Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
to mój pierwszy post, także jeśli coś robię nie tak to przepraszam. Mam nadzieję, że nie ostatni
Od jakiegoś czasu jestem bardzo zainteresowany zafirą B, spodobał mi się niesamowicie ten samochodzik i o mało już nie kupiłem jakiś czas temu wersji z silnicznkiem 1.6. Na szczęście chciałem się przespać z decyzją, a nasępnego dnia ktoś ją kupił (na szczęście, bo co by nie było te 105km na ten samochód to zdecydowanie za mało ). Na nieszczęście muszę szukać dalej, a że teraz w swojej okolicy nic interesującego mnie nie znalazłem mam zapytanie do Was.
Może ktoś jest w pobliżu Stargoradu Gdańskiego, może ktoś ją sprawdzał i jest w stanie powiedzieć coś o tej ZAfirce i o tym komisie ? Zafira 2.2. NIe cieszy mnie opcja zrobenia kilkuset kolometrów na darmo
Podaje numer VIN w nadziei na uzyskanie maksimum info W0L0AHM755218934
czy jest możliwe aby ktoś sprawdził ostatni udokumentowny przebieg auta, bo w tej chwili sam ma 107 tys na liczniku, w co cięzko mi jest uwierzyć ...
ps. chciałbym zaazować ten silniczek. Opinien są różne, ale chyba można ten silniczek zagazować. Ktoś poleci jakąś konkretną instalację gazową ?
dziękuję za wszystkie podpowiedzi
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 paź 2012, 23:21 przez brzozzz, łącznie zmieniany 1 raz.
dowiedz się o co chodzi z tymi opłatami - bo akcyza na auto powyżej 2 listów wynosi 18,6%
jeśli są już w tej cenie to auto zadziwiająco tanie
Podpytaj o tył auta - lampy są z poliftowej Zafiry rocznika 2008-, może to był kaprys właściciela, może :>
przebieg można potwierdzić w GM Polska - choć ja obstawiam metaloplastykę auta (nigdzie nie jest napisane "bezwypadkowy") i sprzedaż na zaniżoną fakturę Vat marża.
z opłatami ? Jak zapewniał sprzedawca wszystko jest załatwione, zostaje mi rejestracja i recykling
bezwypadkowy ? owszem napisane jest, czyli nikt nie zginął...
24900 to jest mała cena ? po nr VIN datę produkcji widze IV 2005 i to mnie trochę dziwi, bo przeciez zafirki B chyba sa od sierpnia produkowane ?
a co do lampy ? no coż tego sie nie dowiem pewnie, dopoki nie obejrze. Poza tym sprzedawca zapewniał, że samochód jest sprawdzony i wszystko z nim ok, zawieszenie, silnik, hamulce, mozna jechac. Zostaje wymiana rozrzadu i oleju i jazda... trochę mnie to dziwi skoro tam jest łańcuszek, a przebiegu ma raptem jak na lancuszek 100tyś
Oczywiscie to wszystko traktuje z przymruzeniem oka, dlatego zapytnie skierowałem tutaj
BA9 Box-lodówka to rozmumiem, ze chodzi o klimatyzowany schowek ?
możecie podać namiary na jakąś pewną gazownie (mazowieckie) co robi gaz na bezposredni wtrysk benzyny, bo chyba w tym silniku tylko to wchodzi w grę ? Ile takie coś powinno kosztować i czy to się w ogole oplaca ?:(
brzozzz pisze:ps. chciałbym zaazować ten silniczek. Opinien są różne, ale chyba można ten silniczek zagazować. Ktoś poleci jakąś konkretną instalację gazową ?
ja mam właśnie ZB 2,2 direct, sam zastanawiałem sie nad lpg, dzwoniłem (tydzień temu) troche po warsztatach od instalacji lpg (poważnych i co za tym idzie nienajtańszych ) wszyscy jednogłośnie stwierdzili że do tego silnika jeszcze instalacji gazowej nie ma, a musi to być inst. 6 generacji dedykowana konkretnie pod ten silnik, ceny jeszcze nie są znane ale będą się zaczynać najprawdopodobniej od około 6-7 tyś zł
a na temat instalacji dotrysku gazu to goście nawet nie chcieli gadać bo stwierdzili że jest to drogie a oszczędności będą znikome
ps. nad lpg do 2,2 direct obecnie (podobno z tego co mówią) trwają prace i większość speców stwierdziła że można spróbować się z nimi skontaktować za pare miesięcy
apropo gazu to mogę tylko potwierdzić, też trochę podzwoniłem i póki co większość mówi, że nie ma jeszcze dostępu do tej technologii i tak naprawdę to wszystko jest w tej chwili można powiedzieć w fazie testów i do tych silników gazu jeszcze nie założą
kurcze, Z22YH nie da rady zagazować, jak czytam Z18XER 140km też się nie nadaje, 1.6 w ogóle nie chce jechać, to jaki silnik do gazu ? Zostaje tylko 1.8 116 i 125 km ?
Czy to nie za mało na w miarę dynamiczną jazdę na taka masę ?
pomijam opc, bo koszty mnie przerosną
XER do gazu się nadaje, tylko trzeba później umiejętnie z niego korzystać. Podobnie jak z fordowskimi 1.6. Miałem takiego Focusa co na gazie 160kkm zrobił i silnik jak dzwon
Z tego co mi kiedyś gazownik powiedział - nie można tych silników przeciążać (jazda do maksymalnych obrotów), przy szybkiej jeździe (140-160 km/h) zrobić 10km na benzynie.
Do tego systematyczne serwisowanie i ma być dobrze.
No i kontrolowanie stanu gniazd zaworów - tego nie robiłem bo nie miałem możliwości...
co do xer znalazlem tez i taką opinię
"Ten silnik naprawdę nie trawi instalacji gazowej. Świeżo założona zbiera pochwały . Ci którzy zrobią na lpg 40 - 50 ts km wieszają na silniku psy , bo już jest po silniku (przeważnie jest mowa o padnietych popychaczach )."
ktoś zrobił na tym silniku tyle km, żeby móc obalić te słowa ?
cieniassss, jaką masz instalację ? stawiam na landi albo staga ? ile pali w miescie gazu ? benzynki do tego ile weźmie ?