również nie polecam starego diesla 2.0.
hej,
może nieuważnie czytałem forum ale nic złego nie znalazłem na temat tego motoru. dalczego uważacie że to najgorsza jednostka?

Pzdr

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#7 Post autor: Maciek »

2.0 DTI nie jest taki najgorszy, chociaż kilkunastoletnie auto z niewiadomym przebiegiem może przysporzyć kłopotów...

Na pewno 1.8 łatwiej jest znaleźć niezajeżdżone i dorzucić gaz.

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#8 Post autor: Tunio999 »

Również jestem za benzynką zagazowaną :lol: do ON osobiście nie mam przekonania :/
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Nicram

#9 Post autor: Nicram »

Miałem 2l diesla Zafirę i byłem bardzo zadowolony. 5,7l/100km. Nigdy nic się nie popsuło.

Arczi

#10 Post autor: Arczi »

Najczesciej odradzaja ci ktorzy czegos nie mieli a nasluchali sie. Niestety taka jest bardzo czesto prawda.
Nie raz i ja sie na to nacialem i wlasnie przez to nie kupilbym swojej Zafiry.
Owszem jak sie kupuje przyslowiowego kota w worku albo chce sie auto na pelnym wypasie za pol ceny to czesto kupuje sie zloma.
To moj pierwszy diesel na stale (mialem kilka "przelotnie"). Mam 2.0 DTI od kwartalu i jestem bardzo zadowolony. Fakt ze kupilem z pewnego zrodla i z kpl papierow a cala przeszlosc jest mi doskonale znana. Auto ma pare detali do poprawki ale za to odwdziecza sie spalaniem ponizej 5,5l/100km w trasie a w mieszanym ~6,5l/100km. Dla mojej rodziny (3 osoby + labrador) jest idealna.

W/g mnie to niema sie co spieszyc z kupowaniem. Zapytaj kolegi na forum ktory sprzedaje Zafiry. Napewno Ci cos znajdzie.

markov

#11 Post autor: markov »

Maciek pisze:2.0 DTI nie jest taki najgorszy, chociaż kilkunastoletnie auto z niewiadomym przebiegiem może przysporzyć kłopotów...
No to wydaje mi się argument, który pasuje do każdego auta przed zakupem...

ten motor był montowany w modelach od astry po vectre C i signum więc nie wydaje mi się ze to taka straszna jednostka. Do tego nie jest jakoś strasznie paliwożerna więc na chwilę obecną jestem zwolenikiem tego motoru i mogę go polecić z czystym sumieniem:)

cieniassss

#12 Post autor: cieniassss »

po pierwsze ten silnik nie jedzie, jest słaby
po drugie częste problemy z zapowietrzaniem
po trzecie naprawa pompy kosztuje pół samochodu
po czwarte mało pali tylko w trasie
po piąte dwumasa jakaś taka nietrwała
po szóste problemy z wymianą świec
po siódme to może się nawet wał urwać
po ósme problemy z egr

wystarczy przejrzeć forum, wiele problemów dotyczy właśnie dwulitrowego diesla

nie mówię że diesle są złe, dużo jeżdżę 1.6HDI 90KM i 1.4 D4D 90KM, ale oplowskie 2.0 DTI to porażka po całości

kwaku
Przeglądacz
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira A 2,2 16V Design
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE
#13 Post autor: kwaku »

cieniassss pisze:
krzychu292 pisze:Proszę o fachową poradę.Podoba mi się Zafira diesel 2.0,co sądzicie o tym samochodzie.
zafira to fajny samochód, ale 2.0 DTI moim zdaniem to najgorszy silnik jaki zrobił opel, zrezygnowali z niego dość szybko
wydaje mi sie po wypowiedziach kolegi cieniassss że dla niego najlepszy silnik to właśnie ten który on sam posiada, kiedyś napisał o moim cyt.
2.2 DIRECT, omijaj dalekim łukiem, ani to oszczędne ani proste w konstrukcji, dla mnie taka konstrukcja to połączenie wad zarówno silników benzynowych jak i diesla

cieniassss

#14 Post autor: cieniassss »

kwaku pisze:wydaje mi sie po wypowiedziach kolegi cieniassss że dla niego najlepszy silnik to właśnie ten który on sam posiada
moim zdaniem najlepszy jest 2.0T+LPG

kwaku, nie jestem forumowo-internetowym znawcą, oprócz tego że motoryzacja to moje hobby, to również moje wykształcenie oraz praca: wcześniej jako mechanik, a teraz specjalista ds części zamiennych w autoryzowanym serwisie volvo

tradelux

#15 Post autor: tradelux »

Arczi pisze:Najczesciej odradzaja ci ktorzy czegos nie mieli a nasluchali sie. Niestety taka jest bardzo czesto prawda.
Nie raz i ja sie na to nacialem i wlasnie przez to nie kupilbym swojej Zafiry.
Owszem jak sie kupuje przyslowiowego kota w worku albo chce sie auto na pelnym wypasie za pol ceny to czesto kupuje sie zloma.
To moj pierwszy diesel na stale (mialem kilka "przelotnie"). Mam 2.0 DTI od kwartalu i jestem bardzo zadowolony. Fakt ze kupilem z pewnego zrodla i z kpl papierow a cala przeszlosc jest mi doskonale znana. Auto ma pare detali do poprawki ale za to odwdziecza sie spalaniem ponizej 5,5l/100km w trasie a w mieszanym ~6,5l/100km. Dla mojej rodziny (3 osoby + labrador) jest idealna.

W/g mnie to niema sie co spieszyc z kupowaniem. Zapytaj kolegi na forum ktory sprzedaje Zafiry. Napewno Ci cos znajdzie.
Zobaczymy jak Ci przyjdzie robić pompę - zapraszam do siebie, trochę ich już zrobiłem dla swoich klientów. W życiu nie przywiozłem ani jednej ZA DTI i nie przywiozę :)
ZB w dieslu to co innego, ale tam siedzi silnik Fiata.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”