[A] Montaż CB Radia w ZAFIRA A

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
jacek76

#76 Post autor: jacek76 »

Klapka nie wypada bo na dole władowałem wkręta , klapka w razie sprzedaży auta i tak będzie do wymiany.
Kabel nie przeszkadza bo przewieszam go przez kolumne kierownicy i mikrofon kładę tam gdzie jest miejsce na kubki. Zawsze jest pod ręką i to prawą.
Radio absolutnie nie przeszkadza podczas wsiadania / wysiadania .Podczas jazdy nigdy nawet nie dotknąłem go kolanem. Może dla tego , że nie jestem olbrzymem tylko raczej średniakiem i nogi mam normalnej długości.
Maciek

#77 Post autor: Maciek »

Kiedyś na forum Vectry czytałem, że koleś miał tak radyjko zamontowane i podczas wypadku mu kolana pomiażdżyło... także ja bym tak go nie montował.
jacek76

#78 Post autor: jacek76 »

Maciek pisze:Kiedyś na forum Vectry czytałem, że koleś miał tak radyjko zamontowane i podczas wypadku mu kolana pomiażdżyło... także ja bym tak go nie montował.
Nie powiem , ryzyko istnieje. Są jednak auta w których strefa zgniotu kończy się na tylnym zderzaku , np w tico. I jakoś ludzie tym się nie przejmują i jeżdżą. Może mi też się nic nie stanie;)
darkp1

#79 Post autor: darkp1 »

jacek76 pisze:]Są jednak auta w których strefa zgniotu kończy się na tylnym zderzaku , np w tico.
Przesadzasz ;) Sam jeździłem Tico prawie rok i autko jak do miasta bardzo fajne.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2009, 22:33 przez darkp1, łącznie zmieniany 1 raz.
jacek76

#80 Post autor: jacek76 »

darkp1 pisze:
jacek76 pisze:
Maciek pisze:Są jednak auta w których strefa zgniotu kończy się na tylnym zderzaku , np w tico.
Przesadzasz ;) Sam jeździłem Tico prawie rok i autko jak do miasta bardzo fajne.
Nie mówiłem , że złe bo tico też jeździłem ale faktem jest że stref zgniotu to tam nie ma.
kamgi

#81 Post autor: kamgi »

Witajcie mam pytanko o skrzynkę z bezpiecznikami czy mógł by ktoś podać mi stały plus bo właśnie chcę podpiąć cb. A co do zdjęcia Rafika to zauważyłem że podpięty kabelek jest czarno czerwony a to u mnie to jest masa. Nie che sam próbować bo coś zepsuje. Z góry dziękuje za odp.
Rafik

#82 Post autor: Rafik »

Kolego kamgi kabelek czarno czerwony dlatego że musiałem go przedłużyć bo był za krótki.
kamgi

#83 Post autor: kamgi »

OK dziękuje za wyjaśnienie dziś dorwę się do bezpieczników i spróbuję pokazać mój sposób an zamontowanie CB.
kamgi

#84 Post autor: kamgi »

Witajcie ja zaprezentuje swój sposób na CB od razu powiem że głównym motywatorem tego sposobu jest moja Żona która wychodzi z założenia że "nie wierć w samochodzie" a więc zacząłem kombinować i oto efekt

Obrazek

Kółko które przylepiłem było z GPS-em podgrzałem suszarką podczas przyklejania bo te kleje łapia przy minimum 20 st. w środek kółka wkręciłem śrubkę i uciąłem łebek.

Do śruby przykręciłem na dwie nakrętki trzymak do CB.

Obrazek

Podłączyłem CB kablem przeciągniętym wzdłuż słupka do bezpieczników a konkretnie nr. 17 (stały prąd) a masę przykręciłem do śrubki która jest po lewej stronie skrzynki z bezpiecznikami (śruba 10) wszystko gra jeszcze muszę na "+" dodać bezpiecznik.

Obrazek

Co do gruszki, jest przykręcony chwytak do dużej gumowej przyssawki i tam ona wisi.

Obrazek

Pozdrawiam CB maniaków, szerokości !!
bondzo001

#85 Post autor: bondzo001 »

kamgi, a w zafci jest ograniczona widocznosc przez duze slupki z przodu.A tobie nie przeszkadza ta gruszka? :/
kamgi

#86 Post autor: kamgi »

Pomimo że wygląda to na niskie ułożenie to ona jest dosyć wysoko, ale masz racje nie było proste ustalenia wysokości na gruszkę myślałem jeszcze żeby uciąć cycka z tyłu z gruszki i wsadzać w mini schowek w drzwiach.
kris

#87 Post autor: kris »

Ja wykorzystałem schowek przy fotelu kierowcy. Nawierciłem otwór w tylnej ściance schowka i przymocowałem na stojąco radio do tej ścianki (wykorzystując jeden boczny fabryczny otwór w radiu). Grucha sobie leży obok też w schowku a podczas jazdy jak więcej korzystam z radia to gruchę kładę na tym małym schowku w drzwiach na dole (jeszcze wygodniej sięgać). Jak dla mnie korzystającego niezbyt często z CB to rozwiązanie bardzo dobre. W niczym nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#88 Post autor: timi68 »

bondzo001 pisze:kamgi, a w zafci jest ograniczona widocznosc przez duze slupki z przodu.A tobie nie przeszkadza ta gruszka? :/
Na ostrzejszych zakrętach w lewo widoczność jest bardzo mocno ograniczona, ja w tym miejscu nie mocował bym niczego.
cbm80

#89 Post autor: cbm80 »

kamgi, swietny pomysl z tym montazem CB. Czy to kolko da sie jakos pozniej usunac, czy klej juz nie pusci?
M@rio

#90 Post autor: M@rio »

timi68 pisze:kamgi, a w zafci jest ograniczona widocznosc przez duze slupki z przodu.A tobie nie przeszkadza ta gruszka? :/

Na ostrzejszych zakrętach w lewo widoczność jest bardzo mocno ograniczona, ja w tym miejscu nie mocował bym niczego.
zgadzam się z przedmówcami - mnie osobiście drażni nawet choinka na lusterku ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”