Adaptacja halogenów jako DRL.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
castagnet

Adaptacja halogenów jako DRL.

#1 Post autor: castagnet »

Witam,
mam taki pomysł.
Jak przerobić instalację, żeby po przekręceniu kluczyka w pozycję "zapłon"
zaświecały się halogeny pomimo nie uruchomienia ich z deski rozdzielczej?

Myślałem żeby wziąć "+" w przełączniku świateł który idzie po stacyjce i podać go na włącznik halogenów, ale nie mam pewności. Po drodze dać jeszcze wyłącznik żeby można było je wyłączyć.

Chodzi oczywiście by świeciły tylko halogeny - bez świateł.

Fakt że to niezgodne z przepisami proszę pomińmy i nie dyskutujmy że zabiorą dowód bo nie o to pytam.
Skasowany użytkownik 6483

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Dokładnie, dyskusja bezprzedmiotowa , troszkę dziwne masz pomysły ale to Twoja sprawa, widocznie masz za dużo kasy i lubisz płacić mandaty :piwo:
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#3 Post autor: Bodek »

jarecki69 pisze:Dokładnie, dyskusja bezprzedmiotowa , troszkę dziwne masz pomysły ale to Twoja sprawa, widocznie masz za dużo kasy i lubisz płacić mandaty :piwo:
Powiedz mi, a kto bogatemu zabroni.

A tak poważnie - to trzymamy sie tematu, padło pytanie, może ktos ma jakąś receptę ;)
castagnet

#4 Post autor: castagnet »

Bodek pisze:Powiedz mi, a kto bogatemu zabroni.
No właśnie, na biednego nie trafiło :D

Nie no żart, koniec OT.

Temat się narodził, bo miałem kiedyś Mondeo, tam wystarczyło połączyć 2 piny we włączniku świateł i mieliśmy światła do jazdy dziennej :)
Po prostu światła mijania zapalały się po przekręceniu stacyjki - i nie działało nic poza światłami, czyli oświetlenie zegarów, tylnie pozycje czy rejestracja.
demko

#5 Post autor: demko »

a nie lepiej pomyslec o swiatłach do jazdy dziennej? na forum jest opisane jak załozyć i jaki model najlepiej pasuje... sam mam tak założone i sobie chwalę swieca sie automatycznie i tylko one bez postojówek/obrysówek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”